Van Otlu Peyniri 80 TL'den satılıyor

Van’da sofraların vazgeçilmezi olan otlu peynir fiyatına 10 TL zam geldi. Esnaf, fiyatların yükselmesiyle birlikte içerdeki talebin de düştüğünü söylüyor. Esnafın en büyük umudu ise, Kuzey Irak pazarı…

VAN 18.02.2022 17:38:44 0
Van Otlu Peyniri 80 TL'den satılıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tarihi Van Peynirciler Çarşısı’nda satışa sunulan otlu peynir sezona 40 TL ile başladı. 
Ancak süt fiyatlarında yaşanan artışla birlikte peynir fiyatları da giderek arttı. 
1 ay öncesine kadar 70 TL’ye satılan otlu peynir şimdi 80 TL’ye satılıyor.

MÜŞTERİ AZALDI

Çarşı esnaflarından Rüstem Apaydın, her zam sonrasında günlerce müşteri sıkıntısı yaşandığını, müşteri yeni fiyata alışana dek bu kez de yeni bir zam ile karşılaştığını söyledi.
Bunun da sürekli bir müşteri sıkıntısına yol açtığını belirten Apaydın, “Peynir şimdi 80 TL oldu. Şu anda çarşı boş, fiyatı duyan geri gidiyor” dedi.

‘ÇİFTÇİ ZAM YAPIYOR’  

Zamların kendileri tarafından rastgele yapılmadığını, çiftçi tarafından kendilerine yüksek fiyatla verildiğini belirten Apaydın, “Biz bu zamları kafamızdan yapmıyoruz, köylü üreticilerimiz zam yapıyor. Mazot parasını, yol parasını gerekçe gösterip bize bir önceki fiyattan yüksek fiyatla verince biz de mecburen fiyatı artırmak zorunda kalıyoruz. Her zamdan sonra da uzun süre müşteri uzaklaşıyor, tabi mutlaka alıyorlar ama az. Sonuçta sofraların vazgeçilmezi, almasa olmaz” diye konuştu.

KUZEY IRAK PAZARI

Otlu peynir geleneğine en yatkın bölge İran’dan ziyade Kuzey Irak… 
Van Peynirciler Çarşısı esnafı İran’dan Van’a Irak’tan daha fazla turist geldiği halde otlu peynirin daha çok Kuzey Irak’a gittiğini söylüyor. 

‘KUZEY IRAK ESNAFI SATIN ALIYOR’

Otlu peynirin Van, Hakkâri ve Şırnak illerinde olduğu gibi Kuzey Irak’ta da tüketildiğini söyleyen Apaydın Şarküteri sahibi Rüstem Apaydın, “Orada fazla üretilmiyor ama otlu peynire de yabancı değiller, hatta çok seviyorlar. O nedenle daha çok bizim bu taraftan alıp götürüyorlar. Kuzey Irak’taki küçük esnaflar gelip bizden alıyorlar. Gerçi bu aralar çok az sayıda geliyor, sanırım Üzümlü kapısı kapalı olduğu için ulaşımda sorun yaşıyorlar ama yeri geldiğinde en büyük müşterimiz onlar oluyor. Çünkü toplu alıyorlar. Tabi biz bazen toplu olarak batı illerine de gönderiyoruz ama Kuzey Irak pazarı da bizim için çok önemli” diye kaydetti.

Özel Haber: Adil HARMANCI