“VAN ÖZEL BİR DURUM YAŞIYOR“

Bir süredir intiharların eksik olmadığı Van, yaşanan çatışmalar da eklenince, bölgede, olaylardan en fazla etkilenen il konumuna geldi. Hem intiharlar, hem çatışmalı süreç derken, 2011 yılındaki büyük depremin de şokunu henüz üzerin

VAN 24.08.2015 10:14:30 0
“VAN ÖZEL BİR DURUM YAŞIYOR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti Münevver Ölmez de, Van'ın yaşanan gelişmelerden daha fazla etkilendiğini belirterek, "Mesela Çaldıran'da intihar eden bir genç kızın ailesine taziye ziyaretinde bulunduk, kadınlar artık çocuklarını okula göndermek istemiyor, bazı mahallelere biber gazı kokusundan girilemiyor" dedi.

2015 yılı Van için adeta intiharlar yılı oldu. Önceki gün de İpekyolu ilçesi Bostaniçi mahallesinde 53 yaşındaki bir şahıs intihar ederken, geçtiğimiz hafta Çaldıran'da, bir önceki hafta ise Gürpınar'da peş peşe iki genç kız yaşamına son vermişti.

Van'da Nisan ayından bu yana yaşanan intiharların sayısı ise 38'e yükseldi. Buna göre Van'da her ay 6 ila 7 kişi intihar etmiş oldu. Bu da her 4-5 günde bir intihara denk geliyor.

ÇATIŞMALAR BAŞLADI

Bir aydır da bölgede çatışmalar hızından bir şey kaybetmeden devam ediyor. Birçok mahallede sabahlara kadar silah sesleri susmazken, insanlar korkudan evlerinden çıkamıyor.

ENÇOK KADINLAR VE ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

İntihar olayları ve yaşanan çatışma ortamı Van'a adeta özel bir durum yaşatırken, gazetemize konuşan VAKAD aktivisti Münevver Ölmez, yaşanan olaylardan en çok kadın ve çocukların etkilendiğini söyledi.

Çaldıran'da geçtiğimiz hafta intihar eden genç kızın ailesini ziyaret ettiklerini belirten Ölmez, oradaki gözlemlerini şöyle anlattı:

"Çaldıran'da zaten şimdiye kadar birçok intihar olayı yaşandı, üzerine bir daha eklendi. Genç kızın intihar nedenini kimse bilmiyor, onu yeniden sormak için ailesiyle ikinci bir görüşme yapacağız, ama şunu gördük ki, intihar vakaları zaten insanların psikolojisini altüst etmiş, bir de bu olaylar üzerine gelince insanlar hepten bıkmışlar hayattan. Artık kimse dışarı çıkmıyor. Çocuklarını okula göndermek istemiyorlar. Kırsal alanda kadınların en büyük avantajlarından biri eve kapalı kalmaktan kurtulmak için dışarıda hayvanlarını beslemek, yaylaya gitmekti, şimdi o da yok artık. Kadınlar hepten içeri kapanacak bundan sonra."

"VAN ÖZEL BİR DURUM YAŞIYOR"

İntihar vakaları, yaşanan olaylar ve Varto'daki kadının durumunun Van'ı diğer illerden daha çok olumsuz etkilediğini de ifade eden Ölmez, "Tüm bu olaylar Van'a çok başka yansıyor, insanlar daha ağır bir psikolojik baskı altına giriyor. İntiharların yanı sıra, Varto'da soyularak teşhir edilen kadın da Vanlı çıktı. Çatışmalar var. Şimdi Van'da bazı mahallelere gidiyorsunuz, atılan biber gazından duramıyorsunuz, gözleriniz, boğazınız yanıyor. Bu durumdan da en çok kadın ve çocuklar etkileniyor."

İNTİHARLAR VE ÇATIŞMALAR SON BULMALI

Van'da kısa aralıklarla intihar vakalarının devam ettiğine dikkat çeken Ölmez, şunları kaydetti:
"Hakikaten Van'ımız bu durumdan çok daha fazla etkileniyor. İntiharların önü alınamıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü intiharlarla ilgili elinden geleni yapıyor, ama herkesin bu konuda yapması gerekenler olmalı. Diğer yandan çatışmalar artık son bulmalı, bu toplum bu psikolojik yoğunluğu daha fazla kaldıramaz. Kadınlar olarak tarafları sağduyulu olmaya, sorunları görüşerek çözmeye çağırıyoruz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş