Van STK ve İş Dünyası’ndan Kapıköy açıklaması

Van’daki STK ve İş Dünyası ortak açıklama yaparak, Van-Saray Kapıköy Sınır Kapısı’nın acilen açılması çağrısında bulundu.

VAN 12.01.2021 16:10:18 0
Van STK ve İş Dünyası’ndan Kapıköy açıklaması
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’daki 14 STK ve İş İnsanı yaptıkları ortak açıklamada, 24 Mart 2020 tarihinden bu yana kapalı olan Van-Saray-Kapıköy Sınır Kapısı’nın biran önce açılması çağrısı yaptı.

  Van Kapıköy Sınır Kapısı’nın 10 aydır kapalı olduğunu belirten STK ve İş Dünyası, Van turizm ekonomisinin en büyük sac ayağı olan İranlı turistlerin, 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren İran’dan Türkiye’ye kontrollü bir şekilde binlerce kilometre uzakta olan batı illerine seyahat ederken, 100 kilometre yakınlarındaki Van’a, Kapıköy Sınır Kapısı açık olmadığı için seyahat edemediğini vurguladı.

  “VAN KAPIKÖY SINIR KAPIMIZIN AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ”

  Yapılan ortak açıklamada, “Malumunuz olduğu üzere; 24 Mart 2020 tarihinden Coronavirüs tedbirleri kapsamında Ülkemizin birçok sınır kapısı ile birlikte Ülkemizin İran'a açılan Van-Saray-Kapıköy Sınır Kapısı da araç ve yaya girişlerine kapatıldı. Aynı dönemde ülkemiz tüm uluslararası hava ve kara yolları ulaşımı da durduruldu. Bu dönem içerisinde salgının toplumdaki bilinmezliği ve bilim dünyasındaki farklı görüşler, haklı olarak sınırlandırma taleplerini tüm kesimlerde oluşturdu. Süreç içerisinde salgın kimi dönemlerde kontrol altına alınmış olsa da Kapıköy Sınır Kapısı yaklaşık olarak 10 aydır kapalı ve bir türlü açılamamıştır. Ha keza İran’dan Ülkemizin batı illerine günde 15’in üzerinde uçak seferi düzenlenmektedir. Van turizm ekonomisinin en büyük sac ayağı olan İranlı turistler, 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren İran’dan Türkiye’ye kontrollü bir şekilde binlerce km uzakta olan batı illerine seyahat ederlerken, 100 km yakınlarındaki Van’a, Kapıköy Sınır Kapısı açık olmadığı için Van’a seyahat edemiyorlar. İlimiz son 5 yıl içerisinde özellikle İran turizmine yönelik çok ciddi yatırımlar gerçekleştirdi. Bu da hem istihdam hem de ekonomik açıdan kente ciddi yararlar sağladı. İlimizin dezavantajlı durumunu avantaja çevirmek isteyen kıymetli yatırımcılarımız ve küçük esnaflarımızın korunması çok elzemdir. Pandeminin yarattığı ekonomik problemlerle mücadele etmeye gayret eden Vanlı büyük, küçük esnaflar ve toplumun tüm kesimleri umudunu Kapıköy Sınır Kapısı’na bağlamıştır. Kapının hala açılamamış olması bu zorlu süreci daha da çetin ve çekilmez hale getirmiştir. Van kamuoyu olarak hükümete çağrımızdır; Ülkemizdeki tüm hava ve karayolu ulaşımında nasıl bir kontrol uygulanıyor, nasıl geçişler sağlanıyorsa aynı şekilde Kapıköy Sınır Kapımızda da uygulanmasını ve açılmasını talep ediyoruz. Biz aşağıda imzası bulunan kurum, kuruluş ve kişiler, yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı bir an önce Van Kapıköy Sınır Kapımızın açılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

  Yapılan ortak açıklamaya, VAN TÜRSAB Başkanı Cevdet Özgökçe, VADSİAD Başkanı Berrin Tatlı, VANODER Başkanı Reşat Yeşilağaç, VAN ESOB Başkanı İsa Berge, VAN SMMO Başkanı İbrahim Şahin, Van Şoförler Odası Başkan Emin Tuğrul, DOĞUSİFED Başkanı Suat Çifti, VATSO Zahir Kandaşoğlu, Süerler Group Başkan Ali Süer, Doğu Madenciler Derneği Başkan Müslüm Erbay, VANGİAD Başkanı Kadri Salaz, VİKAD Başkanı Meral Ayhan, VAN -ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık ve VOSİAD Başkanı Şemsettin Bozkurt destek verdi.