Van TSO’dan, Kapıköy’ün açılmasında emeği geçenlere teşekkür

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, 17 Mayıs tarihi itibariyle Kapıköy Gümrük Kapısı’nın açılmasından dolayı kentte büyük memnuniyet oluştuğu belirtilerek, kapının açılmasında emeği geçe

VAN 18.05.2021 17:47:08 0
Van TSO’dan, Kapıköy’ün açılmasında emeği geçenlere teşekkür
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Yapılan açıklamada, “24 Mart 2020'de Covid-19 tedbirleri kapsamında araç ve yaya geçişlerine kapatılan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın 17 Mayıs itibariyle yeniden yaya geçişlerine açılmış olması, yaşadığımız bu zorlu günlerde kentimiz kamuoyunda büyük memnuniyet yaratmıştır. İktisadi anlamda kentimizin “bacasız fabrikası” ve “can damarı” olarak nitelendirilen Kapıköy Gümrük Kapısı’nın 14 ay boyunca kapalı olması,sosyo-ekonomik anlamda kentimiz özelinde derin bir ekonomik sarmalın oluşmasına neden olmuş, özellikle kentin ana sektörü olan hizmet sektörü ve dış ticaret faaliyetlerini tahrip ederek tüm ekonomi yönetiminde domino etkisi oluşturmuştur. Bu durum, makro bir perspektiften bakıldığınıza sadece Van özelinde değil bölge ve ülke genelinde de büyük kayıplara neden olmuştur. Bunun yanı sıra İran İslam Cumhuriyeti ile gerçekleştirilen sosyal ve kültürel ilişkileri de etkisi altına almıştır. Yeniden normalleşme kararı ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla açılan Kapıköy Gümrük Kapısı,yaşamakta olduğumuz bu zorlu sürecin oluşturduğu tahribatının onarılması ve daha bayındır bir kentin ve ekonominin inşası noktasında önemli kazanımlar sağlayacaktır. Dolayısıyla iktisadi portföyü hizmet sektörü çerçevesinde şekillenmiş şehrimizin turizm sektörü başta olmak üzere genel ekonomi yönetiminin maslahatına katkı sunacaktır” denildi.
 Açıklamanın devamında ise; “Bizler Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak mezkûr durumun sürekli olarak gündemde tutulması ve kapının bir an önce açılması hususunda yoğun bir mesai harcadık. Çünkü ekonominin olumlu seyri için üyelerimizin talepleri bu yöndeydi. Özellikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde devlet ricali ile ilişki geliştirmeye çalıştık. Sonuç olarak gelinen noktada bir kentin ana damarı ve ticaret merkezi olan sınır kapımız açılmış durumda. Dileğimiz ve temennimiz yaşamakta olduğumuz bu zorlu sürecin tekrar yaşanmaması yönündedir. Bu olumlu atmosferin ilerleyen günlerde genel ekonomiye sirayet ederek önemli gelişmelere vesile olacağı inancıyla; Kapıköy Gümrük Kapısının tekrar açılmasının kararını veren Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’a, Milletvekillerimiz Sayın Abdulahat Arvas, Sayın İrfan Kartal, Sayın Osman Nuri Gülaçar’a, AK Parti MKYK Üyeleri Sayın Burhan Kayatürk’e, Sayın Fatih Çiftçi’ye, AK Parti Disiplin Kurulu Üyesi Sayın Zahir Soğanda’ya, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Sayın Gülşen Orhan’a, Bizlere her fırsatta desteğini esirgemeyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Van’da bulunan ve Kapıköy’ün açılması için desteklerini esirgemeyen Sivil Toplum Örgütlerine, Meslek Odalarına, Üyelerimize, Van Tüccar ve Esnafına teşekkür ederiz. Ayrıca bizleri bu süreçte yalnız bırakmayan her fırsatta İran kamuoyunda gündem oluşturan İranlı dostlarımıza da müteşekkir olduğumuzu ifade ederiz” ifadeleri yer aldı.