Van Müzesi Müdürü Erol Uslu: '2021 yılının daha canlı geçmesini bekliyoruz'

Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, 2021 yılı içinde yapacakları tanıtım ve etkinliklerle birlikte müzeye ve tarihi yerlere yönelik ziyaretlerin 2020 yılına göre daha canlı geçmesini beklediklerini söyledi.

VAN 18.03.2021 10:23:09 0
Van Müzesi Müdürü Erol Uslu: '2021 yılının daha canlı geçmesini bekliyoruz'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Urartu, Asur, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserlerin yer aldığı Van Kalesi yanındaki Van Müzesi’ne sadece yeri turistler değil yabancı turistler de büyük bir ilgi gösteriyor. Ancak pandemi nedeniyle, 2020 yılı ziyaretçi sayısını etkiledi.
Avrupa’dan son yıllarda bölgeye fazla turist akışı olmadığı için Van Müzesi’nin yabancı müdavimleri İran’dan gelen turistlerden oluşuyor. 

SINIR KAPILARININ ETKİSİ

İran, Türkiye’den sonra Urartu medeniyetinin uzantısı bir ülke konumunda olduğu için İran’dan gelen birçok akademisyen, yazar, bilim insanı müzedeki eserler üzerinde incelemelerde bulunuyor ve müze yetkililerinden bilgi ediniyor.
Ancak pandemi nedeniyle bir yılı aşkın süredir İran ile Türkiye arasındaki sınır kapıları kapalı olduğu için bu ziyaretler gerçekleşmiyor.

YERLİ ZİYARETLER SÜRÜYOR

Ancak İran’dan ziyaretler gerçekleşmese de yerli turist ziyaretleri sürüyor.
Pandemi önlemleri nedeniyle 2020 yılında nispeten düşük seyreden müze ziyaretlerinin 2021 yılının ilk aylarında kısıtlamaların da azaltılmasıyla birlikte daha aktifleştiği belirtildi.
Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, “2021 yılı ocak ayından beri bin 500 kişi müzeyi ziyaret etti. Müze içinde aldığımız tedbirlerle birlikte sanal müze gezisi yapan ziyaretçilerin ilgilisi fazla. Nisan ayında sezonun açılmasıyla birlikte ziyaretçi sayısının daha da artacağına inanıyoruz.” dedi.

ETKİNLİKLERLE DİKKATLER VAN’A ÇEKİLECEK

Müze tarafından düzenlenmesi planlanan etkinliklerle dikkatlerin Van Müzesi ve Akdamar Adası başta olmak üzere diğer tarihi ve turistik mekanlara çekilmesi amaçlanıyor. 
Müze Müdürü Uslu, “Sezonun açılmasıyla birlikte rağbetin daha fazla olmasını bekliyoruz. Şu an için olumsuz bir durum söz konusu değil. Tanıtım ve etkinliklerle birlikte 2021 yılının 2020 yılına göre daha canlı geçmesini bekliyoruz” diye konuştu.

7 SERGİ ÇALIŞMASI OLACAK

Müzeye ilginin artması için 2021 yılında çok kapsamlı çalışmalar yürütme çabasında olduklarını ifade eden Uslu, şunları söyledi:
“Bu kapsamda tüm programlarımızı ona göre yapıyoruz. 2021 yılı içinde 7 ayrı sergi çalışması yapılacaktır. Sergi çalışmaları için gerekli onaylar alınmak üzere. Kültürle sanatın, tarihle estetiğin buluştuğu Van Müzesi, insanların aileleriyle birlikte rahat bir şekilde gezip dolaşacakları bir müze haline geldi. Yerli yabancı herkesi bu tarih deryasını ziyarete bekliyoruz.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi