Van Osb Yatırımcıların Gözdesi

Van Vali Yardımcısı Hakan Alkan Van Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) yurt içi ve yurt dışından büyük bir talebin olduğunu ifade ederek, 'Biz bu talepleri karşılamakta güçlük geçiyoruz.' dedi.

VAN 6.04.2013 18:07:00 0
Van Osb Yatırımcıların Gözdesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Vali Yardımcısı Hakan AlkanVanOrganize Sanayi Bölgesi'ne (Osb) yurt içi ve yurt dışından büyük bir talebin olduğunu ifade ederek, "Biz bu talepleri karşılamakta güçlük geçiyoruz." dedi. Depremden bu yana VanOsb'ye 153 firmanın yatırım için başvurduğunu belirten Osb Başkanı Sinan Hakan ise bu ay içerisinden firmaların bir kısmına yer tahsisi yapacaklarını söyledi.

Van'da 2011 yılında yaşanan iki büyük depremden sonra yaralarının sarılması çalışmaları devam ediyor. Hükümetin 2012'de açıkladığı yeni teşvik sisteminde 6. bölgede yer alan Van'a yurt içi ve yurt dışı firmalardan büyük bir talep var. Deprem döneminde eksilere düşen ihracatın depremden sonra müthiş artığını belirten Van Vali Yardımcısı Hakan Alkan depremden sonra ihracatın yüzde 190 arttığını söyledi. Van'dan yapılan ihracatın büyük bölümünün İran'la yapıldığını aktaran Alkan, "Genelde ithal ettiğimiz ürünler sebze ve meyve üzerine. Ancak depremden sonra kimyasal ürünlerde de bir artış oldu." ifadelerini kullandı.

"İRANLA YAPILAN TİCARET YETERLİ SEVİYEDE DEĞİL"

Türkiye ile İran arasındaki Kapıköy Sınır Kapısı'nın 2 yıl önce aktifleştiğini hatırlatan Alkan, "Buradan sanayi ürünü ihraç ediyoruz. Sebze, meyve ürünlerini ithal ediyoruz. Bu yeterli mi? Rakamsal olarak baktığımızda yeterli değil. Hem nüfus olarak hem de ticaret bazında yetersiz kalıyor. Bu neden kaynaklanıyor. Birincisi kapı tam olarak yapılmadığı için, bizden ve onlardan kaynaklanan sebepler mevcut. İkincisi İranlılar, bu ithalat ve ihracata biraz olumsuz bakıyor. Kapının açılmasının üzerinden 2-3 yıl geçmesine rağmen tam olarak kapı mevcut değil. Kapıköy Sınır Kapısı şu an standart sınır kapıları gibi yapılmamış. Standart kapı yapıldıktan sonra şimdiki rakamların en az 5-6 katı kadar bir artış bekliyoruz. Biraz da güven problemini iki ülke aşarsak ithalat ve ihracat rakamlarının daha da artacağını düşünüyorum." dedi.

VanOsb'ye yatırım için yoğun bir talep olduğunu belirten Alkan, "Firmalar bizden yoğun bir şekilde mera arazisi, devlet arazi ve hazine arazisi talep ediyor. Birçoğunun yer talebini karşılasak da bu talepleri hepsini karışlamakta güçlük çekiyoruz. Girişimciler Van'a yatırım yapmak istiyor. Zaten TOKİ'lerin yapılmasıyla beraber büyük bir hareketlilik var. Van aynı zamanda teşvikte altıncı bölge yer alıyor. Firmalar, çok cüzü miktarda vergi vererek buraya yatırım yapabilecek. Bu Van'ı cazibe merkezi haline getiriyor." diye konuştu.

Osb'YE YATIRIM İÇİN 153 FİRMA SIRADA BEKLİYOR

Depremden bu yana VanOrganize Sanayi Bölgesi (Osb)'ye 153 firmanın yatırım için başvurduğunu belirten Osb Başkanı Sinan Hakan, bu ay içerisinden firmaların bir kısmına yer tahsisi yapacaklarını söyledi.

Osb'de yeni yatırımcılar için yapılan 4. etabın imar planının Sanayi Bakanlığı'na gönderildiğini aktaran Hakan, "Dün Bakanlıktan bir heyet buradaydı ve bu konuyla ilişkin son incelemeyi yaptılar. Bakanlıktan bu ay içerisinden onay gelmesini bekliyoruz. Onay geldiği gibi tahsis işlemlerini yapacağız. Şu ana kadar yurt içi ve yurt dışından yatırım için 153 firma başvuruda bulundu. Yer tahsisini yapacağımız 4. etap bize yetmiyor. Burada 20-25 firmaya yer verebileceğiz. Bunlar arasında seçici olmak zorundayız. Biz bunun için devamında 290 hektarlık 5. etap çalışmalarına başlayacağız. Onun için hızlı bir çalışma yapıp yeni yatırımları da çözüme kavuşturmak için çalışacağız. 5. etap da hepsine yetmese de büyük bir çoğunluğuna yer verilebilir." şeklinde konuştu.