VAN'A ÇOK YARARI OLACAK!

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Çok, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere; bakanlar, milletvekilleri, vali, tso temsilcileri ve sanayicilerin desteğiyle Van'da İhtisas Gümrüğü'nün res

VAN 1.06.2014 13:55:12 0
VAN
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Çok, beraberinde Başkan Yardımcıları Fazıl Kaplan ve Ali Taşdemir ile birlikte basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan Çok, ilde İhtisas Gümrüğü'nün resmen açıldığını ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmasına; Soma'daki facia nedeniyle hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başlayan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Çok, daha sonra ilde açılması kesinleşen İhtisas Gümrüğü konusuna değindi.


İhtisas Gümrüğü'nün yıllardır Van'da açılması için mücadele edildiğini, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bizzat talimatı sonucu açıldığını ve resmi gazetede yayınlandığını anlatan Çok, "Hazırladığımız dosyayı Başbakan Erdoğan'a sunduk. Allah ondan razı olsun, kendisi bizzat talimat verdi ve ilgili bakanların, vekillerin, valimiz ve rektörümüzün de desteğiyle bugün İhtisas Gümrüğü açılmış oldu. Van Gümrüğü'ne 10 il bağlı olacak" dedi.

Van Kapıköy İhtisas Gümrüğü'nün kentin sanayisine büyük bir fayda sağlayacağını anlatarak, "04.04.2014 tarihi itibariyle İhtisas Gümrüğü açıldı. Biz artık ham maddemizi buradan Türki Cumhuriyetleri ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri, Rusya dahil, demiryolu ulaşımı ile Kapıköy'den getirip gümrük işlemlerini yapabileceğiz. Şimdilik demiryolu ile gelenler gümrükten geçecek. Transit ulaşıma henüz açılmadı. Açılırsa karayolu ile gelenler de millileşecek. Mersin, Gaziantep ve Trabzon'da nasıl işlemler yapılıyorsa, Van'da da öyle yapılabilecek. Artık sanayicimiz buğdayını getirip Trabzon'a götürmeyecek, Van'da direkt işlemlerini yapacaktır. Bu İhtisas Gümrüğü sanayimize güç katacaktır. Bundan sonra iş bize düşüyor. OSB'de; enerji konusunda, alt yapıda, ulaşımda ve doğalgaz konusunda sıkıntımız bittiğinde her alanda büyüme gerçekleşecek. Van hem tarihi bir şehir, hem lojistik bakımından çok önemli bir şehirdir. Bunu iyi değerlendirmek gerekir" diye konuştu.

"ÜÇ-BEŞ YIL İÇİNDE VAN'IN SANAYİSİ ÇOK GELİŞECEK"


Van'ın sanayisinin İhtisas Gümrüğü sayesinde üç-beş yıl içinde çok büyük gelişme kat edeceğini anlatan OSB Başkanı Necmeddin Çok, "Van Kapıköy İhtisas Gümrüğü olmadan önce Van'daki sanayiciler büyük sıkıntılar yaşıyordu. Ürün önce Doğubayazıt kapısına geliyordu. Oradan Trabzon'a gidiyordu ve orada gümrük işlemlerinden sonra Van'a gelebiliyordu. Bu, sanayiciyi büyük bir sıkıntıya sokuyordu. Şimdi artık Vanlı sanayici bu sorunlarla boğuşmayacak. Van'daki gümrük müdürlüğüne; Erzurum, Elazığ, Bingöl, Kars, Ardahan, Hakkâri, Bitlis, Ağrı gibi tam tam 10 şehir bağlı olacak" ifadelerini kullandı.

İhtisas Gümrüğü'nün açılmasının gecikmesinde birçok neden olduğunu anlatan Başkan Çok, "Daha önce hem OSB'deki yerimiz küçüktü, hem de sanayici sayısı çok azdı. Ancak son yıllarda Van OSB'nin büyümesi, ihtiyacın artması İhtisas Gümrüğü'nün açılması için avantaj sağladı. Bakın 130 fabrikamız var ve 200 sanayici de sırada bekliyor. Bu da 200 yeni fabrika ediyor. 283 hektarlık yerimize ek olarak 350 hektarlık bir yer daha var. Projesi olan vardır, projesi hayata geçecek olan vardır. İnşallah önümüzdeki süreçte Van OSB çok daha fazla büyüyecek. Eskiden bize sadece Vanlı sanayici başvuruyordu. Ama şimdi Almanya'dan, İtalya'dan başvuranlar var. Tüm bu gelişmeler İhtisas Gümrüğü'nün resmen açılmasına vesile oldu. Tabi, Başbakanımıza sunduğumuz raporun da büyük faydası oldu" şeklinde konuştu.

İlk etapta canlı hayvan, yanıcı madde, petrol türü ürünlerin giremeyeceğini söyleyen Başkan Çok, sonraki yıllarda bu ürünlerin de söz konusu kapıdan girmesi için çalışacaklarını ifade etti.
Van'da kaçakçılık olaylarının bu gümrükle birlikte azalıp azalmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Başkan Çok, "Van'ın kaçakçı bölgesi olarak gösterilmesi doğru değildir. Bugün Mersin'de olsun, diğer limanlarda olsun, tonlarca kaçakçılık olayları oluyor. Ama konuşan yok. Van'da iki paket kaçak sigara yakalanıyor, kaçakçı olarak suçlanıyoruz. Biz bunu kesinlikle doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

"VAN HER AÇIDAN ŞANSLI BİR ŞEHİRDİR"


Bölgenin en şanslı illerinden birinin Van olduğunu dile getiren OSB Başkanı Necmeddin Çok, "Bölgenin en şanslı illerinden biriyiz. Herkesi OSB'de yatırıma bekliyoruz. Bakın Van, teşvik konusunda da şanslı illerden biridir. 6. Bölgede olmamız; sgk konusunda, vergiler konusunda, hibe arsalar konusunda bize pozitif bir gelişme sağlıyor. Bakın yine bulunduğumuz bölge, birçok ülkeyle bağlantılı olmamıza yol açıyor. İran, Irak, Azerbaycan ve birçok Türki Cumhuriyetlerine bağlı ülke ile alışveriş imkanımız var. Orta Doğu'dan ülkelerle Van üzerinden ticaret sağlanabilir. Geçtiğimiz hafta ithalatlarla başladık ve inşallah önümüzdeki süreçte İhtisas Gümrüğü'nün birçok faydasını göreceğiz" şeklinde konuştu. Başkan Çok, 1 Haziran Pazar günü saat 07.00'de başlayacak olan ve Van Kalesi Atatürk Kültür Parkı'nda organize edilecek olan Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı organizasyonuna herkesin katılması gerektiğini söyleyerek, kurum olarak ve işadamları olarak bu organizasyona destek verdiklerini ifade etti.


Daha sonra söz alan OSB Başkan Yardımcısı Fazıl Kaplan ise, İhtisas Gümrüğü'nün açılması için büyük çabalar gösterdiklerini, Başbakan Erdoğan'ın Van'ı önemsemesinin de bu gümrüğün açılmasında büyük payı olduğunu dile getirdi. Kaplan, İhtisas Gümrüğü'nün en büyük faydasının da rekabet gücünü artırmak olduğunu söyledi. Kaplan, demiryolu ulaşım hattının da Van OSB'ye kadar gelmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

OSB Başkanı Necmeddin Çok, bir kez daha söz alarak İhtisas Gümrüğü kurulması için hazırlanan raporda, Erşah Şirketler Grubu Başkanı Abdullahat Arvas'ın büyük katkısı olduğunu anlattı.

Abdullahat Arvas böyle bir İhtisas Gümrüğü'nün Van'da açılmasının kentin faydası için büyük katkılar sunacağını ifade ederken, OSB Başkan Yardımcısı ve İşadamı Ali Taşdemir ise az ve öz bir açıklama yaparak, "Bölgeyi, bir insana benzetecek olursak, damarlarında pıhtılaşmış bir kan vardı. Ticaretin önünde büyük engeller vardı. İhtisas Gümrüğü ile bu engeller kalkacaktır düşüncesindeyim" diye konuştu.

Bölge: Bişar Ulutaş