Van kahvaltısına tescil ayarı

Van kahvaltısı, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Artık Van adını kullanarak kahvaltı salonu açmak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmesi gerekli. Vanlı kahvaltıcılar, tescilden memnun.

VAN 4.04.2015 11:36:50 0
Van kahvaltısına tescil ayarı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) Van kahvaltısının tescili ve standardının belirlenmesi için Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvuru onaylandı. Artık, Van kahvaltısı Türk Patent Enstitüsü’nden marka tescil belgesine sahip. Buna göre, Türkiye’nin neresinde olursa olsun Van adı altında kahvaltı salonu açmak isteyenler belli şartları yerine getirmek zorunda. Kahvaltı salonu açmak isteyenler için en önemli şart eğitim oldu. Oluşturulacak komisyon mini bir eğitim programı uygulayacak. Diğer bir önemli konu da kente özgü ürünlerin sunumu olacak.
Yöreye has, dağlardan toplanan 25’e yakın kokulu bitkinin karışımıyla 'otlu peynir', un, tereyağı ve yumurta karışımıyla 'murtuğa', tereyağında kavrulan öğütülmüş buğdayla elde edilen 'kavut' ve kavutla, murtuğa karışımından 'gencirük' gibi kahvaltılıklar şart koşulacak.

Yeni açılacak kahvaltı salonları için belirlenen bu şartlar kentteki 25, il dışında bulunan 50’ye yakın kahvaltı salonunu etkileyecek. Zira her biri Van TSO’dan sertifika almak zorunda. Aksi takdirde tabelalarından Van ismini çıkartmak zorunda kalacaklar.

Van TSO marka tesciliyle beraber son zamanlarda artan kötü imajın önüne geçmek istiyor.

Markalaşan Van kahvaltısı, geçen yıl 51 bin 793 kişinin katılımıyla "Dünya'nın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekoru kırılarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti.

Van kahvaltısının markalaşması en çok Van’daki kahvaltı salonu işletmecilerini sevindirdi. 'Van kahvaltının tanıtım elçisi' olarak anılan Yusuf Konak, Van kahvaltısının son zamanlarda kötü sunumlarla başkalaştığını söylüyor.

Van kahvaltısının olmazsa olmazının otlu peynir olduğunu belirten Konak, "Tereyağı, balı, kaymağı, çöreği ve birçok ürünü son zamanlarda başkalaştı. Türkiye’nin her yerinde Van adı altında kahvaltı salonları gelişi güzel açıldı. 41 yıldır bu sektörün içindeyim. Van kahvaltısının bu durumu beni çok derinden yaraladı." dedi.

Kahvaltı komisyonu kurulacak

Konak'tan aldığımız bilgiye göre, Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, kahvaltı kültürünü korumak için bir komisyon kuracak. Komisyonda, Sağlık Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Büyükşehir Belediyesi, Van TSO ve kahvaltıcılardan birer kişi olacak. Komisyon 'Van kahvaltısı nasıl olur' eğitimini verecek.

Yusuf Konak, "Biz bunun takipçisi olacağız. Artık herkes gelişi güzel Van kahvaltıcısı açamayacak. Kahvaltı salonlarında İran malları Van’a özgü ürünler diye satılıyor. Bu bizim ayıbımızdır. Önce biz kendi içimizi düzelteceğiz. Sonra Van dışındakileri düzelteceğiz." diyor.

Van’ın ürünleri olmadan asla açılmayacak

Konak, Türkiye’de Van kahvaltısı adı altında bir mekân açmak isteyenin kesinlikle Van’a özgü ürünler sunması gerektiğini vurguluyor. 

"Van adı altına açtığı zaman özellikle, kahvaltının olmazsa olmazları olan ürünler yoksa asla açılmayacak. Kahvaltı kültürdür. Bu kültür elden gidiyordu. Tescil işi çok iyi bir adım oldu. Kesinlikle çok sevinçliyim. İnsanları yaşlandıran yaşadığı yıllar değil, insanları yaşlandıran erişmediği arzulardır. Benim de kahvaltı tescili ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmekti amacım. İkisini de başardık."

Kahvaltı otlu peynir, çörek ve sütle başlar

Babadan oğula Van’ın en eski kahvaltıcılarından olan Adnan Timur da alınan marka tesciliyle Van kahvaltısının kötü imajından kurtulacağını belirtiyor. Timur, kendi isimlerinin marka olduğunu Van kahvaltısının da markalaşmasının memnuniyet verici olduğunu söylüyor.

"Babam bu mesleğe gönül verdi. Biz de ondan sonra severek yapıyoruz. Zaten kendi markamız tescilli. Kahvaltının, Van Kahvaltısı olarak tescillenmesi bizim açımızdan çok iyi oldu. Hiç olmazsa herkes bunu yapamaz. Kötünün önüne geçilir. İşi bilen yapar.’’

Gerçek Van kahvaltısının otlu peynir, çörek ve sütle başladığını, kahvaltının daha sonra geliştirildiğini belirten Timur, şöyle devam etti:

"Van kahvaltısının usulü, sabah erken olması ve doyurucu gıda değerinin yüksek olan ürünlerin kullanılmasıdır. Çörek, peynir ve sütle başlamıştır. Daha sonra gelişmiştir. Bunların yanına kaymak, tereyağ, bal, kavurmalı yumurta gibi birçok ürün eklenmiştir. Ancak bu hep suiistimal edildi. Kötü ürünlerle sunum yapıldı. Tescille beraber o özlenen Van kahvaltısı layığını bulur.’’

Kaynak: Al Jazeera