Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel: ‘Hem turizmcilerimiz hem esnafımız memnun’

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, İran’da uygulanan Nevruz tatili ile Van’da aynı tarihlerde gerçekleştirilen Shoping Fest’in birleşmesiyle gelen turistlerin ilin ekonomisine katkı sağladığını belirt

VAN 5.04.2022 10:26:16 0
Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel: ‘Hem turizmcilerimiz hem esnafımız memnun’
Tarih: 01.01.0001 00:00

İran’da uygulanan Nevruz tatili nedeniyle Van’a gelen İranlı turistler 3 Nisan’da çıkış yaparak ülkelerine geri döndü. 
Nevruz tatilinin, Van’da indirimli satışların yapıldığı Shoping Festle birleşmesiyle birlikte Van ekonomisine önemli bir katkı sağlandığı belirtiliyor.

“NEVRUZ’DA VAN’I TERCİH EDİYORLAR”

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel, İranlı turistlerin Nevruz tatillerinde, yakın olması nedeniyle en çok Van’ı tercih ettiklerini söyledi. 
Bu sene de Van’ın ilk tercih sırasında yer aldığını belirten Yüksel, şunları aktardı:
“İran’da Nevruz ayı 20 Mart’ta başlayıp 3 Nisan’da sona eren 14 günlük bir tatil süreci. İranlı turistler, tatil nedeniyle en yakın ülke Türkiye ve en yakın il Van’a geliyorlar. Hem alış veriş yapmak için hem eğlence için Van’ı tercih ediyorlar. Bunun Van ilimize çok büyük faydası vardır. Van Ticaret ve Sanayi Odasının başlattığı ve şu an Van Büyükşehir Belediyesinin sürdürdüğü Şhoping Fest ile birleşmesinin daha da faydalı olduğunu düşünüyorum. Nevruz ayının tatil olması zaten ayrı bir avantaj bir de Shoping Fest indirimleri ve festival havasında geçmesi, müziklerin olması, sokak sanatçılarının etkinlikler yapması, gösterilerin olması, gelen turistleri eğlendirmesi güzel bir ortam oluşturdu. İkisinin birleşmesiyle Van esnafı da gelen turistlere güzel bir satış yapmış oldu. Hem turizmcilerimiz hem esnafımız memnun...” 

“ÇOĞU OTEL TAM KAPASİTE ÇALIŞTI”

Bu süreçte otellerin ciddi bir doluluk oranı yakaladığını ifade eden Yüksel, şöyle devam etti:
“Daha önce korona virüs nedeniyle gümrük kapımız belli bir süre kapalı kaldı. Bundan dolayı da ilimize turistler gelemedi. Uçak seferleriyle batıya gidenler  oldu ancak bu süreçte Van'a İranlı turistler gelemedi. Sonrasında kapı yeniden açılınca, bizler de turistleri tekrardan ağırlamaya başladık. Nevruz tatiliyle birlikte doluluk oranlarımız çok yüksekte oldu, çoğu otelimiz tam kapasitte çalıştı. Ama istediğimiz eski Nevruzları da yakalayamadık.”

RAMAZAN AYINDA AZALIYOR…

İranlı turistlerin Ramazan ayının ilk yarısında Van’a fazla gelmediğini ancak daha sonra tekrar gelmeye başladığını belirten Yüksel, şunları kaydetti:
“20 Mart’ta Van’a giriş yapan turistler 3 günlük, 4 günlük periyotlar şeklinde kaldı. 3 - 4 gece konaklayanlar gitti, yenileri geldi. En son gelen gruplar da 3 Nisan’da çıkış yaptılar. Şu anda ilimize gelenler ise Nevruz için gelenler değil, yeni turistlerdir. Ramazan ayının ilk 15 günü İranlı turistler genellikle az geliyor. Yeme içme sektörünün kapalı olduğunu bildikleri için az geliyorlar. Alış veriş yerleri de kapalı olabilir düşüncesiyle az geliyorlar. Ramazan ayının 15’inden sonra hem bayram alış verişi yapabilmek için hem de havaların ısınmasıyla çok daha fazla turist bekliyoruz. Bugünlerde rezervasyonlar hala yapılıyor. Yani İranlı vatandaşların ilk tercihi yine Van oluyor, olacak.”

“RAMAZAN’IN 15’İNDEN SONRA ARTACAK”

İranlı turist sayısının Ramazan’ın 15’inden sonra artacağını ve otellerdeki doluluk oranının yükseleceğini ifade eden Yüksel, “Şu anda bazı tesislerimiz yüzde 80 yüzde 90 kapasitelerdeyken bazı tesislerimiz yüzde 20 yüzde 30’larda. 10 gün sonra inşallah daha da toparlayacağız. Şu anki rezervasyonlara baktığımızda Ramazanın ilk 15 gününden sonra otellerimiz tekrar yoğun bir şekilde turist ağırlamaya başlayacak. Yaz aylarına doğru da daha iyi olmaya başlayacak.”
Özel haber: M. Selim KURT