Van SDİ: Hiçbir sorun şiddetle çözülmez!

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (VAN SDİ) 6-8 Ekim olaylarının yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, söz konusu olayların üzerinden 7 yıl geçtiğini belirterek, “Temennimiz bu tür şiddet olaylarının ülkemizde bir daha yaş

VAN 7.10.2021 11:18:02 0
Van SDİ: Hiçbir sorun şiddetle çözülmez!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Terör örgütünün Kobani bahanesiyle yaptığı 6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki şiddet olaylarının üzerinden tam 7 yıl geçti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri başta olmak üzere 35 il 96 ilçe ve 131 yerleşim biriminde can kayıpları ve büyük maddi hasarlar oldu. Diyarbakır’da kurban bayramı münasebetiyle yoksullara kurban etini dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşı şehit edilirken, 35 kişi de hayatını kaybetti. Söz konusu olaylarda birçok sivil ve güvenlik görevlisi yaralandı. Terör örgütü ve yandaşlarının yaptığı saldırılar sonucu çok sayıda ev, iş yeri, okul, Kur’an kursu, kültür merkezi ve kamuya ait çeşitli binalar ciddi hasar gördü. Devlet tarafından bütün hasarlar giderildi ve yaralar sarılmaya çalışıldı. Bu olayların devlete olan maliyeti 300 milyon liranın üzerinde oldu. Ekonomiye olan bu zarar aynı zamanda sosyal yaşama ve bölgenin turizmine de olumsuz etkiler yaptı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, “Bu şiddet olaylarında Van ili de etkilendi. Van’da 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binası ve 523 iş yerinde büyük hasarlar oluştu. 6-8 Ekim olayları öncesi ve sonrasında yapılan tüm şiddet olayları başta Kürt halkına ve Türkiye’de yaşayan bütün halklara faydadan çok zarar vermiştir. Bu şiddet olayları bölgenin huzuruna, ekonomisine, sanayisine, turizmine önemli zararlar vermekte ve kalkınmada büyük bir engel oluşturmaktadır. Tüm bu olumsuzlukların neticesinde bölgede ciddi bir işsizlik, yoksulluk ve eğitim sorunları ortaya çıkmaktadır. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (SDİ) 7 yıl önce yaşanan bu olayların yıl dönümü münasebetiyle bu olayların faillerini nefretle kınıyoruz. Bu hadiselerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, olayların faillerinin hak ettikleri cezaları almalarını temenni ediyoruz. Bunun yanı sıra bu tür şiddet olaylarının müsebbibi terör örgütü yapılanmaları olmasına rağmen bölgeye ve hususen ilimize verdikleri can ve mal kaybı da apaçık ortadayken, bazı siyasi partilerin halen Kürt sorununun çözümünde terör örgütünün siyasi uzantısı olan siyasi partileri muhatap almasını Van SDİ olarak kabul etmiyoruz. Öte yandan Kürt sorunu olmadığını ifade eden siyasi anlayışa da karışıyız. Van SDİ olarak biz Türkiye’de bir Kürt sorunu olduğunu ve bu sorunun çözümünün muhatabının bölge halkı ve sivil toplum kurumlarının olduğunu ifade etmek istiyoruz. Temennimiz bu tür şiddet olaylarının ülkemizde bir daha yaşanmaması, eşit hak ve hukuka sahip tüm etnik yapıların birlikte kardeşçe yaşamalarıdır. Unutmayalım! Bu vatan, bu bayrak hepimizindir. Kesinlikle bölünmesine ve kardeşler arasına nifak tohumları serpilmesine müsaade etmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.