Van valiliğinden durum değerlendirmesi yapıldı

Van Valiliğinden yapılan açıklamaya göre dün yaşanan olaylarla ilişkili olarak Van'da 42 kişinin gözaltına alındığı ve haklarında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

VAN 8.10.2014 15:29:24 0
Van valiliğinden durum değerlendirmesi yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van valiliğince dün şehir genelinde meydana gelen olaylar hakkında yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada,  07 EKİM 2014 tarihinde Van merkez başta olmak üzere, Erciş, Muradiye, Özalp ve Başkale ilçelerinde kanunsuz gösteri yapıldığı, bu eylemler çerçevesinde il genelinde; 118 işyeri, 17 kamu binası, 7 banka, 5 siyasi parti binası, 35 özel araç, 19 resmi araç, 7 MOBESE sistemi, ve çok sayıda trafik lambası, elektrik direği ve reklam panosunda hasar meydana geldiği ifade edildi.

Van merkezde 'Bedüzzaman Kur’an Kursu' inşaatını yakmak isteyen PKK/HDP’lilere karşı geldiği ve Kuran Kursunu koruduğu bir şahsın silahla vurularak katledildiği belirtilen açıklamada, aynı olaylarda göstericiler tarafından atılan taş, şişe gibi cisimlerin isabet etmesi sonucu 31 polisin ve 3 vatandaşında yaralandığı belirtildi.

 

Dün çıkan olaylarda işyerleri yanan esnafın itfaiye talep ettikleri halde HDP’li belediyelerin olaylara müdahale etmediği belirtilen açıklamada, yangınlara müdahale etmesi için Erciş ilçesinden ve Van’daki diğer kamu kuruluşlarından itfaiye talep edildiği ve ancak bu şekilde olaylara müdahale edildiği belirtildi.

 

Olayların ancak sokağa çıkma yasağı ilan edilerek engellenebildiği ifade edildiği açıklamada,  Van merkez ve Erciş ilçesinde askeri birliklere sorumluluklar verildiği ve kentte çıkan olaylarda meydana gelen maddi zararların tespiti için 7 adet hasar tespit komisyonu kurularak görevlerine başladıkları ifade edildi.

 

Devletin işyeri, araçları ya da evleri hasar görenlerin maddi kayıplarını derhal telafi edeceği belirtilen açıklamada, “Vatandaşlarımız emin olmalıdır ki, devlet bu gruplarla etkili biçimde mücadele edecek imkan ve kabiliyete sahiptir. Nitekim olaylara karıştığı anlaşılan 42 kişi gözetim altına alınmış, haklarında adli soruşturma sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Olaylar başlarken, polisin göstericiler karşısında sergilediği pasif tutum ve halkı PKK/HDP’li çetelerin insafına terk edişinin sebebi hakkında ise her hangi bir açıklama yapılmadı.