Van TSO Başkanı Takva: Van Gölü, Van halkının yaşam alanıdır

Hiçbir dönem gündemden düşmeyen, şu sıralar da kirliliği, çekilmesi, suyunun azalması ile konuşulan Van Gölü ile ilgili koruma kanunu çabaları sürerken son dönemlerde atılan adımla ilgili olumlu süreç sürüyor.

VAN 17.12.2020 11:15:03 0
Van TSO Başkanı Takva: Van Gölü, Van halkının yaşam alanıdır
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hiçbir dönem gündemden düşmeyen, şu sıralar da kirliliği, çekilmesi, suyunun azalması ile konuşulan Van Gölü ile ilgili koruma kanunu çabaları sürerken son dönemlerde atılan adımla ilgili olumlu süreç sürüyor. Van Gölü Aktivisitleri gibi derneklerin büyük mücadele verdiği, son olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın Emine Erdoğan’a aktararak yol katettiği eylem planı konuşulurken, Van TSO başkanı Necdet Tavka, Van Gölü ile ilgili gelişmeleri yorumlayarak, sürecin bu noktaya gelmesi için büyük çaba sarfedildiğini söyledi.

Son günlerde sıkça gündem de tutulmakla birlikte korunması ve temizlenmesi için çalışmalar yapılması planlanan ‘Van Gölü Koruma Eylem Planı’ hazırlandı. Emine Erdoğan’ın girişimleriyle hazırlanan planda, gölün temizlenmesi ve korunması için yapılacak çalışmalar yer alıyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Gölü Koruma Kanununa ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a duyarlılığından dolayı teşekkür etti. Takva, “Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, 3 bin yıllık tarihiyle Van’ın ve dünyanın değeri olarak yapılacak çalışmalarla gelecek nesillere ulaştırılacaktır.” Dedi. Yoğun bir çaba sarf eden Van Gölü Aktivistleri Derneği ve Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın Van Gölü Koruma Kanununa yönelik çağrıları ses buldu. Planda göldeki kirlilik başta olmak üzere pek çok konuda atılacak adımlar detaylı olarak yer almasının yanı sıra çalışmalara ilk olarak arıtma tesislerinin revize edilmesi ile başlanılacak. Bu anlamdakı bekleyiş sürerken konuyu değerlendiren Van Ticaret Sanayi Odası Başkanı Takva, bu çalışmaların başlaması için yıllardır bir mücadele verildiğini belirtirken Van Gölü için de “Van Denizi sadece Van’ı ilgilendiren bir durum değil aynı zamanda dünyanın 4. Büyük gölünden bahsediyoruz.” Dedi.

TAKVA: SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTTUK

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Van gölü, Van Gölünün korunması ve Van Gölü Hafızasının süreciyle ilgili biz 2013 yılında Ticaret ve Sanayi Odasına seçildiğimiz andan itibaren ciddiye alarak önemli bir çalışma başlattık. 2014 yılı sonlarıyla beraber kentin özellikle kent konseyinin bileşenleri ile o dönem MÜSİAD Van Şubesini temsil eden Avukat İsmail Say’ın katılımıyla biz bunu standart gündem hale getirmiştik ve bunu her defasında bir gündemle kamuoyuyla paylaşıyorduk. Amaç olarak geldiğimiz noktada Van Gölü etrafında yaşayan bütün insanların bütün yerleşimleri ve özellikle gölü kirletme konusundaki duyarlılığına dikkat çekmekti.” İfadelerine yer verdi.

ÇAĞRILAR SES GETİRDİ!

Cümlelerini sürdüren Başkan Takva, “Bu konudaki eğitim programlarını desteklemek bu konuda yerleşimlerin arıtma tesislerinin mutlaka revize edilmesi, olmayanların yapılması, en önemli olanda en büyük artıma tesisinin Van merkezinde bulunuyordu, biliyorsunuz. Dolayısıyla biyolojik arıtma söz konusu değildi. O günden bugüne yoğunlaşan bu talep, bir koruma kanunu ile Van Gölü’nün kuruması için talebimiz Sayın İsmail Say’ın destekleri ile Van Ticaret Sanayi Odasının bir taslak kanun hazırlaması ile belli bir aşamaya geldi. Biz bütün politikacılarına, milletvekillerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına, Sayın Cumhurbaşkanına, Başbakana, Van Gölü ile ilgili raporlarımızı göndererek bir farkındalık oluşturmaya çalıştık. İki yıl önce Ankara’daki coğrafi işaretler fuarında başkan vekilimiz Sayın Fevzi Çeliktaş’ın özellikle hanımefendiye konuyu anlatarak tam da salda Gölü’nün korunması sürecine denk gelmesi ile gündem farklı bir boyuta taşındı.” Dedi.

VAN GÖLÜ BU COĞRAFYANIN EN ÖNEMLİ DEĞERLERİNDEN BİRİDİR

Van Gölü’nün coğrafi değerlerinden söz eden Takva, Van Denizi’nin korunması ve geleceğe miras bırakılması gerektiğini kaydederek şunları söyledi: “Geldiğimiz noktada Cumhurbaşkanı başdanışmanlarımızdan Gülşen Orhan’ın meseleyi sahiplenerek Emine Erdoğan’la Van Gölü eylem planı hazırlanması 2020 sonralarına doğru gündemimize gelmiş oluyor. Biz bundan gayet bahtiyarız. Van Gölü bu coğrafyanın en önemli değerlerinden biridir, Allah’ım bize bahşettiği en önemli olan değerlerinden biridir, Van Denizi olmazsa, Van Gölü olmazsa bu coğrafyada insanların yaşam alanında floranın olumsuz etkileneceğini biliyoruz. Van Gölü kıyısındaki yerleşimlerde şu anda arıtma tesislerini yetersiz olduğunu biliyoruz, eylem planı içerisinde başta Van olmak üzere, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan gibi büyük yerleşim alanlarını arıtma tesislerinin revizyonu içeren aynı zamanda zemin temizliğini içeren çalışmaların başlatılması Van adına çok önemli bir karar bütün kurumların bu konuda duyarlı olmasını gerektiğini söylemek istiyorum”

“GERİ DÖNÜŞÜ YOK!”

Çalışmalarından dolayı Emine Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AK Parti Van Eski Milletvekili Gülşen Orhan’a teşekkür eden Takva, “Hanımefendi Emine Erdoğan’ın özellikle Çevre Şehircilik Bakanlığı nezdinde bu girişimleri başladığını biliyoruz ve ilk tanıtım toplantısına da biz dâhil olmuştuk. Van Ticaret Sanayi Odası olarak bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin tepesinde, zirvesinde Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın hanımefendi Emine Erdoğan’ın meseleyi sahiplenmesi bizi ayrıca gururlandırmış, onurlandırmıştır. Sanıyorum ve inanıyorum ki bu saatten sonra artık geri dönüş olmayacaktır, bu havzada yetkili ve etkili tüm kurumların bu meseleyi sahiplenerek nihayete erdireceklerine olan inancımız tamdır.” Şeklinde konuştu.

“VAN DENİZİ SADECE VAN’I İLGİLENDİREN BİR DURUM DEĞİL”

Van Gölü için yapılan çalışmaların Van halkı için çok önemli olduğuna değinen Takva, son olarak şunları anlattı: “Hanımefendinin özellikle bu meseleyi yerinde inceleyerek bölgeyi ziyaret etmesi, Van Deniz’in yerinde incelemek üzere bir seyahatin olacağı yönündeki paylaşımda çok kıymetli ve değerlidir. Van Denizi sadece Van’ı ilgilendiren bir durum değil aynı zamanda dünyanın 4. Büyük gölünden bahsediyoruz. 3 milyon yıl önce oluşan böylesi muhteşem bir denizin korunmaması kendi haline bırakılmış olmasını doğrusu, çok insanı bulmuyoruz ama geldiğimiz noktada geçte olsa Van Deniz’in korunmasına yapılan girişimler bizleri memnun ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin VASKİ marifetiyle biyolojik arıtma tesisini önümüzdeki haftalarda doğru devreye alacağını biliyoruz, gecikmişte olsa 1 milyon 200 bin insanın atıkları arıtılmadan Van Denizi’ne akıtılmasını hiçbir vicdan kabul etmez, bu çalışmanın yapılması da Van adına önemli bir durum.”

 ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-