Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı; 'Gübre fiyatları, çiftçiyi üretimden soğuttu’

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Gübre fiyatları çiftçiyi üretimden soğuttu. Devletin, gübre ve mazot fiyatlarını üretici için makul sev

VAN 13.01.2022 11:14:36 0
Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı; 'Gübre fiyatları, çiftçiyi üretimden soğuttu’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Van Tuşba Ziraat Odası’nda yapıldı.
2021 yılının değerlendirildiği toplantıya Çaldıran, Gürpınar, Muradiye, Erciş, Başkale ve Tuşba Ziraat Odası başkanları katıldı.

“GİRDİ FİYATLARINDA ARTIŞ OLDU”

Toplantıda konuşan Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, tarımsal üretimde kullanılan girdi fiyatlarına dikkat çekti.
Tüm fiyatlarda artışlar olduğunu ifade eden Özgökçe, şunları söyledi:
“Pandemi ile birlikte ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler ve geçen yıl ülkemizin büyük bölümünde etkili olan kuraklık ve bunlara ek olarak aşırı yükselen döviz kurlarından dolayı tarımsal üretimde kullanılan bütün girdi emtialarında büyük artışlar oldu. Bunların başında gübre, mazot, tohum ve ilaç gelmektedir. Gübrenin hammaddesi ithal edildiğinden döviz kurlarının çok yüksek olması başta gübreyi etkilemiştir. Gübre fiyatları anormal derecede artmıştır. Tarımda verimin artması ve kalitenin olması için gübre kullanımı şarttır. Çiftçilerimizin geçtiğimiz sonbaharda yüzde 90’nına yakını tarlasına gübre atamadı.”

GÜBRE FİYATLARI

Gübre fiyatlarına ilişkin bilgileri de aktaran Özgökçe, konuşmasına şöyle devam etti:
“DAP gübresinin 1 tonu 12 bin TL ve üre gübrenin 1 ton fiyatı 13 bin TL’dir. Bu fiyatlarla çiftçi gübreyi nasıl alacak? Gübre fiyatları yaklaşık olarak yüzde 300-500 arasında artmıştır. Gübre piyasası ve firmalarının ilgili Bakanlık tarafından denetlenmesi gerekmektedir. Önümüzdeki yaz sezonunda özellikle hububatta verim düşüklüğü çok yaşanacaktır. Tarımsal girdilerde yapılan zamlara karşın ürün fiyatları aynı oranda artmamaktadır. Çiftçi zararına ürün satmaktadır. Verilen tarımsal destekler yetersiz kalmaktadır. Bu artan maliyetlerle tarım sürdürülemez duruma gelmiştir. 2022 yılı tarım sektörü açısından oldukça zor geçecektir. Çiftçi zaten gübre ve mazottaki yüksek artışlardan dolayı sonbahar ekimini yapamadı. Ekim yapanlar da gübreyi yetersiz kullandı, ya da hiç kullanmadı. DAP gübresinin torbası 600 TL, üre gübrenin torba fiyatı bugün itibariyle 650 TL olmuştur. İl genelinde 2021 yılında toplam 7 bin 400 ton gübre kullanılmıştır. Önümüzdeki yıl daha da düşecektir.”

DAHA FAZLA DESTEK OLMALI

Çiftçiye verilen destek miktarının artırılması gerektiğine işaret eden Özgökçe, şunları söyledi: 
“Verilen gübre ve mazot destekleri azdır. Tarımın sürekliliği adına, mazot için en az 45 TL, gübre için en az 100 TL destek verilmelidir. Ancak bu şekilde ithal ürünlerden kurtuluruz. Yaşadığımız bu pandemi koşullarında da anlaşıldığı üzere tarımın ne kadar stratejik değerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Ülkelerin tarım ve hayvancılık sektörlerine verdiği değerleri gördük. Ülkemizin ithal ürünlerden kurtulması için üreticilere pozitif ayrıcalık tanınmalıdır. Gayri safi milli hasılanın yasal olarak tanınan yüzde 1’i olan desteklerin tamamı verilmelidir.”

“ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN SOĞUDU”

Özellikle yüksek gübre fiyatlarının çiftçiyi zor durumda bıraktığına dikkat çeken Özgökçe, şu önerilerde bulundu:
“Gübre fiyatları çiftçiyi üretimden soğuttu. Devlet, gübre ve mazot fiyatlarını üretici için makul seviyelere çekmeli ya da bu fiyatları sübvanse ederek çiftçiye ucuz mazot ve gübre verilmelidir. Bu şartlarda çiftçilerimizin yüzde 10-15 arasında üretimden el çekecek duruma gelecektir. 2021 yılı gübre desteği önceki yıllara göre yüzde 25, yani dekara 4 TL artış oldu. Oysa gübrede en az yüzde 50 destek verilmelidir.  Mazot 2021 yılında yüzde 75 artmıştır. Mazota 31 Aralık 2021 ve 12 Ocak 2022 tarihleri arasında yüzde 20 bir artış olmuştur. Buna karşın dekar başına mazot desteği 2021 yılı için 20 TL’dir. Diğer ürünler için de dekar başına 8 TL destek verilmektedir. Bu artışlara karşın mazot ve gübre destekleri çok yetersizdir. Ayrıca verilen tarımsal destekler aynı yıl içinde verilmelidir. Ülkemizin gıda güvenliğinin sağlanması için çiftçilere gereken önem ve destekler zamanında verilmelidir. Dışa bağımlı bir tarım politikası sürdürülemez. Onun için gübre fiyatlarına acilen bir çözüm bulunmalıdır.”
Haber: Adil HARMANCI

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı; 'Gübre fiyatları, çiftçiyi üretimden soğuttu’