Van, şantiyeye dönüştü

Van'da son yıllarda imar planında yaşanan sıkıntılar ve depremde hasar gören binaların kentsel dönüşüme girmemesi yüzünden yaşanan tıkanıkların giderilmesi ile birlikte, kentin her tarafından inşaat sektöründe canlanmalar oldu. Bir y

VAN 11.08.2017 21:30:09 0
Van, şantiyeye dönüştü
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Geçtiğimiz yıllarda DBP'li belediyeler tarafından inşaat ruhsatı verilmesinde yaşanan sıkıntılar, depremde yıkılan binaların kentsel dönüşüm kapsamına girmemesi ve farklı sebeplerle birlikte uzun süre Van'da inşaat sektörü durma noktasına gelmişti.
Ancak son zamanlarda Van'ın hemen hemen her bölgesinde inşaatlar yükseliyor. İnşaat sektörünün canlanması, beraberinde onlarca sektörü de canlandırıyor.
Bu arada geçmiş yıllara göre inşaatların daha kaliteli olduğu görülüyor.
Beton kalitesi ve demir kalitesinin de arttığı hem yapılan kontrollerde, hem de gözle görülür şekilde belli oluyor.
İnşaat sektöründekilerin tek sıkıntısı ise malzemelerin ve inşaatta kullanılan ürünlerin zamlanması.
Gazetemize açıklama yapan bir inşaat firması yetkilisi, geçen yıla oranla demirin tonunun 400-500 TL arttığını, yapı malzemelerine de %10 ile %30 arasında değişen oranlarda zamlar geldiğini, bu durumun kendilerini ve inşaat sahipleri ve kooperatif üyelerini sıkıntıya soktuğunu anlattı.
Daha önce iş sağlığı güvenliği konusundaki eksikliklerin, çıkarılan yasalar ile ortadan kalktığını belirten inşaat firması yetkilileri, özellikle ağır işlerde çalıştırılan işçilerde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu gibi tedbirlerin inşaatta çalışan vatandaşlar için de hayati önem inşaat ruhsat sorunlarına el atması ve tıkanmış damarları açmaya başlamasıyla birlikte sektörde ciddi bir hareketliliğin oluştuğuna ve bundan dolayı Van'ın hemen her köşesinde inşaat çalışmalarının başladığına şahit oluyoruz. Tabi ki bu olumlu hava, beraberinde diğer sektörlere de yansıyacaktır. Buna ilave olarak belediyelerin esnafa olan borçlarını ödemesi ve ayrıca pek çok proje ve çalışmalara start vermeleri de eklenince, kuşkusuz Van'da özlenen tablonun ortaya çıkmasına vesile oldu. Demek ki bahane üretilmeden, kararlıkla ve samimiyetle el atılınca sorunlar çözülebiliyormuş. Demek ki Van'ın kaderi değişebiliyormuş. Nitekim aylar önce belediyelere kayyum atamaları yapıldığında, icraat anlamında kamuoyunda haklı endişeler vardı. Ancak bugüne geldiğimizde görüyoruz ki güzel çalışmalara imza atıyorlar, işlerini iyi yapıyorlar, sorunları çözüyorlar ve beklentileri karşılıyorlar. Dolayısıyla endişeler yerini memnuniyetle bıraktı. Bundan ötürü başta Sayın Valimiz olmak üzere, diğer ilçe kayyumlarına, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterine, yönetimine ve emeği geçen tüm idareci ve personele teşekkür ediyoruz" dedi.