Van Kalesi'nden Depremin İzleri Siliniyor

Urartular'dan kalan tarihi değerlerden biri olan ve meydana gelen depremle özellikle surlarında tahribatlar meydana gelen Van Kalesi'nde depremin izleri restorasyon çalışmalarıyla siliniyor.

VAN 16.05.2013 11:31:01 0
Van Kalesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Urartular'dan kalan tarihi değerlerden biri olan ve meydana gelen depremle özellikle surlarında tahribatlar meydana gelen Van Kalesi'nde depremin izleri restorasyon çalışmalarıyla siliniyor.

İtalya'dan getirilen özel bir harç ve özel taşlarla onarımı yapılan kale, yenilenen surlarıyla eski ihtişamlı görünümüne kavuşuyor. Kurulan teleferiklerle metrelerce yükseklikteki surlara malzeme taşındığını belirten şantiye şefi Yılmaz Almut, bütün zorluklara rağmen onarım ve restorasyonun büyük bir hızla ilerlediğini söyledi.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremde hasar gören tarihi Van Kalesi'nde onarım ve restorasyon çalışmaları başladı. Özellikle surlarında büyük çatlaklar oluşan ve yıkılmalar meydana gelen kalenin eski görünümüne kavuşturulması için yoğun çaba gösteriliyor. Zeydanlı İnşaat tarafından sürdürülen onarım ve restorasyon çalışmalarında Van Kalesi'nin surları İtalya'dan getirilen özel hidrolik kireçler ve özel taşlarla yeniden örülüyor.

TURİZM İÇİN ÖNEMLİ

Şantiye şefi Yılmaz Almut, her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği kalede büyük zorluklarla çalışma yürüttüklerini belirtti. Almut, "Van Kalesi Van'ın turizmi açısından önemli bir mekan. Geçen yıl çalışmalar depremden sonra başladı. Bu yılki çalışmalarımıza da 1 ay önce başladık. Bizim şu anda üzerinde çalıştığımız alan, deprem sonrası meydana gelen çatlak, yıkılma, dökülme ve çürük yerler. Buralar onarılması gereken bölgeler. Çok zor şartlarda çalışıyoruz. Çünkü metrelerce yükseğe teleferikle malzeme taşıyoruz. Tamamen insan gücüylü yürütüyoruz çalışmalarımızı. Tarihi dokuya zarar vermemek için de İtalya'dan getirilen özel bir kireçle bozulan bölgeleri örüyoruz. Ayrıca büyük çatlaklara özel bir maddeyle enjeksiyon yapıyoruz" dedi.