VAN'A MODERN ET KOMBİNASI

Van'da meydana gelen depremler sonucunda kullanılamaz hale gelen ve faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan Et ve Süt Kurumu Van Kombinası, son teknoloji ile donatılmış modern bir tesis standartlarında inşa edilecek.

VAN 17.10.2014 17:51:47 0
VAN
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Konu ile ilgili açıklama yapan Ak Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, Van'a bölgenin en modern Et ve Süt Kurumu Van Kombinası yapılacağını söyledi.
 Bilici, "Bölgemizde ve Van'da ağırlıklı olarak hayvancılığın lokomotif sektör olması münasebetiyle ET ve Süt Kurumu, besicilere sürdürülebilir fiyatlarla Pazar garantisi sağlayan, tüketicilere ulaşılabilir fiyatlarla güvenilir ürünler sunması açısından önemli bir sorumluluk üstlenmektedir. Bölge insanımızın temel geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık aynı zaman da bölge ekonomisi içinde önemli bir potansiyeldir. Dünya kırmızı et üretiminin, %58'i domuz,%33'ü sığır,%4,6'sı koyun, %2,7'si keçi ve %1,8'i manda kaynaklıdır. Dünya sığır eti ihracatının %74'ü beş ülke tarafından yapılmaktadır. Van bu pasta da pay sahibi olabilecek potansiyele sahiptir. Refah seviyesi ve kentleşmeyle birlikte iç talebinde ivme kazandığı bu yıllarda yerli üretiminde gelişmesi zorunlu hale gelmiştir" dedi.

          BİLİCİ: "İSTİHDAM ARTACAK"
         Milletvekili Bilici, Et ve Süt Kurumu Van Kombinası'nın kentte istihdama da katkısı olacağını vurgulayarak, "Van'da Et, Süt ve Hayvancılık sektörünün gelişmesini sağlayacak, istihdamı artıracak dolayısıyla ekonomik kalkınmayı etkileyecek öncü bir kuruluş olan Et ve Süt Kurumu maalesef yer sıkıntısı gibi nedenlerle bu güne kadar yeniden inşa edilerek gerektiği gibi hizmet verememiştir.  2011 yılındaki depremlerde hasar görmüş, 35 yıllık eski teknolojiye sahip ve yerleşim alanı içinde kalmış olan Van Et Kombinası tesislerinin, onarım, güçlendirme ve modernizasyonu ya da aynı alanda yeniden inşa edilmesi için yapılacak yatırımların ekonomik olmayacağı dikkate alınarak, çevresel faktörler göz önünde bulundurularak yerleşim alanı dışında ileri teknolojiye sahip yeni bir entegre tesisin yapılması hususu kararlaştırılmıştır.   Yeni teknoloji ile donatılmış modern bir entegre tesisin yapılabilmesi için uygun arazi tahsisi yapılmış olup, diğer gerekli izinler içinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 25.08.2014 tarihinde Başbakanlıktan gerekli izinler istenmiştir. İlimiz ekonomisi için çok önemli olan bu yatırım 2015 yatırım finansman programına teklif edilmiş ve ödenek talep edilmiştir. Bu önemli yatırımın şimdiden ilimiz ekonomisine ve çiftçilerimize hayırlı olmasını dilerim" ifadelerini kullandı.