“VAN PİYASASI EN KÖTÜ DURUMUNU YAŞIYOR”

Van’da Yapı ve İnşaat Malzemesi satan esnaf, yaşanan siyasi olaylardan dolayı zor bir süreçten geçiyor.

VAN 31.08.2015 23:10:19 0
“VAN PİYASASI EN KÖTÜ DURUMUNU YAŞIYOR”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bölgede 6-8 Ekim saldırılarıyla başlayan belirsizlik ve endişenin seçim sonrası yaşanan çatışmalarla büyümesinin inşaat işini durma noktasına getirdiğini belirten inşaat malzemesi satan esnaf, bölgenin tekrar huzur ve güven ortamına kavuşması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini vurguladı.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan inşaat malzemesi satan esnaflar, 2011 yılında yaşanan depremde bile işlerinin bu şekilde kötü olmadığını belirterek, en kısa sürede siyasi belirsizliğin doğru bir şekilde sonuçlanmasını istediler.

“VAN PİYASASI EN KÖTÜ DURUMUNU YAŞIYOR”

Yaşanan olaylarla beraber Van piyasasının düştüğü ifade eden Recep Yağız isimli inşaat sektörü işletmecisi, “Yaşanan olaylar işlerimizi çok kötü etkiledi. Şuan ticari anlamda, Van piyasası en kötü durumunu yaşıyor. Fiyatlarda bir artış olmamasına rağmen, son birkaç yıldır en kötü süreci yaşamaktayız. Tek inşaat sektörü için demiyorum, bu olaylardan dolayı tüm sektörler etkilenmiş durumdadır. Geçen yıldan bu yıla göre değerlendirirsek her geçen gün daha kötüye gidiyor.” şeklinde konuştu.

“EKONOMİK ANLAMDA MEMLEKET DÜZELİRSE HER ŞEY DÜZELECEKTİR”

İnşaat Sektörü, Van’ın lokomotifi olduğunu belirten Yağız, sektörün ekonomik anlamda çalışıp, kazanması ile diğer sektörlere de olumlu bir şekilde yansıyacağını öne sürerek şu ifadeleri kullandı;

“Biz bu memleketin çocuğuyuz. Burada doğduk, burada büyüdük bu saatten sonra Van adına hiçbir yatırım yapmayı düşünmüyorum. İşsizlikten dolayı birçok meslektaşımız kapatıp gitti. Bu iş yerinde çalışan personel sayımız 22’den 2 kişiye düştü. Burada hem çevremdeki insanlar faydalanabiliyordu hem biz faydalanıyorduk.  Şahsım adına artık inşaat sektörüne hiç sıcak bakmıyorum. Yıllardır ticaretin içinde olan bir insanım, ekonomik anlamda memleket düzelirse her şeyin düzeleceğine inanıyorum. Barış süreci her şeyden çok biz esnaflara yaramıştı. Ortada bir güven ortamı vardı ve insanlar rahatlıkla yapılarını yaptırıyordu. Şuan için insanlar tek bir çivi çakmaktan huzursuz oluyor. Esnaf olarak piyasayı daha iyi görmekteyiz, vatandaş ev yapmaktansa kiraya gitmeyi daha mantıklı buluyor. Bizim sektör şuan lokomotif durumundadır. Eğer inşaat sektörü iyi ise genel anlamda durumlar iyi demektir.” şeklinde kaydetti.

“DEPREMDE BİLE BU KADAR KÖTÜ DEĞİLDİ”

Aynı durumdan yakınan Yusuf Terim isimli başka bir işletmeci de işlerinin kötü olmasını siyasi olaylara bağlayarak şu ifadeleri kullandı;
 “Şuan işlerimiz hiç yok desek daha doğru olur. Büyük bir deprem yaşadık, deprem yılında bile bu kadar kötü değildi. İşlerimizin bu derece kötü olmasını, siyasi olaylara bağlıyoruz. İnşaat sektörü barış sürecinde büyük bir artış yaşarken, şimdi ise çok büyük düşüş yaşıyor. İnsanlar bir defa ev yapar. Ev yapınca da ilk etapta güvenliğini düşünür. Bu şartlarda insanlar güven ortamı istemektedirler. Barış süreci için esnaf olarak bakmayalım. İlla her şey para kazanmak değildir. İnsanların hayatı, canı önemelidir. Huzur ve barış olduktan sonra para kazanmak inanın çokta önemli değildir.” dedi.




Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ Yılmaz Sönmez / Van Olay