Vanadokya'ya turist gelmesi için kalıcı barış şart

Devletin politikalarından kaynaklı yıllardır bölgede bitme aşamasına gelen turizm, demokratik çözüm süreciyle birlikte adeta yeniden yaşam buldu. Tarihi, kültürel, eşsiz doğa yapısıyla birçok medeniyete ve inanca ev sahipliği yapan Van

VAN 26.04.2014 22:17:51 0
Vanadokya
Tarih: 01.01.0001 00:00
Bölgede süren çatışmalı süreçte, devletin baskı politikaları sonucu bitme aşamasına gelen turizm, demokratik çözüm süreciyle birlikte yeniden canlanıyor. Turizm potansiyeli en yüksek merkezlerden biri olan Van'da, kentin ve bölgenin geleceği için çok önemli bir süreçten geçildiğine vurgu yapan Van Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, bölgenin turizm açısından kalkınabilmesi için kalıcı barışın sağlanması gerektiğine dikkat çekti.



Haber: Mehmet DURSUN


Devletin politikalarından kaynaklı yıllardır bölgede bitme aşamasına gelen turizm, demokratik çözüm süreciyle birlikte adeta yeniden yaşam buldu. Tarihi, kültürel, eşsiz doğa yapısıyla birçok medeniyete ve inanca ev sahipliği yapan Van'a, sürecin getirdiği olumlu etki ile yüz binlerce turistin gelmesi bekleniyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın her yıl Avrupa'da milyonlarca lira bütçe ayırdığı ülke tanıtımında, Kapadokya'nın ötesine geçilmemesi bölgede, yıllarca uygulanan politikanın devamı niteliğinde görülüyor. Bölgenin ekonomisine büyük katkı sunması beklenen turizmin gelişmesi için çalışmaları olan kentteki yerel yöneticiler ve turizmciler, bölgeye has uygulanan politikaların son bulması ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde tanıtım çalışmalarına önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.



'Bölgede güvenlik politikaları devam ediyor'



Bir yılı aşkın süredir başlatılan çözüm süreciyle birlikte bölgede, turizm açısından büyük hareketlilik yaşandığına dikkat çeken Van Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, kentin ve bölgenin geleceği için çok önemli bir süreçten geçildiğine vurgu yaptı. Çatışmalı süreçte devletin bölgeye ilişkin garanti vermemesinden kaynaklı sigorta şirketlerinin tur ve seyahat acentelerine sigorta yapmadığını ifade eden Bozbay, güvenlik garantisi almadıkları gerekçesiyle bölgeye hiçbir turistin gelmediğine işaret etti. Devletin bölgedeki baskı politikalarının çözüm sürecine rağmen hala devam ettiğini söyleyen Bozbay, yıllarca yaşanan çatışma ortamına rağmen bölgeye gelen hiçbir turiste zarar gelmediğini dile getirdi.



'Van birçok medeniyete beşiklik etti'



Bölgenin birçok alanda olduğu gibi turizm alanında da geri kalmasına neden olan devlet politikalarının bilinçli uygulandığının altını çizen Bozbay, özellikle Van'da 104 ören yeri olmasına rağmen bu ören yerlerine ait tanıtımların Avrupa'da hiçbir şekilde yapılmadığını dile getirdi. Bozbay, "Kürdistan'daki tarihi ve turistik yerler, Turizm Bakanlığı tarafından hiçbir şekilde tanıtılmıyor. Bölgenin tanıtılmaması Avrupa'da bilinmemesine yol açıyor" dedi.



Van'ın birçok medeniyete beşiklik ettiğini anlatan Bozbay, "Yeteri kadar tanıtılmayan kentin birçok tarihi yapıları, denizi, kayak merkezi, peri bacaları, travertenleri tanıtılmayı bekliyor. Kentimiz inanç turizmine ev sahipliği yapacak kadar önemli bir yer" dedi. Büyükşehir Belediyesi olarak demokratik özerklik temelinde turizm açısından yaşam bulacak ciddi projeler hazırladıklarını aktaran Bozbay, kentte tarih boyunca yaşayan farklı dinlerin ve halkların yeniden yaşamasına olanak sağlayacaklarını söyledi.



'Turizmin gelişmesi için kalıcı barışın sağlanması lazım'



Ermeniler tarafından Akdamar Adası'nda yılda bir kez yapılan ayinin sembolik olarak kalmasını istemediklerini de ifade eden Bozbay, kalıcı olarak daha sık yapılabilmesi için gerekli çalışmaları yürüteceklerini kaydetti. Belediye olarak kültür festivalleri düzenleyerek turizme katkı sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Bozbay, farklı kültürlerin, inançların ve farklı etnik yapıların bir araya gelmesine dönük çalışmaları olduğunu da ifade etti. Bozbay, "Ermeni soykırımı olarak bilinen 1915 olaylarının 99'uncu yıldönümünün arifesinde, Ermeni soykırımı ve teşhiri sonrası Ermeni halklarının bölgeye olan özlemleri bilinmekte. Ata babalarının yerlerini görme gibi bir beklentileri her zaman vardı. Kentimiz kültürler mozaiğidir. Çok ciddi köklü bir geçmişimiz var. Tüm halkları kentimize geçmişte olduğu gibi beraber yaşamaya davet ediyoruz" diye konuştu.



Kültür ve turizmin bölgede gelişebilmesi için kalıcı barışın sağlanması gerektiğine işaret eden Bozbay, kalıcı barışın sağlandığı yerde güvenin olacağı ve bununla birlikte turizmin de canlanacağının altını çizdi. Kentteki Ferit Melen Havalimanı'nın halen uluslararası uçuşa açılmadığını belirten Bozbay, turizmin bölgede canlanması için Turizm Bakanlığı'nın bölgeye hassasiyetle yaklaşması ve bu hassasiyete dayalı çalışmaları bir an önce başlatması çağrısında bulundu.



'Yeterli tanıtım yapılmadığı için turist gelmiyor'



Demokratik çözüm sürecinin bölge turizmine katkı sunması için Turizm Bakanlığı bünyesinde bölgedeki tüm turizm il müdürlerinin Ankara ve Bitlis'te toplantı gerçekleştirdiğini dile getiren Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ da, Turizm Bakanlığı olarak sürece katkı sunarak bölgedeki turizmi canlandıracak çalışmaların yapılacağını konuştuklarını aktardı.



Düne kadar Vanodokya'ya tur düzenlenemiyordu



Devletin "güvenlik politikası" ve Kapadokya'dan öteye geçmeyen tanıtımlardan kaynaklı turizmin kısır olduğuna vurgu yapan Aktuğ, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye gelirken kafasındaki "acaba" sorusunu ve kötü imajı silmek için yerel yönetimlerin, bölge halkının ve kentteki tüm STK'ların büyük bir çaba vermesi gerektiğine dikkat çekti. Aktuğ, "Düne kadar bir Vanadokya'ya, bir Bartelamus Kilisesi'ne, bir travertenlere, bir Hakkari'ye insanlar tur düzenleyemezken, bugün çok rahatlıkla Cilo Dağı'na gidip rafting yapabiliyor, Hakkari'nin dağlarında gezip dolaşabiliyorlar" diye konuştu.



Vanadokya, Van'ın Yavuzlar Köyü'nde bulunan ve Kapadokya yöresindeki peri bacaları ile oluşum yönünden benzerlik gösteren peri bacalarının bulunduğu alan.



Süreçle Van'ı 620 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti



Turistleri bölgeye getirmek için sayısız tarihi-kültürel yapı ve doğa güzelliklerinin bulunduğunu ifade eden Aktuğ, "İsimlerini saymakla bitiremediğimiz yapılar yıllarca tanıtılmadığı için Türkiye'ye gelen turist bölgeyi tanımıyor. Bölgenin turizm potansiyelinin yükselebilmesi için yerel ve ulusal çalışmalar yeteri kadar yapılmıyor. Bu çalışmalar yapılmadığı için İspanya'dan gelen bir turist Kapadokya'dan öteye geçmiyor" dedi. Bölge tanıtımının yapılması durumunda güvenden yana problem duymayan tur şirketlerinin ve seyahat acentelerinin bölgeye akın edeceğini belirten Aktuğ, Van'a gelecek turistlerin konaklayabilmesi için işletme belgeli çok sayıda yıldızlı ve belediye ruhsatlı otelin olduğunu ifade etti. 2010 yılında 500 bin turistin Van'a geldiğini, 2011'de yaşanan depremle birlikte kentte turizmin dibe vurduğunu belirten Aktuğ, depremin ardından süreçle birlikte oluşan güven ortamının verdiği rahatlıkla 2013 yılında 620 bin yerli ve yabancı turistin kenti ziyaret ettiği bilgisini verdi. Van'a gelen turistin bölge ekonomisine katkı sunabilmesi için bu sayının en az bir milyonun üzerine çıkması gerektiğinin altını çizen Aktuğ, bölge halkı ve yerel yönetimlerle birlikte turizmi tanıtacak çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Ekonomik yönden çok kötü olan ve iş istihdamının çok az olduğu kentte "bacasız fabrika" olan turizme sahip çıkılması gerektiğini belirten Aktuğ, bölgedeki tarihi yapıların gezilebilmesi için halkın tarihi yapılara karşı duyarlı olması çağrısında bulundu. Van'ın tarih, kültür, doğa ve inanç turizmine beşiklik ettiğini kaydeden Aktuğ, yerli ve yabancı turistin aradığı her şeyi Van'da bulabileceğini ifade etti.



'Van'a 2013'te turist aktı'



Tur şirketleri ve seyahat acentelerinin yıllık olarak plan yaptığını dile getiren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir ise, "2013'te başlatılan süreçle birlikte Van'a turist aktı" dedi. Güven ortamını hisseden tur şirketlerinin bu yıl daha çok turist getireceğini belirten Tunçdemir, barış ortamının devam etmesi durumunda bölgedeki turizm potansiyelinde ciddi bir artış olacağının altını çizdi. Bölgede yerli ve yabancı turistlere karşı hiçbir taciz ve sarkıntının olmadığını belirten Tunçdemir, tüm tur ve seyahat acentelerinin bölgeye gelmesi yönünde çağrıda bulundu.DİHA