Van ve ilçelerde,Kobani gerginliği devam ediyor

Suriye’de Kürtlerin yaşadığı Kobani’ye IŞİD saldırıları ve bazı haber sitelerinde Kobani’nin düştüğü yönündeki iddialar, birçok yerde gerginliğe yol açtı. Başta Diyarbakır olmak üzere Van, Şırnak, Mardin ve ilçelerinde o

VAN 7.10.2014 18:31:48 0
Van ve ilçelerde,Kobani gerginliği devam ediyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
            Diyarbakır’da gösteri yapan gruplar kent merkezindeki Ofis Semti’nde bulunan banka şubelerine saldırdı. Taş ve sopalarla bankalara ait ATM’lere zarar veren göstericilere polis, tazyiklu su ve gaz bombası ile müdahale etti. Bu arada Ofis Semti’nde bulunan bir öğrenci yurdundaki Atatürk büstü bir grup genç tarafından binadan aşağıya atıldı.
Sandalyelerin de pencelerden aşağıya atıldığı yurttaki öğrencilere ve aşağıda bulunan göstericilere polis müdahale ederek dağıttı.
VAN’DA KOBANİ GERGİNLİĞİ
Suriye’de IŞİD’in Kobani kentindeki saldırıları üzerine HDP Genel Merkezi’nden tepkilerin ortaya konulması yönündeki çağrısı üzerine Van’da dün akşam başlayan olaylar, bugün de devam etti. Muradiye İlçesi’nde trafik ekiplerine ait bir araç molotofkokteyli atılarak yakılırken, 1’i müdür yardımcısı 5 polis de atılan taşlardan yaralandı. Erciş ile Başkale İlçesi’nde ise göstericiler polisle çatışırken, birçok kamu binası ve işyerine zarar verdi. Başkale’deki Atatürk heykeline de büyük zarar verildi.
Yapılan çağrılar üzerine yüzlerce gösterici, öğle saatlerinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplandı. Polisin, slogan atarak caddede yürüyen gruba izin vermemesi üzerine gerginlik çıktı. Polis, gözyaşartıcı bomba ve basınçlı su kullanarak göstericileri dağıtmaya çalışırken, göstericiler de taş, molotofkokteyli atarak karşılık verdi.
BAŞKALE’DE ATATÜRK HEYKELİ YAKILDI
Van’ın Başkale İlçesi’nde ise IŞİD saldırılarını protesto etmek için bu sabah yaklaşık 500 kişi DBP İlçe binası önünde toplandı. Toplanan grup daha sonra sloganlar atarak AK Parti İlçe binasını taşladı. Göstericiler daha sonra çarşı merkezinde bulunan Atatürk heykeline molotof kokteyli atarak yaktı. Alevler içinde kalan heykel zarar gördü. Hakkari-Van karayoluna da barikat kurup trafiğe kapatan gruba, polis basınçlı su ve gözyaşartıcı bomba kullanarak müdahale etti. Göstericiler de polise havai fişek ve taşlarla karşılık verdi.
5 POLİS YARALI
Van’ın Muradiye ile Erciş İlçesi’nde de göstericiler, polisi taşlayıp, birçok kamu binası ve işyerine zarar verdi. Muradiye’de AK Parti ilçe binası ve kaymakamlık binası göstericiler tarafından taşlanırken, polis göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba ve basınçlı su kulanarak dağıtmaya çalıştı. Muradiye’de tarafik ekiplerine ait polis aracı atılan molotofla yakılırken, 1’i müdür yardımcısı 5 polis de atılan taşlarla yaralandı.
GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA
GENELKURMAY Başkanlığı, dün Yüksekova’da Türk bayrağının indirilerek yakıldığını, İdil’de de bir okulun bahçesindeki Atatürk büstünün tahrip edildiğini açıkladı.
Genelkurmay’dan yapılan açıklamada şöyle denildi : 
"Bölücü Terör Örgütü’ne müzahir 10 kişilik bir grup tarafından Hakkâri-Yüksekova İpekyolu Caddesi üzerinde, Atatürk İlköğretim Okulunun önünde bulunan Türk Bayrağı indirilerek yakılmıştır.
Bölücü Terör Örgütü’ne müzahir 250-300 kişilik bir grup tarafından Şırnak-İdil’de, Atatürk İlköğretim Okulu kapısı ve Atatürk büstü tahrip edilmiştir." (HÜRRİYET ANKARA)