Van Sigortacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Üzal;

Van’ın merkez ilçeleri olan Tuşba, İpekyolu ve Edremit’te şehir içinde bulunan ahırlara yönelik devam eden yıkım çalışmalarına bir çok kişi ve kurum destek veriyor.

VAN 14.09.2020 10:10:23 0
Van Sigortacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Üzal;
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bir süre önce Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulu, şehir içindeki ahırların yıkılması kararı aldı. Alınan karar sonrası merkez ilçe belediyeleri harekete geçerek, ilk önce ahır sahiplerine gerekli tebligatları yaptı, ardından da ahır yıkımlarını başlattı. Bir yandan şehir merkezinde kalan ahır yıkımları sürerken, diğer taraftan bu çalışmaya bir çok kesim destek sunuyor. Bir çok kişi, kurum, STK, dernek ve oda temsilcisi, şehir içindeki ahırların yıkımının gecikmiş bir karar olduğunu belirtiyor. Van Sigortacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Üzal da, yapılan çalışmaların geç kalınmış bir çalışma olduğunu söyleyerek: “Nereden bakarsanız 1 Milyon 300 bine yaklaşan nüfusa sahip bir kentte oturuyoruz. Blki 81 il içerisinde 2 veya 3 ilde, şehir içinde ahır ya vardır ya yoktur. Bu durum, ilimizin gelişmesinin önünde bir engeldir”dedi.

“GEÇ KALINMIŞ BİR ÇALIŞMA”

Van Sigortacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Üzal da, şehir içindeki ahırların yıkımı konusunnda açıklamalarda bulundu. Üzal, şunları söyledi; “Öncelikle bu konuyu yıllardır gündeme getirdiğiniz, gündemde tuttuğunuz için, duyarlılığınız ve şehre verdiğiniz değer için sizleri kutluyorum. Öncelikle ahırların mahalle aralarında, şehir içinde olması hem şehrin görüntüsü açısından kirlilik arz ediyor hem de şehirde koku kirliliği yaratıyor. Bu nedenle ahırların yıkımına başlanması doğru bir karardır ve bana göre çok geç kalınmış bir karardır da aynı zamanda. Bundan çok daha önce bu çalışma yapılmalıydı. Neredeyse 1 Milyon 300 bine yaklaşan nüfusa sahip bir kentte oturuyoruz. Belki 81 ilin içerisinde, şehir içinde ahır bulunan 2 veya 3 il ya vardır ya yoktur! Şehir içindeki ahırlar, ilimizin gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biridir. Gelişmekle şehir içindeki ahırlar ters orantılı bir durumdur. Ahırların bulunduğu yerler aslında gelişmeye müsait olmasına rağmen, ahırların orada olması gelişmenin önünde set oluşturuyor. Çünkü insanlar kokusundan rahatsız oluyor, havasından rahatsız oluyor, hayvanlardan rahatsız oluyor. Dolayısıyla bir an önce ahırların il dışına, tespit edilen uygun bir alana taşınması gerekiyor. Hem süt besiciliği hem de et besiciliği için de aslında olması gereken budur. Uygun ortamlarda besiciler de daha verimli bir hayvancılık yapmış olur. Ekonomiye daha fazla katkı da bulunulur, istihdama da fazla katkıda bulunulur. Bu nedenle, bu çalışma bir an önce yapılmalıdır. Ayrıca, bildiğim kadarıyla Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) adı altında bir proje söz konusu. Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO), YİKOB, Van Ticaret Borsası (VATBO), Van Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin de içinde olduğu bu proje de kısa zamanda hayata geçerse çok daha iyi olur. Kesinlikle tekrar söyleyeyim; bu ahırların yıkılması olması gereken ve geç kalınmış bir meseledir, destekliyoruz.”
Özel haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi