Van, kış turizmi için ideal bir il..

Kış aylarının uzun ve karlı geçtiği Van ilinin turizme açılan bir başka kapısının da kayak merkezleri, kışa özgü etkinlikler olabileceğini belirten turizmciler, bu yönde adımlar atılması gerektiğini belirtiyor.

VAN 26.12.2017 10:16:07 0
Van, kış turizmi için ideal bir il..
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van'ın özellikle 2017 yılı içinde yaz aylarında beklediği turist sayısına ulaştığını kaydeden turizmciler, bunun sürdürülebilir olması ve tüm yıla yayılabilmesi için kış turizmi konusunda da atak yapılması gerektiği noktasında birleşiyor. Özellikle Abalı Kayak Tesislerinin alt yapısının güçlendirilerek, tanıtımının da yapılması durumunda turizme kazandırılabileceğini belirten turizmciler, “Bu şekilde İranlıları, yabancı ve yerli turistleri kış aylarında da buraya kayak için çekebiliriz. Sadece kayak değil, kış turizmi için ne gerekiyorsa Van bunlara sahiptir. Yeter ki değerlendirelim, görüş alışverişi yapıp bunları turizme kazandıralım” diyorlar.

 

“ABALI KAYAK TESİSİ DEĞERLENDİRİLMELİ”
Van’ın Gevaş ilçesine bağlı abalı köyünde bulunan Abalı Kayak Merkezi, kar kalınlığının uygun seviyeye ulaşmasının ardından hafta sonlarını değerlendirmek isteyen kayak severlerin uğrak yeri oluyor. Ancak burası genellikle Van'da ikamet edenler tarafından biliniyor ve doğal olarak daha çok Vanlılar kayak yapmak için buraya gidiyor. Burası henüz turizme kazandırılmış bir bölge değil. Tanıtım konusunda eksiklik olduğu için dışarıdaki turistler böyle bir tesisin farkında değil. Ancak turizmciler de, Abalı Kayak Tesisinin alt yapı bakımından şuan itibari ile turizme hizmet edebilecek bir noktada olmadığını söylüyor. Bölgede konaklama yerleri, cafe ve restaurant gibi vatandaşların hizmet alabilecekleri imkânlar kısıtlı. Artos dağı eteklerinde bulunan ve Van Gölü gibi harika bir manzaraya sahip olan Abalı Kayak Merkezinin, sahip olduğu kar kalitesi, pist eğimi ve kar kalınlığı ile değerlendirilmesi ve alt yapı ihtiyaçlarının tamamen turizme uygun hale getirilmesi durumunda buranın diğer kayak merkezlerine rakip olabileceği dillendiriliyor.
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Flyone Turizm ve Seyahat Acentesi sahibi Turizmci Muhammed Enes Özkılıç; “Abalı Kayak Merkezimiz var ama açık ve net söyleyebilirim ki Van’daki çoğu kişi bile burayı bilmiyor. Ayrıca Abalı kayak merkezinde ne otel, ne istirahat için konaklama yapabileceğiniz bir yer, ne de çeşitli ihtiyaçların giderilebileceği turistik tesis yok” dedi.

 

“VAN, KIŞ MEMLEKETİ”
Turizmci Özkılıç, Van'ın bir kış memleketi olduğunu hatırlatarak; “Yani kayak tesisleri konusunda Erzurum’a verilen önemin Van’a da verilmesinden yanayım. Çünkü burası da aynı zamanda, aynı mevsimleri ve aynı havayı yaşıyor. Van yüz ölçümü, olanakları ve nüfusu olarak da daha büyük. Abalı Kayak Merkezimiz var ama açık ve net söyleyebilirim ki Van’daki çoğu kişi bile burayı bilmiyor. Ayrıca Abalı Kayak merkezinde ne otel, ne istirahat için konaklama yapabileceğiniz bir yer, ne de çeşitli ihtiyaçların giderilebileceği turistik tesis yok. Bildiğim kadarıyla ayaküstü hizmet veren küçük bir büfe var. Van Ticaret ve Sanayi Odasının (Van TSO), Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin, 'shopping fest’te verdiği önemi gerçekten tebrik ediyorum, kutluyorum. Tabi aynı önemin Abalı Kayak Merkezine de verilmesinden yanayım. İranlılar Van’a geliyor ama İranlıların buraya sadece alışverişe gelmelerinden yana değilim. İranlıları kışın da buraya getirtmeliyiz ve çeşitli aktivitelerle burada kalma sürelerini uzatabilmeliyiz. Bu sene turizmciler olarak Van’ın güzelliklerini tanıtmaya başladık. Van Akdamar Adası, Van Kalesini de onlara anlatmaya, materyallerle göstermeye başladık ve artık oralara da gitmeye başladılar. Çünkü bundan 2 sene öncesine kadar oralara gitmiyorlardı.” diye konuştu.

 

“ABALI'YI DA ANLATALIM”
Van'ın tarihi, turistik yerlerinin tanıtımını yaparken, Abalı Kayak Tesisleri'ni de tanıtmak gerektiğini anlatan Özkılıç; “Abalı'yı hem yerli turiste, hem de İranlı, Avrupa’lı ve dünyanın farklı ülkelerinden turistlere tanıtmak gerektiğine inanıyorum. Ama öncesinde buranın alt yapısını turizme uygun hale getirmemiz gerekiyor. Yani konaklama yerleri, cafe ve restaurant gibi yerlerin yapılması lazım. Çünkü kayak yapmaya giden turist, yarım saatliğine yâda bir saatliğine gitmiyor, giden vaktini gün boyunca orada geçirecektir. Hatta imkan varsa orada konaklamak isteyecektir. Bu anlamda tesislerin yeterli olması lazım, ihtiyaca cevap verebilmesi lazım. Oradaki eksikler tamamlanır ve güzel bir tanıtım da yapılırsa, kışın da sırf kayak için turistler buraya gelir. Erzurum’a gittim, orada bulunan tesisleri de gördüm, oradaki tesislerin en azından belli bir kısmı yani sahip olduğu olanaklardan birazı burası için de sağlanırsa, buranın da çok önemli bir kış turizmi merkezi olacağına inanıyorum. Ama tabi sadece kayakla da sınırlı kalmamak lazım. Kış memleketiyiz, bunu iyi değerlendirmek gerekiyor” dedi.

 

“ÇEVRE İLLERDEN ÇOK SAYIDA KİŞİ GELİR”
Abalı Kayak Merkezi'nin alt yapı olarak güçlendirilmesi durumunda, çevre illerden de hafta sonları birçok kişinin kayak yapmak için geleceğine inandığını anlatan Turizmci Özkılıç; “Nihayetinde alt yapı sorunları giderilir, tesisler yapılır ve oranın da bir de tanıtım sorunu çözülürse çok sayıda yerli ve yabancı turist gelir. Yakın illerden haftasonu birçok memur kayak yapmak için buraya gelir. Bu şekilde Van'da kayak malzemesi satan esnaflar da görmeye başlarız. Birbirini tetikler bu gelişmeler. Firma olarak ayrıca otobüs biletlerini de kesiyoruz ve çevre illerden hafta sonlarını değerlendirmek için Van’a gelen memurların sayısı küçümsenmeyecek kadar çok. Özellikle Muş’tan gelen memur sayısı çok fazla. Mesela benim bir öğretmen grubum var, haftasonu öğretmen evi full, hafta sonları çevre il ve ilçelerdeki öğretmenler ve diğer memurlar buraya geliyorlar. İranlıların geldiği ilk dönemleri düşünelim onlar ilk gelmeye başladığında bunun farkına varan yatırımcılar zamanla Van’a yatırımlar yapmaya başladılar. Abalı Kayak Tesisleri de gereken gelişimi gösterirse beraberinde buraya turistler ve yine onun tetikleyeceği yeni yatırımlar da gelecektir. Ben inanıyorum ki devlet bir sefer yatırım yapsın, özel sektör on katını yapar. Çünkü Van’ın önemi çok büyük ve bizim bunu kullanmamız lazım.” ifadelerini kullandı.
 Haber: Mürsel ÖNER

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi