Van Teknokent’in yeni Genel Müdürü Yasemin Yetkin oldu!

Van Teknokent Genel Müdürü olarak Yasemin Yetkin atandı. Teknokent Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Yasemin Yetkin, Van Teknokent Genel Müdürlüğü görevini bugün itibarı ile Bilgin Yazlık’tan devralacak.

VAN 15.02.2021 14:25:16 0
Van Teknokent’in yeni Genel Müdürü Yasemin Yetkin oldu!
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Van Teknokent Yönetim Kurulu muhtelif gündem konularını görüşmek üzere bir araya geldi. 2019 yılından bu yana Van Teknokent Genel Müdürü olarak görev yapan Bilgin Yazlık, görev değişikliği nedeni ile Genel Müdürlük görevinden ayrıldı. Van Teknokent’in yeni Genel Müdürü, Van Teknokent Yönetim Kurulu kararı ile Van YYÜ öğretim görevlisi Yasemin Yetkin oldu. Ayrıca aynı toplantıda, Van Teknokent’ten sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat YAYLA Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.
 VAN YYÜ 3. NESİL ÜNİVERSİTE OLMA YOLUNDA İLERLİYOR
 Van Teknokent Yönetim Kurulu toplantısında açıklamalarda bulunan Van YYÜ Rektörü ve Van Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Hamdullah Şevli: “Bilgi tabanlı ekonominin önemi her geçen gün artmakta, ülkeler, ancak bilgi ve teknoloji tabanlı şirketleri ile dünya pazarında yer edinebilmektedirler. Bilgi tabanlı ekonomide üniversitelerin rolü oldukça değerlidir. Teknoloji tabanlı ve yenilikçi girişimcilerin en önemli kaynağı artık üniversiteler olmuştur. Üniversiteler ürettikleri bilgiyi gerekkendi bünyelerinde gerekse girişimciler vasıtası ile ticarileştirmektedirler. Üniversitelerde üretilen bilginin ticarileşmesi için üniversite ile sanayinin iş birliği yapması gerektiği aşikârdır. Değişen dünyada artık 3. Nesil üniversiteleri konuşmaktayız. Hem eğitim yapan hem araştırma yapan hem de yaptığı araştırmaların sonuçlarını ticarileştiren üniversiteler 3. Nesil üniversiteler olarak adlandırılmaktadır.
Üniversite ile sanayinin en sağlıklı, verimli ve sürdürülebilir iş birliği yaptığı alanlar tüm dünyada teknokentlerdir. Aslında teknokentleri üniversitelerin inovasyon laboratuvarları olarak da görmek mümkündür.
 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi köklü bir üniversite, iyi bir eğitim kurumu olmanın ötesinde 3. nesil bir  araştırma üniversitesi olma vizyonuna sahip girişimci ve yenilikçi bir üniversitedir. Bu vizyonun gerçekleşmesi için akademisyenlerimizin ürettikleri bilginin toplum yararına ekonomik faydaya dönüşmesi gerekmektedir. Bunun yollarından biri de akademisyen şirketleridir. Akademik girişimcilik üniversitemizin öncelikli olarak ele aldığı konulardan biridir. Türkiye de tüm dünyada tezahür eden yeni akımlara çok hızlı ayak uydurmuş ve 2001 yılında ilk defa teknokentler kurmaya başlamıştır. Geçen 19 yıllık zaman zarfında ülkemizde toplam 85 teknokent kurulmuştur. Van Teknokent de bu 85 teknokentten biri olarak 2012 yılında ilan edilmiş ve 2015 yılında ilk ar-ge firmasını kabul ederek faaliyetlerine başlamıştır.
 VAN TEKNOKENT SON BİR YILDA YÜKSELİŞ TRENDİNDE
 Van Teknokent özellikle son bir yılda önemli gelişmelere imza atmıştır. Bugün Van Teknokent çevresinde bulunan 13 ile hitap etmekte ve bölgesel bir Teknokent vizyonu ile hareket etmektedir. Teknoloji tabanlı girişimciliğin merkez üssü olma hedefine sahip olan Van Teknokent, bu vizyon için önemli projeler gerçekleştirmektedir. Van Teknokent %98 doluluk oranına ulaşmıştır. Bölgede bugünekadar 96 ar-ge projesi gerçekleştirilmiş ve toplamda yaklaşık 50  Milyon TL ciro yapılmıştır. Bölgede yer alan firmalarda 80 ar-ge personeli istihdam edilmektedir.
 Van Teknokent 2020 yılında dört önemli proje başlatmış ve yürütmektedir. Bölge ekonomisini teknoloji tabanlı girişimcilik ile büyütme hedefine sahip olan bu projeler şunlardır:
 Ben Girişimciyim Teknoloji Tabanlı İş Fikri Yarışması ve Prototipleme Programı: Bu proje kapsamında yüzlerce girişimciden teknoloji tabanlı iş fikri başvuruları alınmış ve girişimcilere girişimcilik eğitimleri verilmiştir. Bu proje Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından fonlanmaktadır.
 Patent Growth Projesi: Belirlenmiş 7 teknoloji alanında 7 teknoloji vizyon raporu oluşturmayı ve özellikle KOBİlerin iş yaparken patent verisinden daha fazla yararlanmalarını teşvik etmeyi amaçlayan proje, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir. Proje faaliyetleri devam etmektedir.
 TÜBİTAK BiGG Programı Uygulayıcı Kuruluş Projesi: Van Teknokent büyük bir başarıya imza atarak TÜBİTAK BiGG programı uygulayıcı kuruluşu olmaya hak kazanmış ve Türkiye’deki 31 kuruluştan biri olmuştur. Bölgedeki teknoloji tabanlı girişimciler artık daha hızlı ve kolay bir biçimde BiGG desteğinden faydalanabilmektedirler. Şu sıralarda başvurular alınmaya devam etmektedir.
 Start One Kuluçka Merkezi: Van Teknokent bünyesinde kurulan kuluçka merkezinde hâlihazırda 8 girişimci takım teknoloji tabanlı iş fikirlerini eğitim ve mentorluk desteği ile olgunlaştırmaktadır. Bölgedeki girişimciler için büyük bir fırsat olan kuluçka merkezinin sunduğu tüm hizmetlerin ücretsiz olduğunu da belirtelim.
 VAN YYÜ 41. SIRADAN 35. SIRAYA YÜKSELDİ
 Van ve bölge illeri barındırdıkları genç nüfus ile girişimcilik açısından önemli bir potansiyele sahiptirler.
Bu potansiyelin harekete geçirilmesi için gerekli olan nitelikli hizmetler özellikle son bir yılda geliştirdiğimiz program ve projeler ile etkin bir biçimde sunulur hale gelmiştir. Van YYÜ, bugüne kadar toplam 23 patent başvurusu yapmış ve her yıl ortalama 20 üniversite-sanayi işbirlikli projeye imza atmaktadır. Van YYÜ’nün gösterdiği bu performans endekslere de yansımış, üniversitemiz URAP endeksinde 2018’de 41. Sırada iken bugün 35. sıraya kadar yükselmiştir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2020 yılında belirlediği 3. Nesil üniversite olma vizyonuna tüm akademisyenlerinin çok değerli katkısı ile her geçen gün bir adım daha yaklaşmaktadır.
 Bölgedeki tüm akademisyenlere, girişimcilere, yatırımcılara ve sanayicilere nitelikli teknokent hizmetleri sunan Teknokentimizde bugün itibari ile bayrak değişimi gerçekleştirmekteyiz. Teknokentimizin gelişim sürecinde önemli hizmetleri yerine getiren Bilgin Yazlık’a teşekkür ediyorum. Göreve başlayacak olan Yasemin Yetkin’e ve Van Teknokent Yönetim Kururlu Üyesi, Van Teknokent’ten sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla’ya başarılar dilerim.
 Teknokentimizi ülkemizdeki en iyi teknokentlerden biri haline getirmek ve uluslararası alanda somut işbirlikleri geliştirmek, ortak projeler gerçekleştirmek önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Van Teknokent, tüm Van halkının hatta bulunduğu bölgede bu hizmete ihtiyaç duyan tüm toplumun hizmetindedir. Bayrak değişimi ile başlattığımız bu yeni dönemde teknokent, ulusal ve uluslararası yatırımcıların odağına girecek teknoloji tabanlı girişimciler yetiştirecek, bu girişimcilerin ürettiği ürünler ile bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi