Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Neşe Evliyaoğlu: 'Amacımız; kültürümüzü gelenekten geleceğe aktarmak'

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Van Olgunlaşma Enstitüsü, çalışmalarını sürdürüyor. 24 kişilik kadrosuyla Van, Hakkari ve Bitlis illerine hizmet sunan enstitü, Türkiye'de bulunan 24 enstitüden biri. Eğitimini yarı

VAN 23.03.2021 19:13:16 0
Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Neşe Evliyaoğlu: 'Amacımız; kültürümüzü gelenekten geleceğe aktarmak'
Tarih: 01.01.0001 00:00

2019 yılından bu yana hizmetlerini sürdüren Van Olgunlaşma Enstitüsü, üretim atölyesinde el sanatları, nakış, sedef, ahşap yakma, ahşap boyama ve sır üstü cam işçiliği gibi çalışmalar yapıyor. 
Enstitünün çalışmalarına ilişkin basın mensuplarına bilgi verilmek amacıyla toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Neşe Evliyaoğlu: “Amacımız şehrimize, bölgemize faydalı olmak ve insanları birazcık daha objektif bilgilerle yönlendirip, geleneklerine sahip çıkmasını sağlamak. Hedefimiz de kurumdaki yetişmiş eleman sayısını artırıp, üretime daha fazla katkıda bulunmak, yani kendilerine ait el sanatları becerisini kazandırmaktır” dedi.

İlk oyarak 2019 yılında Van’ın Tuşba İlçesinde bulunan Kalecik Tarihi Van Evlerin’de kurulan ve burada çalışmalarına başlayan Van Olgunlaşma Enstitüsü, şimdi ise geçici olarak çalışmalarını Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı binasında yürütüyor. Ülke genelinde kurulan 24 enstitüden biri olan Van Olgunlaşma Enstitüsü; Van, Hakkari ve Bitlis illerine hizmet sunuyor, enstitünün çalışan sayısı ise 24 kişi. 
Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Neşe Evliyaoğlu, enstitüde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek amacıyla, basınla bir araya geldi. Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı binasında düzenlenen toplantıya Evliyaoğlu’na,  Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Talat Toy, Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcıları Çiğdem Çiftçi, Nizamettin Baysal ve Huzeyfe Gülaçar da eşlik etti.

“BÖLGE ENSTİTÜSÜYÜZ”

Burada olgunlaşma enstitüsü hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Neşe Evliyaoğlu: “Kurumumuzda 24 kişi çalışmaktayız, kurumumuz 2019 yılı Ekim ayında faaliyete başladı, Türkiye’de 24 tane enstitü bulunuyor, bu 24 enstitünün sonuncusu Van’da kuruldu ve Van’a, Hakkari ve Bitlis illeri bağlandı. Biz bölge enstitüsüyüz, olgunlaşma enstitüsü ne yapar? Olgunlaşma enstitüsü, eğitimini yarım bırakan meslek lisesi öğrencilerine ya da bir üst eğitimine devam etmek isteyenlere denklik diploması veren bir kurum. Aynı zamanda araştırma proje tasarım bölümlerimiz var, tema ve proje kapsamında bu sene Van’da 'Urartu izleri ve yemeğimizin lezzetinden, kilimimizin desenine’ diye iki tane ayrı proje hazırladık. Bu projelerin son bitim tarihi Temmuz ayı olacaktır. Proje sonrasında iki tane önemli defile yapılacaktır. Bu defilelerden bir tanesi İl Kültür Turizm ve Van Müzesi ortaklı, Van Müzesinde, Urartu Desenleri ile Yerel Kıyafetleri sunacağız.  Bütün motifler Urartu tandanslı ve öğretmenlerimiz tarafından işlendi. Araştırma Tasarım Öğretmenlerimiz tarafından da yoğun bir altyapı çalışmasından sonra bu çalışma ortaya çıktı. Bir sonraki çalışmamız da Organize Sanayi Bölgesinde Evlilik Hazırlıkları Fuarında açılış defilesi olacak. Tabi salt yaptığımız şey defile hazırlığı değil, biz kültürümüzü gelenekten geleceğe aktarmak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ ŞEHRİMİZE, BÖLGEMİZE FAYDALI OLMAK”

Dezavantajlı durumda olan insanları meslek edindirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen Evliyaoğlu: “ Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlıyız. Buradaki iş ve işlemlerimiz  Tuşba İlçe Milli Eğitim ve İl Milli Eğitim aracılığıyla sürdürülmektedir. Daha önceki yerimiz  Kalecik Van Evleri’ndeydi fakat mesafe ve ısınmayla ilgili bazı sıkıntılar yaşadığımız için sayın valimiz, sayın valimizin eşi, daire başkanımızın ve il müdürümüz yardımları ile burada bulunmaktayız. Bir süre daha çalışmalarımıza burada devam edeceğiz ancak enstitü çalışmalarımıza devam edebilmemiz için bize bağımsız bir okul gerekli. Bununla ilgilide il milli eğitim ve bakanlık tarafından halihazırda çalışmalarımız devam etmektedir. Bizim Giyim Üretim Atölyemiz var, El Sanatları Nakış Atölyemiz var, çeşitli el sanatları ile ilgili nakış, sedef, ahşap yakma, ahşap boyama ve sır üstü cam işçiliği çalışmalarımız yapılıyor. Diğer atölyemizde halı desinatörlüğü adı altında kilim çalışmaları yapılıyor. Geleneksel ağırlıklı çalışıyoruz. Amacımız şehrimize, bölgemize faydalı olmak ve insanları birazcık daha objektif bilgilerle yönlendirip, geleneklerine sahip çıkmasını sağlamak. Hedefimiz de kurumdaki yetişmiş eleman sayısını artırıp, üretime daha fazla katkıda bulunmak, yani kendilerine ait el sanatları becerisini kazandırmaktır”şeklinde konuştu.
Toplantı daha sonra atölyelerin gezilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi