Van TUYAD-DER: Hastaneler hasta tutsaklar için rapor vermiyor

Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, Van F Tipi Cezaevi’nde bulunan siyasi tutsaklara yönelik geliştirilen baskılara dikkat çekerek, 150 tutsağa bir ay iletişim yasağı verildiğini ve idarenin yoğun baskısından dolayı 3 siyasi tutsağın in

VAN 11.05.2013 16:17:10 0
Van TUYAD-DER: Hastaneler hasta tutsaklar için rapor vermiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, Van F Tipi Cezaevi’nde bulunan siyasi tutsaklara yönelik geliştirilen baskılara dikkat çekerek, 150 tutsağa bir ay iletişim yasağı verildiğini ve idarenin yoğun baskısından dolayı 3 siyasi tutsağın intihar girişiminde bulunduğunu belirterek, “ Hasta tutsakların sayısı 9 oldu. Bu hasta tutsakların mahkeme talebi olmasına rağmen hastanelerin engeline takılıyor” dedi.

Van TUYAD-DER, Van F Tipi Cezaevi’nde bulunan siyasi tutsaklara yönelik geliştirilen baskılara dikkat çekmek amacıyla dernek binasında basın toplantısı düzenledi. “Hasta tutsaklara özgürlük” pankartının asıldığı toplantıda konuşan Van TUYAD- DER Başkanı Ahmet Aygün, PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan tarihi adımı kabullenemeyen güçlerin siyasi tutsaklar üzerinde baskı kurduğunu belirterek, “Van F Tip Cezaevi'nde sistematik baskılar, özellikle PKK’li ve gerilla tutsaklar üzerinde yapılıyor. Provokatif baskıların yanı sıra tutsakların ciddi sağlık sorunları da yaşamaktadırlar” dedi. 

150 tutsağa bir ay iletişim yasağı 

Aygün, PKK’li tutsaklara yönelik yoğun idari baskıların olduğunu belirterek, yaşanan sıkıntıları şu şekilde sıraladı: "PKK'li tutsaklara yönelik psikolojik baskı ve tahrik amaçlı bir kısım gardiyanlarca elinde tespih, parmağında Bozkurt kaşlı yüzük göstermeleri. 'Lan' kelimesinin sık sık kullanmaları, bazen bir günde 1-2 defa oda aramaları. Odalarından ziyaret gidiş gelişlerinde ya da sosyal aktivitelere gidiş gelişlerde ayakkabılarının çıkartırılarak arama yapılması. İlaç talep ederken kalp hastası bir tutukluya küfürlü hakaretlerde bulunulması. Zeki Turgut isimli tutsağın ‘Yumuşak oda’ diye bilinen odada darp edilmesi. 'Kör nokta’ alanlarında tutukluların darp edilmesi." Aygün, 14 Şubat tarihinde cezaevinde siyasi tutsak olan Memduh Değer, Rıdvan Turan ve oda arkadaşlarının darp edilmesini protesto etmek amacıyla kapılara vuran 150 tutsağa bir ay boyunca iletişim yasağı verildiğini söyledi. Aygün, “Tutsak Değer ve Turan’a fiziki saldırıda bulunan memurlar hakkında soruşturma açıldı. Fakat soruşturmanın ne aşamada olduğu ise bilinmiyor. Bu örtbas edilmek isteniyor, ancak bizler buna kurum olarak müdahil olup yasal takipçisi olacağız” dedi. Aygün, yaşanan sorunlar karşısında baskılara gelemeyen tutsakların intihar girişiminde bulunduğuna dikkat çekerek, “Ozan Büyükbaş, Ali Ertunç ve şunda tahliye olan Mazlum Demir adlı tutsaklar intihar girişiminde bulundu" diye konuştu. Cezaevi arazisi üzerinde 70 trilyon bedelle yeni bir cezaevi kampusu yapıldığını söyleyen Aygün, tutsaklara yapılan saldırıların bir an önce sona erdirilmesini ve sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. 

Aygün, sağlık sorunlarından dolayı hasta tutsakların sayılarının giderek arttığını vurgulayarak, Van F Tipi Cezaevi'nde acil tedavi bekleyen 6 tutsağın bulunduğunu söyledi. Aygün, "Bunlardan Cuma Tek ve Yusuf Zirek isimli tutsakların hastane raporunun ardından serbest bırakılması gerekirken, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nin duyarsız ve sorumsuz yaklaşımları nedeniyle halen sağlık raporu alınmamıştır. Bu sağlık raporları yargılandıkları mahkeme tarafından istenmektedir. Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nde hasta tutsakların tetkik ve tahlil ücretleri tutsaklardan alınıyor” dedi. Aygün, hasta tutsaklar ve hastalıklarına ilişkin şu bilgileri verdi: 

" *Cuma Tek, bir kolu, bir bacağı ve bir gözünden engellidir. Cezaevinde kalamaz raporu bekliyor. Mahkemenin talebi olmasına rağmen, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bürokratik engeline takılıyor. Tutsağın da eşi görme engellidir. 

* Yusuf Zirek, Verem hastası. Hastane tarafından rapor bekliyor. Yapılan tetkik ve tahliller için hastane tarafından ücret talep ediliyor. 

*Cihan Yaşar, girdiği bir çatışma sonucu sağ dizinden aldığı yara sonucu ameliyat olmuş ve ayağında platin takılıdır. 8 aydır tedavisi sağlıklı bir biçimde yapılmamıştır. Sağ dizinde uyuşukluklar mevcut olup sakat kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Yavuz Evin'in de Cihan Yaşar ile durumu aynı konumdadır. 

* Hüsnü Görül, bel fıtığı hastalığı olup kronik akciğer hastasıdır. Hastane sevki yapılıyor, ama yeteri kadar ilgilenilmiyor. 

*Lokman Abi, kalp yetmezliği hastalığı var. Hastane tarafından cezaevinde kalamaz raporu bekliyor.”