Van YYÜ, 40. yılını kutladı

1982 yılında kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin (Van YYÜ) 40’ıncı yıl kutlaması gerçekleştirildi.

VAN 24.01.2022 11:41:12 0
Van YYÜ, 40. yılını kutladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van YYÜ’nün 40’ıncı kuruluş yılı nedeniyle Edremit ilçesindeki Hilton Otel’de resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, dekanlar, öğretim üyeleri, STK temsilcileri, kurum yetkilileri ve öğrenciler katıldı.

VEFA ÖDÜLLERİ TÖRENİ

Açılış konuşması yapan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van YYÜ Vakfı kurucularına vefa borcunu sunmak için bir araya geldiklerini belirterek, şunları söyledi: “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 40. Yıl Dönümü Vefa Ödülleri Töreni’ne hoş geldiniz. Bu gece burada, 1982 yılında kurulan Üniversitemizin Kuruluşunun 40. Yıl dönümü münasebetiyle, 40 yıldır Üniversitemiz bünyesinde çalışan vefakar personellerimize ve özellikle, kuruluşundan bugüne üniversitemize destek olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vakfı’nın kıymetli üyelerine bizler de vefamızı sunmak için buradayız. Diğer önemli bir amacımız da Van’ın ileri gelenleriyle bir araya gelerek Üniversitemizin 40. Yılında ortak projeler üretmek, hep berber 40. Yılımızı idrak etmek ve gelecek nesillere daha güzel, daha müreffeh bir üniversite bırakmaktır. Bu vesileyle sizlerden üniversiteyi Van’ın önemli bir kurumu olarak sahiplenmenizi ve kuruluş etkinliklerini sizlerle birlikte yapmayı tasarlamaktayız. Bu hususta sunacağınız her türlü projeye açık olduğumuzu ve katkı sunacak her kurum ve kişiye peşinen minnettarlığımı belirtmek isterim.”

ÜNİVERSİTENİN KENTE KATKISI

Üniversitelerin bulunduğu kente katkısına değinen Prof. Dr. Şevli, şöyle devam etti: “Üniversite, bir ilin sadece eğitim anlayışında değil düşünsel, sosyal, kültürel, ekonomik, yapısal algısında da büyük değişikliklere vesile olmuştur. Van’dan önce; İzmir, Erzurum, Trabzon, Elazığ, Diyarbakır, Sivas, Samsun, Malatya, Kayseri, Eskişehir, Bursa ve Edirne gibi illerde açılan yeni üniversiteler veya bunların çekirdeğini oluşturacak fakülte, yüksekokul ve akademilerin kurulmasının kentin kalkınmasında çok büyük faydalar sağladığı bugün artık su götürmez bir gerçektir. İlk zamanlar, mevcut kampüsün kente uzaklığı nedeniyle bazı eleştirilere vesile olan üniversitemiz, geçen kırk yıllık süreçte şehirle bütünleşmiş hatta şehrin bu yönde büyümesi ve gelişmesine büyük katkı sunmuştur.”

ETKİNLİKLER SÜRECEK

40’ıncı yıl dönümü ile ilgili etkinliklerin süreceğini ifade eden Prof. Dr. Şevli, şunları kaydetti: “Yeni misyonumuz Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni, çağın gerçeklerine de uygun olarak 3. Nesil bir üniversite yapmaktır. Üniversitemiz bu süreçte pandemi koşularına rağmen uzaktan eğitim modelinde büyük başarı elde etmiş, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlemiş olduğu bilimsel toplantılarla da çok önemli çıktılar üretmeyi başarmıştır. 40. Yaşında da bu etkinliklerimiz devam edecektir. Ancak 40. yaşın özelliğine binaen bu yılki etkinliklerimiz daha kapsamlı ve daha yaygın olacaktır. Bu anlamda da değerli hazirunun katkılarını beklemekteyiz. İnşallah gelecek nesillere daha güzel bir üniversite bırakmak ümidiyle; bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

“İLİN KÜLTÜRÜNE KATKI SUNUYOR”

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de yaptığı konuşmada üniversitenin Van için önemine değindi. Üniversitenin kuruluşunda ve devam eden süreçte emeği geçenlere teşekkür eden Vali Bilmez, şunları söyledi: “40 yıl önce Van’da kurulan üniversitemizin bugün 40’ıncı yılını kutluyoruz. Üniversitemizle ilgili etkinlikler yıl boyunca düzenlenecek, bugün bu etkinliklerin ilki düzenlenmekte. Onun için bu projede görev alan arkadaşlarımızı kutluyorum. Üniversitemizin kuruluşundan bugüne gelinceye kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah yüzüncü yılını da, dörtyüzüncü yılını da bininci yılını da kutlayacak bir süreklilikte olacak. İlk başta şehrin dışında diye çok eleştiri de aldı ama bugün neredeyse şehrin içinde kalan bir üniversite. Ama bunu rahatlıkla söyleyebilirim, üniversitemiz kampüsü ve konumu en iyi olan bir üniversite. Bölgemizde olaylar yaşandı, göçler oldu, ciddi travmalar yaşadık. İşte ilin kültürüne en fazla katkı sunabilecek olan değerimiz Yüzüncü Yıl Üniversitemizdir. Hocalarımızın bu nedenle ışık olması en büyük temennimizdir. Üniversitelerimiz uzun süre toplumdan ayrı kaldılar. Toplumla iç içe olmayan, toplumdan kendini soyutlamış, bir anlamda neredeyse laboratuvar mantığıyla görev yapılan dönemler de oldu. Bugün artık sahada olmaya çalışan üniversitelerimiz var. Toplumla daha çok entegre olmuş üniversitelerimiz ve fakültelerimiz olur inşallah. Bugün bu 40’ıncı yaş kutlamasına katılan tüm dostlarımıza, tüm misafirlerimize, hanımefendilere, beyefendilere teşekkür ediyorum.”

PLAKETLER SUNULDU, PASTA KESİLDİ

Konuşmaların ardından Van YYÜ’nün tanıtım filmi gösterildi. Van YYÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi öğretim elemanları ile Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Bandosu müzik dinletisi sundu. Müzik dinletisi ardından Van YYÜ’nün 40. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla üniversiteye uzun yıllar hizmet veren personele vefa plaketleri Vali Mehmet Emin Bilmez ve protokol üyeleri tarafından verildi. Plaket sunumundan sonra Vali Mehmet Emin Bilmez, Eşi Meral Bilmez, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve eşi Duygu Şevli 40. yıl pastasını kesti. Haber: Adil HARMANCI

Van YYÜ, 40. yılını kutladı