VAN’DA 2 BİN 200 HASTANIN EVDE BAKIMA İHTİYACI VAR

“BÜYÜKŞEHİRDEN DESTEK ALAMIYORDUK”

VAN 23.11.2016 18:14:47 0
VAN’DA 2 BİN 200 HASTANIN EVDE BAKIMA İHTİYACI VAR
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, kentte 2 bin 200 hastanın evde bakıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Van Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, hasta ziyaretleri kapsamında Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Evde Sağlık Hizmetleri Birimine kayıtlı olan 3 yaşlı ve yatağa bağlı bir epilepsi hastasını ziyaret ederek, ailenin sağlık durumu hakkında bilgi aldı.

Hastaların ev ziyaretine Genel Sekreter Op. Dr. Heybet Semur yanı sıra, Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Şevki Könür, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. İlhan Aydın, Başhekim Yardımcısı Nimetullah Alan, Evde Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Nüket Bayram Kayar ve sağlık çalışanları katıldı.

Yaptıkları ziyaret hakkında basına bilgi veren Semur, Sağlık Bakanlığı’nın Van’da belirlediği hedef olan 2 bin 200 civarında hastanın bakıma ihtiyacı olduğunu, bunlarda sadece bin 200’üne ulaşabildiklerini belirtti.

Semur, “Van ilinde 1 milyon 96 bin nüfus var. Bu nüfusun içerisinde bakanlığının belirlediği hedef olan binde 2 oranında, 2 bin 200 civarında evde bakıma ihtiyaç duyan vatandaşımızın olduğunu düşünüyoruz. Bu hastalardan birçoğuna ulaştık, bunların problemleri nelerdir? Bu sayıyı nasıl artırabiliriz? Bu hizmeti verirken ne gibi sıkıntılar yaşıyoruz? Bununla ilgili nasıl kaliteli bir hizmet verebiliriz? Bu ekibimizi nasıl güçlendirebiliriz? Bununla ilgili detaylı bir değerlendirme yaptık. Bizler de bugün Van il merkezinde Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Evde Bakım Birimi olarak, hem başhekimimiz, hem başhemşiremiz, hem de genel sekreterlikte tıbbı hizmetler başkanımız ile beraber, Evde Bakım Birimi’nin hekimleri ve diğer çalışan sağlık personelimizle beraber, 4 aileyi evinde ziyaret ettik. Bu kapsamda hem çalışma koşullarını görelim, hem hastalarımızın aile ortamlarını görelim, birinci elden ve birinci ağızdan bunu müşahede etmek istedik.” diye konuştu.

Bakıma ihtiyacı olan hastalar için Van genelinde çalışma başlattıklarını ifade eden Semur, “Evde Bakım Birimi olduğu için ağırlıklı olarak da ilgilendiğimiz evdeki hastalarımızın hastaneye gidip gelmesi zor olan vatandaşlarımızın sağlık sorunlarıyla daha çok ilgileniyoruz.  Ancak diğer bahsettiğimiz sosyal problemlerle de ilgilenmek bizim görevimizdir. Bununla ilgili de Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak ve Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, gerek aile hekimlerimiz, gerekse hastanelerimizdeki Evde Bakım Birimi olarak bu işi çok önemsiyoruz, çok da ciddiye alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kamu Hastaneleri ve Halk Sağlığı olarak, toplam bin 200 hastaya baktıklarını ancak bu sayıyı artırmak için çalışma başlattıklarını aktaran Semur, “Ekiplerimizi son zamanlarda çok güçlendirdik. Hasta sayımız olması gereken sayının çok altındaydı. Fakat son 3-4 aylık gayret ile bu rakamları 600’e yakın Kamu Hastanelerinin, yine 600’e yakın da Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak aile hekimlerinin kayıtlarına ulaşarak bin 200’e yakın bir hasta sayısına ulaştık. Fakat bizim nihai hedefimiz Bakanlığımızın da belirlediği 2 binlerin üstüne çıkarmaktır. İlçelerde ve köylerde olan ulaşamadığımız, iletişim kuramadığımız hastalarımız var ise onlara da bir şekilde ulaşıp hastanın durumuna göre ve yahut bulunduğu yere göre, aile hekimi vasıtasıyla ya da hastanelerimizin Evde Bakım Birimleri vasıtasıyla bu hizmetleri de kendilerine sunmayı planlıyoruz. Bu konu da çok ciddi bir gayretimiz var. Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak da toplam 9 hastanemizde 11 ekip ile İl Halk Sağlığı Müdürlü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Valiliğimizle birlikte koordineli olarak çalışmaktayız.” diye belirtti.

“BÜYÜKŞEHİRDEN DESTEK ALAMIYORDUK”

Hasta bakımı için Van Büyükşehir Belediyesi’nden bundan önce destek alamadıklarını ifade eden Semur, ancak bundan sonra belediye ile de işbirliğiyle sağlık hizmetleri vereceklerine dikkat çekti.

Semur, “Yardım eli uzatılmasını bekleyen hem yaşlılarımız, hem de hastalarımıza Evde Bakım Birimi, Genel Sekreterlik ve Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Valiliğimiz de bunu destekliyor, ama Büyükşehir Belediyesi’nden bugüne kadar maalesef bu konuda destek alamıyorduk, işbirliğimizde de bir zayıflık vardı. İnşallah bundan sonra bu işbirliği de sağlanacak ve çok daha güçlü olarak ildeki bütün paydaşlar olarak, buna güçlü destek sunarak, bu rakamları yükseltip hizmetlerimizin kalitesini yükselmiş bir şekilde Vanlılara sunacağız.” dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

 

VAN’DA 2 BİN 200 HASTANIN EVDE BAKIMA İHTİYACI VAR