Van Newroz'u coşkuyla kutlandı

Van'da bugün kutlanan Newroz'a katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş önemli mesajlar verdi. Yarın Diyarbakır'da okunacak olan Öcalan'ın mektubundan da söz eden Demirtaş, mektupta barışı kuvvetlendirec

VAN 20.03.2015 19:30:40 0
Van Newroz
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'da DBP ve HDP'nin organizasyonunda Newroz kutlamaları tarihi Van Kalesi yanındaki alanda yapıldı. On binlerce kişinin katıldığı Newroz'da HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş önemli mesajlar verdi. Öcalan'ın mektubundan ipuçları veren Demirtaş, barış umutlarının güçleneceğini belirterek, tüm halkların yarın Diyarbakır'da verilecek olan mesajlara sıkı sıkıya bağlı kalmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından organize edilen 2015 yılı Newroz Bayramı Van Kalesi yanında bulunan Kültür parkında kutlandı. Van’da ara ara yağan yağmura ve soğuk havaya rağmen Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı.

Kutlamalar nedeniyle polis çevrede geniş güvenlik önlemleri alırken, miting alanına gelenler tek tek arandıktan sonra alana alındı. Kentte, Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüsler vatandaşları alana ücretsiz taşıdı. Eski Emniyet Müdürlüğü binası önünde bir araya gelen binlerce kişi ise alana yürüyerek geldi. Kutlamalara gelenler yöresel kıyafetlerle Newroz’a katılırken, alan sarı, kırmızı ve yeşil renklerle süslendi. Alanda PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın dev posteri açıldı.

“Êdî Bes e ji Reber Apo re Azadî-Artık Yeter Önder Apo'ya Özgürlük” şiarıyla kutlanan Newroz'a HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Nazmi Gür, Özdal Üçer, Kemal Aktaş, Hakkari Milletvekili Adil Zozani, DBP PM Üyeleri Çimen Altürk, Ulaş Koparan, HDP-DBP İl Eş Başkanları, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban ve ilçe belediye eş başkanları katıldı.

Demirtaş Van Newrozunda yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“NEWROZ BARIŞ GETİRSİN”
“Van’nın değerli yiğitleri, gençleri, kadınları; Böylesine bereketli bir günde Allah'ın bereketi altında inşallah barış ve özgürlük açısından bereketli bir Newrozu hep birlikte karşılıyoruz. Hepinizin newrozunu kutluyorum. Dünya’nın bütün zulümlerine karşı direnen ve ezilen devrimcilerin, bütün yiğitlerin, Kürdistan’ın her bir parçasının newrozu kutlu olsun. Bu newroz hepinize barış ve özgürlük getirsin inşallah. Ve barışın mimarı başkan Apo'nun newrozu kutlu olsun. Zindanlardaki bütün arkadaşlarımızın newrozu kutlu olsun.”

“ÖCALAN'IN MESAJI BARIŞ UMUTLARINI GÜÇLENDİRECEK”
“Uzun soluklu özgürlük ve barış mücadelesinde çok önemli, zahmetli aşamaları geçtik. Şimdi artık geleceğimizi, kardeçce, adil, eşitçe bir yaşamı nasıl kuracağımızı tartışacak zamana geldik. Yarın inşallah Amed newrozunda Sayın Öcalan’nın bir kez daha barışa dair önemli bir mesajı kamuoyuyla buluşacak, halkımızla buluşacak. Bizlere düşen şey barış, özgürlük ve demokrasi hasretiyle yanıp tutuşan bütün yüreklere, Türkiye'nin bütün ezilenlerine düşen şey ise o mesaja sıkı sıkıya sarılmak, bağlı kalmak olacaktır. O mesaj Türkiye’de barış umutlarını bir kez daha güçlendirecektir. İnanıyorum ki silahların susması bu ülkede demokratik siyasetin güçlenmesi için hepimize büyük sorumluluk yükleyecektir. Biz şimdiden o sorumluluğun altına giriyoruz ve Van'dan ilan ediyoruz; barış mesajın baş göz üstüne, sorumluluğumuz neyse yerine getiricez. Bizim için barış demek sadece silahların susması, gömülmesi değil, elbette bu da çok önemlidir. Akan kanın durması, anaların göz yaşının durması elbette ki önemlidir. Ama bu tek başına barış demek değildir. Silahların susması sonrasında yapılacak çok iş var. Bu ülkenin, tüm ezilenlerin demokrasiye, özgürlüğe ihtiyacı var. Hala bu ülkede dilinden, kimliğinden, kültüründen, yaşam tarzından, inancından mezhebinden dolayı horlanıp hakarete uğrayan on milyonlar var. Bunlar gerçekleşmeden, insanlar Allah'ın yarattığı şekliyle, ya da kendi inandığı şekliyle özgür olmadan, korkusuzca bu ülkede birinci sınıf yurttaş gibi yaşamadan barış geldi denemez. Barış tek başına silahların susması değil, aynı zamanda iştir, ekmektir, aştır. Eğer insanlar açsa, işsizze, aşsızsa orada yine barış vardır denemez. Ekonomi, demokrasi ikisi birlikte özgürce gelişmeden tam olarak barışı yakaladık diyemeyeceğiz. Yarın verilecek güçlü mesajdan sonra işte tüm halkımıza düşen şey, Edirne'de, Karadeniz'de, Eğe'de, Akdeniz'de, İç Anadolu'da ve bu coğrafyanın her bir santimetrekaresinde bütün ezilen halklara düşen şey barışı inşa etmek için elele, omuz omuza vererek, birbirine inanarak, kardeşçe mücadele etmektir.”

“BARIŞIN YOL HARİTASINA SAHİP ÇIKMALIYIZ”
“Yarın Dikayarbakır’da okunacak mektup barışın ilanı değil, barışın yol haritasıdır, yol göstericisidir. Benim sizden ricam artık bir birimizden uzak durarak, kavgayla korkuyla birbirimize yaklaşarak değil, birbirimize inanarak, güvenerek barışın yol haritasına sahip çıkmalıyız. Mezheplerimiz, inanç, kimlik, ana dillerimizden dolayı bir birimizi asla hor görmeyeceğiz. Bunu devletten de beklemiyorum. Devlete kalsa bizi paramparça edip, bir birimize düşman edecek. Bunların hepsi büyük tuzaklardır. Biz bu tuzağa düşmeyeceğiz. Kürt Türk'e daha fazla sarılacak, Alevi Ermeni'ye daha fazla sarılacak. Siz evet dedikçe barış mümkündür. Barış sizin yüreklerinizdedir, gözlerinizdedir. Başbakanın, Cumhurbaşkanı'nın iki dudağı arasında değil. Siz evet derseniz olur. Barış anaların hayır dualarındadır. Onlar evet derse barış gelir. Bunun için yapılacak az şey kaldı, çünkü zor olan yolu yürüdük, daha fazla emek ve bedel ödenmesi gereken aşamaları çok şükür geçtik. Şimdi eğer bütün Türkiye, herkes HDP’nin bu kardeşlik, barış, emek ve özgürlük sesine ses verirse, 7 Haziran'da bize destek verirse, sesimize ses verirse, Yeni Türkiye'de benim de tuzum olsun derse, selamınıza selam verirse işte o zaman barış mümkün olacak.”

“SEÇİM KAZANMAK ÖLÜM KALIM MESELESİ DEĞİL” 
“Seçim kazanmak bizler açasından olmazsa olmaz, ölüm kalım meselesi değil elbette. Seçimle var olmadık, seçimle bitmeyiz. Ama Türkiye'nin bütün ezilen halkları böylesine bir tek adam diktası altında inlerken biz ezilen halkların sesine, bize yaptığı çağrıya elbetteki cevap vereceğiz. Elbetteki HDP olarak bütün ezilen halkları biraraya getirip alternatif olacağız. Tek adama karşı tek adam olmayıp, çok adam olup, yüzbinler, milyonlar olacağız, tek yürek olacağız, tek yürek.”

“PROVOKASYON UYARISI”
“Biz sizlerle binlerce kez gurur duyuyoruz. Siz ne yapılacağını bir önceki seçimlerden çok iyi biliyorsunuz. Ev ev, mahalle mahalle, esnaf esnaf dolaşıp çalışmamız lazım. Şüphesiz ki seçim demokratik bir yarış olmak durumunda. Diğer parti mensupları asla düşmanımız değil, asla böyle bakmadık. Hepsi kardeşimizdir dedik. Buna rağmen provakasyonlar yaptılar, buna rağmen gerilimden, şiddetten beslenerek bizi suçluymuş gibi gösterdiler. Dün Urfa’da da söyledim, bu seçim döneminde HDP’nin yükselişini durduramayacakları için provakasyonlar yapabilirler. Batman da bunun bir denemesiydi. İçişleri Bakanına sesleniyorum; Batman'da ciddi bir provakasyon gerçekleştirilmek istendi. Rica ediyorum; AKP hükümeti olarak siz de bu durumdan memnun değilseniz bunu yapanları açığa almanız lazım. Orada yüzbinlerce insanın, bebek ve küçük çocukların bile olduğu bir alana gaz bombası atmak katliam girişimidir. Allah korusun bir izdiham olsa küçük çocuklar ayak altında kalır. Çok şükür kitlenin kararlılığı ve disiplini sayesinde büyük sorunlar, facilar çıkmadı. Ama o niyette olanlar vardı. Barış sürecine bir gün kala Batman’dan onlarca cenaze çıksın istediler. İç İşleri Bakanı'nın bu olayın üzerinde titizlikle durması gerekiyor. Seçime kadar bu tür provakasyonlar yapmaya devam edecekler.”

“CANIMIZ HALKIMIZA KURBAN OLSUN”
“Bedel ödemekten korkan bir parti ve halk değiliz. Ancak bedelleri gençlerimize, çocuklara ve kadınlara ödetmesinler. Canımız halkımıza kurban olsun, yeterki halkımızın burnu kanamasın. Bizim başımıza ne gelirse gelsin, bu önemli kritik üç ay boyunca ne kadar kışkırtırsalar kışkırtsınlar asla bu yürüdüğümüz yoldanvazgeçmeyeceğiz. Çünkü demokratik yaşamı kuracak tek gücüz. Bütün halkımız, ezilenlerimiz, işçilerimiz, öğrencilerimiz umudunu bize bağladılar. Bu düzeni değiştirecek sadece HDP kaldı. HDP’yi bu büyük görkemli zafer yürüyüşünden alı koyacak provakasyonlar yaparlarsa asla taviz vermeyin, galeyana gelmeyin. Kararlılıkla, sabırla yolumuza adım adım yürüyeceğiz. 7 haziran akşamı sandıklar açıldığında sabrımızın, emeğimizin sonuçlarını alacağız. Biz üzüm yemeyi istiyoruz. Güçlü bir kadroyla geliyoruz. Kadın, genç, erkek binlerce aday adayımız her meslekten arkadaşlarımız başvuru yaptılar. 550 adayla yani sizleri temsil edebilecek asil kadromuzla huzurunuza çıktığımızda göreceksiniz ki Türkiye’yi gerçekten yönetebilecek gerçek kadro, dürüst kadro HDP’nin kadrosu olacak. Biz her yerde özgür geleceği nasıl yaratacağımızı sabırla anlatacağız. Tekçi siyasetten vazgeçmediğimiz müddetçe, AKP'nin, CHP'nin, MHP'nin tekçi siyasetini sandığa gömmediğimiz sürece hiçbir soruna çözüm bulunamaz. Her yerde işsiz var. Karadeniz’in öyle köyleri var ki tek bir gelir kaynakları yok. Ellerinde bir fındık ve çay işi var onu da devlet bitirmek için uğraşıyor. Karadenizli'yi de aynen buradaki gibi işsizleştirerek metropellere taşımak istiyorlar. O da yetmiyormuş gibi HES'leri yaparak yerleşim alanlarını bitiriyorlar. Tek amaçları halkı metropollere görürerek, halkın mutluluğunu ellerinden almak. Kendi şehrinizde karnınız doysun istemezler. O nedenle üçüncü havaalanı, üçüncü köprü istiyorlar. İstanbul büyüsün, 30 milyon olsun istiyorlar. Yönetmek kolay olsun, denetlemek kolay olsun diye. Tarihimizi, dilimizi, kültürümüzü yok etmek istiyorlar. Bunu önleyecek kim var biliyor musunuz? HDP dışında hiç kimse yok. HDP dışında buna kimse kıymet vermiyor. Önümüzdeki üç ay içerisinde bu büyük kucaklamayı nasıl yapacağımızı, sorunları nasıl çözeceğimizi, büyük kardeşlik ruhunu nasıl büyüteceğimizi, ekonomik sorunları nasıl çözeceğimizi anlatacağız. Eminiz ki HDP herkesin partisi, herkesin buluştuğu yer olacak. Heryerde Van'ın gönderdiği selama 'vay aleyküm selam' diyecekler. Her newroz baharın bereketiyle birlikte mücadelemize bereket kattı. Her newroz direnişimizin gürleşen ateşi oldu. Mazlum'dan bu yana özellikte Amed zindanının karanlık yüzünü göstererek yakılan o küçük kibrit çöpü her an içimizde büyük bir yürek yangını oldu. O meşale Kobani'de büyük bir zafere dönüştü. Kürdistan’ın her bir parçasında halkların ateşini yakan bir olaya, ışığa dönüştü. Bu sene de newrozumuzu coşkuyla kutluyoruz. Halkımızın kahramanlarına, şehitlerine, bedel ödeyenlerine binlerce kez minnetler olsun. Bu mücadelede emeğini taş yapıp yollara döşemiş bütün arkadaşlarımıza binlerce kez teşekkürler olsun. Bu duygularla partim adına hepinizin newrozunu bir kez daha kutluyorum. Newroz piroz be.”

Bu arada Newroz kalabalığı dağılırken bir grup ile polis arasında olaylar çıktı. Polis Newroz alanına gaz bombası ile müdahalelerde bulundu. Olaylar bir süre sonra yatıştı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş