Van Kalesi gece karanlıkta kalıyor

KALE IŞIK HUZMESİNE BÜRÜNÜYORDU

VAN 2.07.2015 13:07:27 0
Van Kalesi gece karanlıkta kalıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Yaklaşık 6-7 yıl önce Van İl Özel İdaresi bütçesinden yaptırılan projektörler sayesinde gece ışıklandırılan Van Kalesi, oluşan arıza nedeniyle 5-6 aydır karanlığa gömülmüş durumda. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre sensör arızasının giderilmesi ile birlikte, ışıklandırmanın yeniden yapılacağı belirtildi.
Bölge: Bişar Ulutaş
Türkiye'nin önemli kalelerinin birçoğu gibi Van Kalesi de 6-7 yıl önce ışıklandırıldı. O dönemler Van Valiliği ve İl Özel İdaresi bütçesi ile Van Kalesi'nin kuzeyine çok sayıda projektör direkleri dikildi. Söz konusu aydınlatma sistemi sayesinde kale gece vakitlerinde gündüz vaktindeki ihtişamını aratmadı.
 
KALE IŞIK HUZMESİNE BÜRÜNÜYORDU
Özellikle gece saatlerinde İpekyolu üzerinde yolculuk yapan birçok kişi kilometrelerce uzaktan ışık huzmesine bürünen Van Kalesi'ni izlerken, söz konusu görüntüyü arkasına alıp fotoğraf çektirenlerin sayısı da bir hayli fazlaydı.
Son zamanlarda kalenin söz konusu projektörlerinde arıza meydana geldiği için Van Kalesi akşam ezanının okunmasının ardından karanlığa gömülüyor.
Gazetemize açıklamalarda bulunan yetkililer, daha önce kalenin kuzeyine yaptırılan projektörlerin giderinin İl Özel İdaresi tarafından karşılandığını, şimdi ise söz konusu giderlerin Kültür Turizm İl Müdürlüğü Müze Müdürlüğü tarafından karşılandığını ifade ettiler.
Işıklandırmadan dolayı en son 65 bin TL gibi bir elektrik ödemesinin yapıldığını ifade eden yetkililer,  projektörlerde sensör arızasının meydana geldiğini, söz konusu malzeme siparişinin verildiğini ve yakın zamanda kaleyi aydınlatan projektörlerin onarılacağını söylediler.
Öte yandan kaleye giden bazı vatandaşlar daha önceki görüntüden mahrum kaldıklarını ifade ederek, "Van Kalesi ışıklandırılmadığı için eski görüntüsünden yoksun bir durumda. Söz konusu ışıklandırmaların bir an önce yapılmasını istiyoruz. Ülkedeki birçok kale ışıklandırılırken, Van Kalesi'nin karanlıkta kalması, turizm açısından da olumsuz bir tablo ortaya çıkarıyor" yorumlarında bulundular.