Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin; Pandemi 4-5 yıl geriye götürdü

Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın dört bir yanında ölümlere neden olan koronavirüsün ülkeyi ve Van’ı en az 4-5 yıl geriye götürdüğünü söyl

VAN 11.07.2020 19:08:22 0
Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin; Pandemi 4-5 yıl geriye götürdü
Tarih: 01.01.0001 00:00

Koronavirüs salgını nedeniyle hayatın durma noktasına geldiğini belirten Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, pandemi öncesi baş gösteren ekonomik sıkıntının kat kat arttığını söyledi. Başkan Şahin Van’ın da koronavirüsten nasibini aldığını belirtti. Hükümetin desteklerini yetersiz gördüğünü belirten Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, hükümetin daha ciddi planlamalar yapabileceğini söyledi. Başkan Şahin, verilen beyannamelerle birlikte pandemi sürecinde ülkenin bütçesine ciddi kaynaklar aktardıklar ifade etti.

“VAN OLARAK BİZDE BUNDAN CİDDİ BİR ŞEKİLDE NASİBİMİZİ ALDIK”

Koronavirüsün bütün dünyayı olduğu gibi Van’ı da etkilediğini belirten Başkan Şahin, “Toplumun bütün kesimlerini etkiledi. Gerek dünyada gerek ülkemizde ciddi ekonomik nedenlere sebep oldu. Hayat durdu. Bütün bunlara karşı ülkeler, hükümetler pozitif şeyler yaptı. Van olarak bizde bundan ciddi bir şekilde nasibimizi aldık. Özellikle pandemi öncesi ekonomik sıkıntı zaten baş göstermişti. Bud bunun üzerine tuz, biber oldu. Dolayısıyla ufak, tefek işletmeler kapandı. Ekonomide sıkıntı yaşarken buda üzerine geldi. Ekonomik sıkıntıyı kat kat arttırdı. İlimizin ekonomisi daha da sıkıntıya girdi” dedi.

“EKONOMİ DURMA NOKTASINA GELDİ”

Koronavirüsün ülkeyi en az 4-5 yıl geriye götürdüğünü söyleyen Başkan Şahin, “Biz meslek odaları olarak sahadayız. Pandemi süreci b ve ülkemizi en az 4-5 yıl geriye götürdüğünü söyleyebiliriz. Ekonomi durma noktasına geldi. Üretimler durdu. Tekrar üretime başlarke bir üretim süreci oluşacak. Dolayısıyla maliyetler artacak. Pandeminin ekonomik sonuçları 4-5 yılı kapsayacak diye düşünüyorum. Hükümet bu süreçte işten çıkarımları yasakladı. İş verenlere kısa çalışma ödeneği desteği verildi. Birçok kişiye ücretsiz izin desteği sağlandı. Bu destekler hala devam ediyor. Bu süreçte işçi ile işveren arasında bir diyalogsuzluğun söz konusu olduğunu düşünüyorum Bundan sonraki süreçte işlerini kaybeden işverenler işyerlerini kapatmak zorunda kalacak. İşletmesinde çalışan işçilere tazminat verm zorunda kalacak. Burada ciddi sıkıntıların olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“VERİLEN DESTEĞİ EKSİK BULUYORUM”

Hükümetin desteklerini yetersiz gördüğünü belirten Başkan Şahin, “Avrupa ülkelerinde pandemi süreci başlar başlamaz hükümet vatandaşlarının kiralarını ödemeye başladı. Bunun gibi ciddi tedbirler almaya başladı. Bizdeki tedbirler küçük tedbirler. Bunlar işyerleri kurtarmaz diye düşünüyorum. Daha ciddi bir planlama yapıla bilinirdi. Türkiye’deki desteği normal olarak karşılıyorum. Eksik buluyoru İşverene kısa çalışma desteği vermek önemli ama yeterli değil. Ya hep birlikte batacağız yada hep birlikte kalkınacağız. Bu ülke bizim ülkemiz. Dolayısıyla alınacak her türlü tedbir bütün olarak herkesi kalkındırması gerektiğini düşünüyorum. İnşallah ülke olarak, dünya olarak bu pandemi sürecini biran önce atlatırız” ifadelerini kullandı.

“BİRÇOK MESLEKTAŞIMIZI KAYBETTİK”

Pandemi sürecinde muhasebeciler olarak çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Başkan Şahin, “Duygusal bir dönem geçirdik. Muhasebeciler içinde ciddi kararlar alına bilinirdi. Bazı sektörlerde öteleme oldu, bazılarında olmadı. Dolayısıyla böyle olunca mali müşavirler çalışanlarıyla birlikte her gün ofislerine gitmek zorunda kaldılar. Birçok meslektaşımızı da virüsten dolayı kaybettik. Onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Bu konuda bir destek te görmedik. Dolayısıyla şuanda buruk yaşıyoruz. Seçmiş olduğumuz meslek itibariy ülke ekonomisine bu süreçte ciddi kaynaklarda sağladık. Verilen beyannamelerle birlikte pandemi sürecinde ülkenin bütçesine ciddi kaynaklar aktardık. Keşke diğer sektörler gibi bizde bir destek görmüş olsaydık. En azından maneviyat olarak rahat etmiş olurduk” de Kaynak: Van Postası Gazetesi