Van TSO'dan 24 Temmuz duyarlılığı…

24 TEMMUZ BASIN BAYRAMI…

VAN 25.07.2015 12:55:10 0
Van TSO
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) temsilcileri, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla ilde yayın yapan basın mensuplarını bir bir ziyaret ederek çeşitli hediyeler takdim etti.
Bölge: Burhan Ergin
24 Temmuz 1908'de gazetelerin sansüre karşı başlattığı ve o günden bu güne 'Basın Bayramı' ve 'Gazeteciler Günü' olarak bilinen 24 Temmuz günü dolayısıyla, Van Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri Van'daki gazeteleri ziyaret etti.
Van TSO Genel Sekreteri Kerem Oruç, gazeteleri ziyaret ederek günün anısına çam sakızı çoban armağanı hediyeler takdim etti. Gazete temsilcileri de söz konusu nezaketten dolayı kendilerine teşekkür etti.
 24 TEMMUZ BASIN BAYRAMI…
 Meşrutiyetin ilan edildiği günün gecesinde İkdam gazetesinin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendiler, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını aynı sözlerle geri çevirdiler: gazeteler hürdür, sansür yasaktır.
25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı artık. Uzun yılların ardından ilk kez sansür memurlarının değil gazetecilerin tercihlerine göre basılmışlardı. Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi de büyük oldu. Bazı gazeteler satışlarını 2 binlerden 5 binler düzeyine çıkardı. Fiyatı 10 kuruş olan İkdam karaborsada yarım liraya ktadar alıcı bulabildi. Bir ay içinde 200 yeni gazete için yayın hakkı alındı.
24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi'nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi.