Van YYÜ Sosyoloji Bölümü, “Kentlilik Bilincini” araştırdı!

Van YYÜ Sosyoloji Bölümü, yaptığı bir anketle, kentlilik bilincini araştırdı. Van merkez ilçeleri Tuşba, İpekyolu ve Edremit'te bin 200 kişiyle yüzyüze gerçekleştirilen “Kentlilik Bilinci Araştırması”nda ortaya ilginç sonuçlar ?

VAN 27.04.2018 09:43:24 0
Van YYÜ Sosyoloji Bölümü, “Kentlilik Bilincini” araştırdı!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van YYÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 48,6’sı Van’ın eski adının Tuşba olduğunu bilmiyor. Van’ın Urartulara başkentlik yaptığını bilmeyenlerin oranının yüzde 63,2 olarak ortaya çıktığı çalışmada, Akdamar Adası’nın Gevaş ilçesi sınırları içinde olduğunu bilmeyenlerin oranı yüzde 58 olarak gerçekleşti. Merkez ilçelerdeki bireylerin katıldığı ankete göre en ilginç sonuçlardan birisini de Akdamar Adası'na hiç gitmeyenlerin oranı oluşturdu. Merkez Tuşba, İpekyolu ve Edremit'de bin 200 kişiye sorulan “Akdamar Adası'na hiç gittiniz mi?” sorusuna “Hayır” cevabını verenlerin oranı yüzde 51.4 olarak gerçekleşti.
Anket sonuçlarına göre Van'ın ilçe sayısını bilmeyenlerin oranı yüzde 63,9 olurken, Yaşar Kemal’in Vanlı olduğunu bilmeyenlerin oranı ise yüzde 83 olarak kayıtlara geçti. Van’daki üniversitenin adını bilmeyenlerin oranı ise yüzde 17,4 olarak gerçekleşti.
Ankete göre kentlilik bilinci araştırmasında birçok soru ve ilginç oranlar mevcut. Ancak Van YYÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, anket çalışmasının kitap haline getirilecek olmasından dolayı verilerin tamamını şimdilik açıklamayacaklarını ifade etti.

 

“VAN KENT MÜZESİ OKSİJEN KADAR ELZEM”
Kentlilik bilincinin düşük olduğunu gösteren veriler ortaya çıkarken, Van YYÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, bu bilincin artması için Van Kent Müzesi'nin oksijen almak kadar elzem olduğuna dikkat çekti.
Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliği ile 'Van Kent Müzesi' Projesi’nin kuruluş çalışmalarının başladığını hatırlatan Doç. Dr. Parin, “Van'da yaşayan nüfusun kentlilik düzeyine ilişkin bu kaba veriler bir kent müzesinin Van için oksijen almak kadar elzem olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü bir kentin geçmişini bilmeyenler gelecek inşasında sağlıklı kararlar alamaz. Van Kent Müzesi şehrin geçmişini kayıt altına aldığı gibi, gelecek ile de güçlü bir köprü kuracağı için önemlidir.” dedi.
Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliği ile, tarihi Endüstri Meslek Lisesi binasında hayata geçirilecek müzenin proje çalışması tamamlandı, 7.5 milyon TL bütçeli proje Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandı ve geçtiğimiz günlerde de çalıştay gerçekleştirilerek çalışmalarına başlandı. 
Özel Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör:
zayıf escort bayan