Van “marka şehir” olabilir mi?

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından hazırlanan “Van Şehrinde Yaşayanların Van Markasına ve Kimliğine Bakış Açıları” konulu panel düzenlendi.

VAN 29.03.2017 10:42:03 0
Van “marka şehir” olabilir mi?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) düzenlenen panele YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Reha Saydan, Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Doç. Dr. Menaf Turan ile Van TSO Başkanı Necdet Takva konuşmacı olarak katıldı.

Paneli, TÜİK Van Bölge Müdür Özer Coşğun, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt da takip etti. Panele katılımın çok az olması dikkat çekti.

DUBAİ ÖRNEĞİ

Panelin ilk konuşmasını YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Reha Saydan, yaptı.

Marka şehir olma yolunda yapılanlarla ilgili olarak dünyada birçok örnek şehri ve özellikle de Dubai’yi örnek vererek bir sunum gerçekleştiren Saydan, şunları söyeldi:

“Rekabet artık ülkeler arası değil kentler arası oluyor. Dünyada her gün 180 bin kişi şehirli oluyor. Ülkelerde ne kadar marka şehir olduğu önemlidir, o nedenle daha çok bunun üzerinde çalışılıyor. Yöneticilere düşen marka kent sayılarını artırmaktır. Markalaşma ekonomik, sosyal her alanda kalkınma için önemlidir. Bu nedenle marka kentler gereklidir. Dünyada en fazla ziyaret edilen şehirler marka şehirler olmuştur. Marka kent yapmak için ne yapmalı peki? İçselleştirmek, kabul etmek ve kente sahip çıkmak gerekiyor. Kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin, STK’ların bir bütün olarak aynı fikir etrafında birleşmeleri lazım. Dubai’de turizm gelirleri petrol gelirlerinin dört katıdır. Orada bir kere erişim kolaylaştırmış. Vergisiz satışlar var. Havaalanı geliştirilmiş. Oteller zinciri yapılmış. Oteller görsel hale getirilmiş. 160 katlı dünyanın en yüksek binası ve akvaryumu burada yapılmış. Dünyanın en büyük bahçesi buradadır. Dünyanın en büyük adası buradadır. Dünyanın önemli yatırımcı kuruluşları davet edilmiş. Festivaller, golf, at yarışları burada öne çıkmış. Darsı başımıza.”

TURİZME VURGU YAPTI

Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu da, markalaşma yolunda turizmin katkısına değindi.

Alaeddinoğlu, şöyle konuştu:

 “Turizm dünyadaki birçok kentin markalaşmasında etkili olmuştur. Hocam anlattı, fazla ayrıntısına girmeyeceğim, Dubai bunlardan biridir. Farklılaşarak markalaşmak gerekiyor. Buna örnek de İsviçre’dir. Paris aşk ve romantizmin öne çıktığı, ama Eiffel Kulesi ile de öne çıkan bir marka şehirdir. Amsterdam bisiklet kullanma kolaylığı ile öne çıkıyor. Vs. Van’da da turist profiline göre ürün geliştirmek gerekiyor. Van’da bu yönde bir çalışmanın ne nicelik olarak, ne de nitelik olarak desteklenmediği görülmektedir. Bu Van’ın marka kent olması önünde önemli bir sorun olarak duruyor. Modellerle ilgili olarak en iyi olanı denenmelidir. Sloganlar kentin markalaşmasına katkı yapmazlar. Bu basit bir slogan işi değildir. Bölgesel ve uluslar arası konjoktöre baktığımızda işimizin çok zor olduğu görülüyor. Van kentine yeni bir imaj bulmak lazım. Ancak bu imaj turisti çeker. Kent paydaşları bu konuda isteklidir, çalışmalar da yapılıyor ancak bunlar birbirini desteklemeyen çalışmalardır. Urartu ve Van gölü markalaşma konusunda öne çıkıyor, ancak bu yetersiz bir girişimdir. Turizm potansiyeli sadece turistin zihnine hitap ederek değil, STK, basın, yöneticiler ve tüm kesimlere hitap ederek bir marka değerini ortaya çıkarmak gerek. Zor ama gerçekleştirmek gerekiyor.”

“İL GELİŞME PLANI” ÖNERİSİ

Çok kısa bir sunum yapan Doç. Dr. Menaf Turan ise, markalaşma yönündeki çabaların etkin olması için bir öneride bulundu.

Turan, şöyle dedi:

“Valiler de belediye başkanı oldu. Daha önce belediyeler ile valilik bir araya gelemiyordu. Şimdi bu durum ortadan kalktı, artık herkes bir araya gelebilir. Krizi bir avantaja dönüştürelim, ‘İl Gelişme Planı’ diye bir kurul kurulsun. Biz bunun öncülüğünü yaparız.”

TAKVA’NIN İTİRAZLAR

Van TSO Başkanı Necdet Takva da, yaptığı sunumda “İl Gelişme Planı” önerisine karşı çıktı. Her an valinin başka bir yere atanabileceğini belirten Takva, bu işi ancak Van’da kalıcı olarak bulunan kurumların bütünleşerek başarabileceğini, kişiler üzerinden yapılan değerlendirmelerin çözüm olmayacağını söyledi.

Takva, Dubai örneğine de şöyle itiraz etti;

“Orası bir emirlik, petrol önemini kaybedince bütün enerjilerini turizme dönük yatırımlara harcadılar. Son yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle de Van sıkıntılı günler geçirdi. Ayrıca Van markalaşmaya çalışan kentler sıralamasında 2 milyon küsur kentin arkasında yer alıyor, onlarla bir yarış halindedir. Van’ı markalaştırmak çok zor, mümkün değil demiyorum, çok çalışırsak 5 yılda olur, az çalışırsak 20 yılda olur.”

Takva, oda olarak da Van’ın marka kent olması yönünde ciddi çalışmalar yaptıklarını ve bazı örnekler de vererek birçok alanda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Haber: Adil HARMANCI