'Van turizmde sürpriz yaşadı'

Genç Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (Genç MÜSİAD) Başkanı ve aynı zamanda turizm acentesi sahibi turizmci Muhammed Enes Özkılıç, Van’da, 2017 yılında yaşanan turizm patlamasının Van için sürpriz bir gelişme olduğunu s?

VAN 18.11.2017 10:46:25 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da, özellikle İran vatandaşlarının yoğun ilgisi ile birlikte bu yıl yaşanan iç ve dış turizm yoğunluğunu gazetemize değerlendiren Genç MÜSİAD Başkanı Muhammed Enes Özkılıç, “İran-Türkiye yakınlaşması, altyapı konusunda yaşanan gelişmeler, shopping-fest gibi aktiviteler ve huzur ortamının bu gelişmede önemli rol oynadığını söyleyebilirim” dedi.

 

“SÜRPRİZ YAŞANDI” 
Bu yıl gerçekleşen turist akışının Van için beklenenin üzerinde olduğunu belirten Özkılıç, şunları söyledi: 
“Türkiye’de geçen senelere göre turizmde büyük bir yükseliş var bu yıl. Ama Van için turizs konusunda bu kadar yüksek sayılara ulaşılması gerçekten bana göre büyük bir sürprizdi. Van’a 450 bin İranlı turist geldi şuana kadar. Ocak ayında hedefler söyleniyordu, rakamlar telaffuz ediliyordu. İranlı turistler için beklenti 150 – 200 bin civarındaydı. Ama şuana kadar 450 bin İranlı turist geldi Van'a. Bu yoğunluğun olacağını kimse beklemiyordu, gerçekten herkese sürpriz oldu. Bunun sebebinin de, iki ülke arasında ki siyasi birliğin çok etkisi olduğu kanaatindeyim. İki ülke arasındaki siyaset ne zaman iyi olursa o iki ülke arasındaki turizm de o kadar daha fazladır. Ayrıca İranlılara yönelik yapılan shoping fest ve diğer tanıtım ve etkinlikler de etkili oldu. Gelmeyen kesimler de Van’a gelmeyi düşündü. Şiraz ve Tahran tarafı Van’a gelmezdi, onlar da bu taraflara gelmeye başladı. Bir-iki defa geldikten sonra da buraların güzelliklerini keşfettiler. Bu kadar güzel olduğunu bilmiyorlardı, çünkü tanıtımımız iyi değildi, tanıtımlarımız yeni-yeni yapıldı ve tanıtım oldukça daha fazla gelecekler. Ve baktılar kendilerine uygun bir şehir olduğunu gördüler. Gerçekten buranın Antalya’dan bir farkı yoktur, hem de hiçbir şekilde eğlence bakımından olsun, alışveriş bakımından olsun, her şeyimiz var. Olanaklarımız var ve daha ucuz bir yerdir burası. Bunların da bunu gördükleri sürece geleceklerine inanıyorum.” 

 

HUZURLU ORTAM
Van’daki turizme önemli bir katkının da olayların olmayışını gösteren Özkılıç, şöyle devam etti: “Van olarak bunun etkisini gören iş adamlarımız olsun, İstanbul’daki, Ankara’daki, Antalya’daki iş adamları buraya artık hizmet yapmaya, para yatırmaya niyet ettiler. Çünkü her alanda yatırımlar yapılmaya başlandı. Tekstil alanında da, baktılar burası bir cazibe merkezi ve cazibe merkezi programlarından dolayı da bir etkisi mutlaka var. Burayı güvenilir bir şehir olarak gördüler ve para getireceğine inandıkları için buraya yatırım yapmaya başladılar. Bu da Van’ımız için büyük bir değerdir, büyük bir kazanımdır. Tekstil kente baktığımızda, tekstil kentin büyümesi, alanın yetmemesi ve farklı yerlere de fabrikaların yapılmaya başlanması önemli bir gelişme. Burada huzur olduğu sürece Van çok büyük bir yer olacaktır ve yatırımlar yapılacaktır. Bunu kimse de inkâr edemez, burada büyük bir potansiyel var çünkü, genç nüfusun fazla olması burada ki iş varlığının fazla olmasına neden olacaktır. Yatırım konusunda özel sektörün yanı sıra devletin de her alanda yatırım yapmasından yanayım ve bunu da her zaman istiyoruz, bekliyorz.”

 

ALTYAPI GÜÇLENDİRİLMELİ
Bundan böyle de Van’a daha çok turist geleceğine inandıklarını ancak bunun için ciddi bir altyapı çalışmasına da ihtiyaç olduğunu söyleyen Özkılıç, “Turizmde Van 2017 yılında bir rekor kırdı. Araştırdığım kadarıyla şuana kadar Van’a en yoğun turistin geldiği zaman bu yıl oldu. Van daha fazlasını kaldırır mı? Doğrusunu söylemek gerekirse sabit bir şekilde gelirlerse daha fazlasını kaldırır ama Van’ın da belli bir kapasitesi var, çünkü bu yoğunluk zamanlarında kaçak yollara çok gidildi. Daha çok otel, sosyal alanlar ayriyeten farklı turistleri çekebilecek yerler açılırsa, bunun iki katına kadar çıkmasını da bekleyebiliriz. Bu sene gerçekten çok güzel bir seneydi, biz turizmciler olarak özellikle esnaf olarak mutluyduk. İran’ın bize ekonomik olarak çok etkisi var, asla kimse yok diyemez, inşallah böyle de devam eder.”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: