Van'a 3 boyutlu kent bilgi sistemi

Van Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü bünyesinde '3 Boyutlu Kent Bilgi Siste-mi' kuruldu. Kurulan bilgi sistemiyle halk istediği bilgiye anında erişebilecek. Sistem kısa bir sü

VAN 18.11.2015 16:38:23 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Kurulan bilgi sistemiyle günümüz bilgi teknolojilerini ve uygulamalarını destekleyen bilgi sistemlerinin kurulup yaygınlaştırılması, bunların sağladığı yararların internet tabanlı sistemler aracılığıyla belediyenin ve yurttaşların kullanımına sunulması, özellikle kente ait teknik, sosyal ve ekonomik durumun Coğrafi Bilgi Sistemi teknolojisinden faydalanılarak sorgulanıp analiz edilmesi sağlanacak. Bu kapsamda çözümler üretilmesi, kentin daha sağlıklı gelişmesi, planlanması, mevcut kaynakların daha verimli kullanılması ve hizmetlerin çağdaş bir anlayışla sürdürülmesi, belediye çalışmalarında hizmet verimliliğinin, hızın, kalitenin yükseltilmesi, kent yöneticilerine güncel verilere dayalı karar destek sistemleri ile daha hızlı ve doğru kararlar verme imkânı sağlanması da hedefleniyor. Kurulan kent bilgi sistemi 1 yıllık süre zarfında donanımlı olarak hayata geçirilecek.

"HER TÜRLÜ BİLGİYE ULAŞILABİLECEK"
Coğrafi Bilgi Sistemi platformu üzerinden bilgilerin görüntülenmesini ve sunulmasını sağlayacak olan sistemde; Planlama Bilgi Sistemi, AYKOME Bilgi Sistemi, UKOME Bilgi Sistemi, Hukuk Bilgi Sistemi, Karla Mücadele Bilgi Sistemi, İtfaiye Bilgi Sistemi, Fen İşleri Uygulaması, Park Bahçeler Uygulaması, Taşınmaz Bilgi Sistemi, Mezarlık Bilgi Sistemi, İstek-Şikâyet Uygulaması, MIS-GIS entegrasyonu, Sosyal Hizmetler Bilgi Sistemi, Araç Takip Bilgi Sistemi, 3 Boyutlu Kent Rehberi, 3 Boyutlu Turizm Atlası, Altyapı Bilgi Sistemi, Sağlık ve İlaçlama Bilgi Sistemi, Numarataj Bilgi Sistemi, İşyeri Ruhsatları Bilgi Sistemi, İnşaat Ruhsatları Bilgi Sistemi, Kent Tarihi ve Kültürel Mirası Bilgi Sistemi, Uydu ve Hava Görüntüsü Arşiv Bilgi Sistemi, Kaza Yerleri Bilgi Sistemi, Pazar Yerleri Bilgi Sistemi, Temizlik İşleri Bilgi Sistemi ve Kent Mobilyaları Takip Bilgi Sistemleri oluşturulacak.

"İSTENİLEN ADRESE ANINDA ULAŞILACAK"
Gerçekleştirilecek olan 3D Kent Bilgi Sistemi ile birlikte isteyenler kentin sokaklarında sanal olarak dolaşılabilecek ve kentin gelişimi uydu görüntüsü üzerinde 3 boyutlu izleyebilecek. Ayrıca kentin ulaşım sistemine erişilebilinecek ve otobüs yolları ile durakları sorgulanabilecek. Kent Rehberi ile şehrin içindeki önemli kamu kurum ve kuruluşları, dernekler, okullar, sağlık tesisleri, eczaneler, muhtarlıklar, oteller, tarihi eserlerle ilgili bilgi ve adreslerin de görülebileceği sistemde ayrıca kentteki nöbetçi eczaneler, yakın hastaneler, mahallelere ilişkin olarak alan, nüfus ve muhtar iletişim bilgilerine de ulaşılabilecek. Sistemin arama senaryolarında ise, ilçe, mahalle, cadde, sokak, kapı no bilgileri 3 boyutlu harita üzerinde görülebilecek, önemli yer arama ile resmi/özel kurum (sağlık, eğitim, vb.) bilgileri, eczaneler, ulaşım noktaları, önemli tarihi binalar ve bilgileri, kültür ve turizm tesislerine ulaşılabilecek. Herhangi bir noktayı işaretleyerek o konumun adres bilgisini ekrana getirilebilecek, koordinat bilgisi girilerek koordinata gidebilecek, 3 boyutlu model üzerinden alan ve mesafe ölçümü, profil ve görüş analizi de yapılabilecek.

"SINIRSIZ SAYIDA KULLANICI ULAŞABİLECEK"
Yine sistemle, uydu fotoğrafı üzerinden imar planı istenilen anda görüntülenebilecek, ada/parsel sorgulamaları ile gayrimenkullere hızlı bir şekilde 3 boyutlu harita üzerinde ulaşılabilecek. 3 boyutlu Mezarlık Bilgi Sistemi ile mezarlıklara ait haritalara ve mevta bilgilerine yine bina yol gibi coğrafi nesneler öz nitelik bilgilerine göre renklendirilerek tematik haritalar hazırlanabilecek. Arama çubuğuna yer adı, bina adı, kapı numarası ya da parsel numarası yazıldığında ilgili bölgeye yaklaşılarak daha detaylı bilgi alınmasının da kolaylaşacağı sistemle, en güncel olan uydu fotoğrafları ve hassas arazi modeli ile şehrin sanal modelinde de gezinti yapılabilecek. Tüm bu işlemler sırasında 3 boyutlu kent rehberine aynı anda sınırsız sayıda kullanıcı ulaşabilecek. Sistem kısa bir süre sonra halkın kullanımına sunulacak.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -