Van Valiliği'nden iki ayrı haberle ilgili açıklama…

Van Valiliği bazı basın yayın organlarında yer alan ‘Tuvaletsiz Okul’ ve ‘Eşekli Taşımalı Eğitim’ başlıklı iki ayrı haberle ilgili yazılı açıklama yaptı.

VAN 20.03.2015 19:04:41 0
Van Valiliği
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Çeşitli basın ve yayın organlarına 05/03/2015 tarihinde yansıyan, ilimiz Başkale İlçesi Tandoğan İlkokulunda, lavabo ve wc olmadığına dair haber ile;yine 18/03/2015 tarihinde basına yansıyan, İlimiz Başkale İlçesi Köprüağzı İlköğretim kurumu öğrencilerinin taşınmadığı ve mağdur edildikleri haberleri ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duyulmuştur:
      1)Aynı anda birçok öğrencinin derelerde, taşların arkasında ve duvar diplerinde fotoğraflanması yoluyla, habercilik adına, basın, yayın ve etik ilkelere aykırı bir şekilde çocukların alet edilmesinin tamamen bir kurgudan ibaret olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü söz konusu okulumuzda iki gözlü tuvalet bulunmakta, fakat yoğun kış şartları nedeniyle tıkanmış ve köy şebekesinden gelen su hortumunun da kesik olduğu görülmüştür. Bununla birlikte merkez ilçeye uzak mahallelerde yaz tatili döneminde tuvaletlerin korunamadığı ve çocuklar tarafından taş ile doldurulduğu gibi durumlara da rastlanabilmektedir.
      2)18/03/2015 tarihinde basına yansıyan, İlimiz Başkale İlçesi Köprüağzı İlköğretim kurumu öğrencilerinin taşınmadığı ve mağdur edildikleri haberi ile ilgili olarak da; “Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yolu İle Eğitime Erişim Yönetmeliğinin ” 8. Maddesinin 1.fıkrasının b bendinde,  Eğitime erişim ihtiyacı olan öğrencinin sürekli veya geçici ikamet ettiği yerleşim yerinde bu ihtiyacını karşılayacağı türde eğitim kurumu bulunmaması veya bu kurumların kapalı olması; 2. Fıkrasında ise  "Öğrencisi taşınacak yerleşim yerinin taşıma merkezine uzaklığının en az 2 kilometre olması..."esası belirtilerek konuya açıklık getirilip, yasal çerçevesi çizilmiştir. Habere konu olan Köprüağzı Mahallesinde zaten okul bulunmakta ve mahalledeki hanelerin en uzak olanının okula mesafesinin 1.200 metre civarında olduğu tespit edilmiştir. Ulaşım, doğal koşullar gibi nedenlerden, eğitime erişim konusunda yaşanılabilecek sorunlarla ilgili ilçelerimizden gelen taşıma kapsamına alınma talepleri müdürlüğümüz tarafından değerlendirilmekte ve Maarif Müfettişlerince hazırlanan raporlar doğrultusunda yasal mevzuatı gereği sonuçlandırılmaktadır. Ancak, yukarıda belirtildiği gibi Köprüağzı Mahallesi öğrencilerinin eşek ve at sırtında okula gittikleri ile ilgili görsel yayınlarında maksadı aşar nitelikte olduğunu değerlendirmekteyiz. Basın – yayın organları ve çalışanlarının haber yapma, kamuoyunu aydınlatma, doğru bilgi ve habercilik hizmetlerini sunması, basın etik ilkelerinin vazgeçilmez temellerindendir. Her iki konunun basına yansımasını müteakip, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından gerekli inceleme çalışmaları başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi