VANÇEB'ten önemli proje... Çöpten elektrik üretilecek

Van Mahalli İdareleri Sürdürülebilir Çevre Yönetim Birliği (VANÇEB), 2015 yılı son toplantısını gerçekleştirdi. Birlik üyelerinin tamamının hazır bulunduğu toplantıda Van için hayati önem taşıyan Entegre Atık Projesi görüşüld

VAN 19.12.2015 12:17:42 0
VANÇEB
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İl Özel İdaresi bünyesinde 2006 yılında kurulan ve 2014 yerel seçimleri sonrası kentte bulunan bütün belediyelerin ortak kararı ile Van Belediyeler Birliği şeklinde görev üstlenen VANÇEB, 2015 yılı son toplantısını gerçekleştirdi. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı Toplantı Salonu'nda VANÇEB Başkanı Cevdet Altındağ başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya ve birlik üyeleri katıldı. Gündem maddelerinin görüşüldüğü meclis toplantısında, birliğin kesin hesaplarının görüşülmesi, birlik üyesi belediyelerin üye katılım paylarının görüşülmesi ve birliğin faaliyet raporunun görüşülmesi talepleri görüşüldü.

"10 BİN EVİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK"
VANÇEB tarafından 2016 yılı içerisinde hayata geçirilmesi hedeflenen, yıllardır 
kent estetiğine zarar veren, İran'a bağlanılan Kapıköy Sınır Kapısı'nın geçiş güzergahı üzerinde olan ve her gün yaydığı kötü kokularla vatandaşların adeta kabusu haline gelen şehir çöplüğünün ıslah edilerek alanın park ve elektrik üreten bir santral haline getirilmesine dönük hazırlanan Entegre Atık Projesi'nin sunumu izlendi. Sunumda projenin hayat bulması ile Van Gölü'nün kirlenmesinin de büyük bir oranda önüne geçilmesinin sağlanılacağı belirtildi. Proje ile birlikte alanda oluşan koku, zehirli sular, yüzey su kirliliği, oluşan zararlı gazların tamamı ortadan kaldırılacak. Mevcut çöp alanının ıslahına ilişkin proje hazırlayan VANÇEB, projeyi İstanbul Teknik Üniversitesi ortaklığı ile hayata geçirerek, çöp alanından 10 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Yine Bostaniçi TOKİ'nin ısınma ihtiyacı projenin hayata geçirilmesi ile karşılanacak.

"ÇÖP SORUNU ORTADAN KALDIRILACAK"
VANÇEB tarafından kent için hayata geçirilmesi hedeflenen Entegre Atık Projesi, Van'ın 30 yıllık katı atıklarının depolanması ve bertaraf edilmesi olarak planlandı. 80 hektar üzerinde kurulması planlanan projede 9 milyon metre küp depolama kapasitesi bulunuyor. Yine ilçelerde yaşanan çöp sorunu tamamen ortadan kaldırılarak, çöp ve katı atıklarının bertarafı için ilçelerde 5 istasyon kurulacağı bildirildi. Oluşturulan istasyonlar ile tüm çöp ve katı atıklar Van'a gönderildikten sonra bertaraf edilecek. Çöp ve atıkların bir kısmı ise geri dönüşüm ile tekrardan kazanılacak. 30 milyon EURO değerinde olan projenin bütçesinin yüzde 73'ünün AB fonlarından hibe alınarak, yüzde 11'inin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, geri kalan yüzde 16'sının ise birliğin öz gelirlerinden faydalanılarak hayata geçirileceği açıklandı.

/ Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -