Van Müze Müdürü belli oldu

2011 yılından bu yana vekâleten sürdürülen Van Müze Müdürlüğü görevine Elazığ Rölöve ve Anıtlar Müdürü Erol Uslu atandı.

VAN 19.06.2018 10:08:42 0
Van Müze Müdürü belli oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

2011 yılında yaşanan deprem ardından Van Müze Müdürlüğü binası kullanılamaz hale gelince, teknik çalışmalara da geçici olarak ara verildi.

 

Van Kalesi’nde 2012 yılında yeni bir müze binası inşa çalışmaları başlatılırken, eski müze binasında da bu tarihten itibaren geçici çalışmalar için vekil müdürler görevlendirildi.  

 

Müze Müdürlüğü görevine son olarak atanan Erol Uslu da, Elazığ Rölöve ve Anıtlar Müdürü olarak atanınca, müzedeki çalışmalar yine vekâleten yürütüldü.

 

MÜZENİN ARTIK BİR MÜDÜRÜ VAR!
Ancak yeni bir gelişme oldu ve Kültür Turizm Bakanlığı tarafından 2011 yılından bu yana ilk kez Van Müze Müdürlüğü’ne asaleten bir müdür atandı.

 

Van Müze Müdürlüğü görevini vekâleten sürdürürken Elazığ Rölöve ve Anıtlar Müdürü olarak atanan Erol Uslu, bu kez asaleten Van Müze Müdürü olarak atandı.

 

Elazığ’dan Van’a gelen Uslu’nun, bu hafta görevine başlayacağı belirtildi. 

 

YENİ MÜZE NE ZAMAN AÇILACAK?
Uslu’nun asaleten müdürlük görevine atanmasıyla birlikte, yeni müze binasının açılması konusunun da önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

 

Son olarak eserlerin tasnif işlemlerinin sürdüğü müzede, işlemlerin bitmek üzere olduğu ve Müze binasının seçimlerin ardından kısa bir süre içinde açılacağı belirtiliyor. 

 

VAN’DAKİ MÜZECİLİK TARİHİ
Birçok uygarlığa mekân olan ve 3 bin yıllık bir tarihe ışık tutacak tarihi eserleri bağrında taşıyan Van’da müze düşüncesi ilk olarak 1932 yılında oluştu. 

 

O zamana kadar Van’da Milli Eğitim Müdürlüğü yapan Mustafa Noyan’ın girişimleriyle toplatılan eserler için bir depo binası inşa edilerek müzenin ilk altyapısı oluşturulmuş oldu. 

 

Eserler depoya sığmayacak kadar artınca da bu kez, 1945 yılında, Van Müze Memurluğu kuruldu. 

 

Eserlerin teşhir ve tanıtımı için Memurluk statüsü de ihtiyaca cevap vermeyince, 1972 yılında Müze Müdürlüğü kuruldu ve Van’ın yanı sıra Hakkâri ve Ağrı’dan toplanan ve satın alınan eserler bu binada ziyaretlere açıldı. 

 

DEPREMLE GELEN YENİ DÜZENLEME
50 bin dolayında eserin biriktiği binada yer darlığı nedeniyle az sayıda eserin teşhir imkânı bulması sık sık eleştirilere neden oldu, bunun üzerine Bakanlık, müze binasının hemen karşısında bulunan arsada ek bir binanın inşası için yerel yetkililere talimat verdi.  
Ancak 2011 yılında yaşanan depremle müze binası kullanılamaz hale gelince, bu projeden vazgeçilerek Van Kalesi yanında Urartu Müzesi adıyla yeni bir binanın temeli atıldı. 

 

SAYILI MÜZELERDEN OLACAK
Van Urartu Müzesi’nin kapasite, yapılan yeni düzenleme ve yer alan eserler açısından Türkiye’deki sayılı müzeler arasında yer alacağı belirtiliyor.

 

Yetkililer, “100 binin üzerindeki eserleriyle, daha büyük kapasitesi ve çok amaçlı yapısıyla birlikte eserlerin tanziminde benimsenen modern tarzı ve çevre düzenlemesiyle, Van Urartu Müze’sinin, Türkiye’nin sayılı müzeleri arasında yer alacağını” söylüyor.

 

KENDİ YAĞIYLA KAVRULACAK
Van Urartu Müzesi ile ilgili en farklı gelişme ise, bundan böyle eserlerin çeşitliliği ve eserlerin toplandığı alan ile ilgili olacak.
Şimdiye kadar Ağrı ve Hakkâri’den de eser toplayan ve satın alan müze müdürlüğünün bundan böyle sadece Van bölgesinde eser edinebileceği belirtildi. 

 

Bakanlığın “Her ile bir müze” projesi kapsamında Ağrı’da müze binası açılırken, Hakkâri’de de Meydan Medrese’nin müze yapılacağı ve bu ilde elde edilen eserlerin burada toplanacağı öğrenildi.

 

LABORATUAR EKSİKLİĞİ
İlkler arasında sayılacak olan ve Van turizmine büyük katkı yapması beklenen Van Urartu Müzesi’nin çalışmalarını en olumsuz etkileyecek olanın ise, ilde, Restorasyon ve Konservasyon Laboratuarı’nın olmayışı olarak gösteriliyor.  

 

Müzenin bu alanda Diyarbakır’a bağlı olarak çalışma yürüttüğü, müzenin gerçek işlevini görmesi için Van’a mutlaka bir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarı’nı kurulması gerektiğini belirtiliyor.  
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi