Van kahvaltısı Guinness'e hazırlanıyor

Van Ticaret ve Sanayi Odası, 'Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası' rekorunu kırmak için hazırlıklarına başladı. Guinness Türkiye Temsilciliğine müracaat eden Van Ticaret ve Sanayi Odası yapılacak rekor denemesinde 18 bin 941 kişi

VAN 10.04.2014 00:15:41 0
Van kahvaltısı Guinness
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Ticaret ve Sanayi Odası, "Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası" rekorunu kırmak için hazırlıklarına başladı. Guinness Türkiye Temsilciliğine müracaat eden Van Ticaret ve Sanayi Odası yapılacak rekor denemesinde 18 bin 941 kişi aynı anda kahvaltı yapacak. Takva "Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası”nın 600 bin TL’ye mal olmasını beklediklerini söyledi.



Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva amaçlarının Van Kahvaltısı’nı hak ettiği yere getirmek olduğunu belirterek, Van Kalesi yanındaki Atatürk Kültür Parkı’nda yapılacak olan kahvaltı şöleninde 20’den fazla kahvaltı çeşidi yer alacak.



Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, VATBO Başkanı Selman Toprak, Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer ve Van Denizi Turizm Derneği Başkanı Umut Akoy Proje Koordinatörü Şule Gökırmak, Rekor Danışmanı Prof.Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü, Proje PR Danışmanı Derya Duysak yapılacak olan organizasyon hazırlıkları hakkında bilgi vermek için basınla bir araya geldi.



"Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası 600 bin TL’ye mal olacak”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, yapılacak olan dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasında 20 fazla kahvaltı çeşidinin yer alacağını belirterek, “Günümüzde bilgiye erişme kolaylaştıkça insanların beklentileri de artmaktadır. Yeni yerler görmek yeni lezzetler tatma isteği artmaktadır. Bunun içinde artık insanlar dünyanın her bir köşesindeki güzelliklere rahatlıkla ulaşabilme olanağına erişmişlerdir. İşte rekabetin bu kadar arttığı bir zamanda fark yaratan şehirler daha fazla ilgi görmekte ve ekonomik gelirlerden daha fazla pay almaktadırlar. Bu nedenle dünya “Marka Şehir” kavramı geliştirilmiştir. Marka şehir olmak için öncelikle yaşadığınız kentin değerlerini ortaya çıkarmanız ve bunları uluslararası standartlarda insanlara duyurmanız ve sunmanız Marka Şehir hedefinin vazgeçilmezleridir. Bu değerler bazen tarihi eserleriniz, bazen geleneksel şehre özel yemek kültürleriniz de olabilir. Marka Şehir önemli kenti dışa açmak ve yabancı yatırımcıları, alıcıları, yerli/yabancı turistleri kente çekmektir. Marka kent olmak için şehri merak uyandıran bir yer haline getirmek, keyifle yaşanacak bir şehir ortamı yaratılması, şehre gelenlere misafirperver davranılması, sanayi ve ticaretin kolaylaştırılması gerekmektedir” dedi.



“Van’ı marka şehir yapmak için birçok potansiyelimiz var”

Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak marka değerlerimizi korumak ve dünyaya tanıtma hedefi ile yola çıktıklarını belirten Takva, “Van kahvaltısı bunlardan sadece biri ve en bilinenidir. Bilindiği üzere, kötü kopya aslına zarar vermektedir. Van dışında, Van kahvaltısının aslına yani standartlarında uygun şekilde sunulmayan Van kahvaltıları marka değerimize zarar vermektedir. Van kahvaltısının yöremize özgü ürünlerle doğal, sağlıklı ve zengin içeriğiyle geleneksel şekilde hazırlanan bir sofra olarak standardının hukuki olarak da korunması için “Marka Tescil Başvurusu Odamız tarafından yapılmıştır. Böylece İlimizde veya başka bir yörede Van Kahvaltısı sunmak isteyenler kahvaltımızı kanuni olarak da geleneksel standartlara göre hazırlamak zorunda kalacaklardır. Dünya çapında bir marka şehir olmanın ikinci şartı olan marka bilinirliğini arttırmak için hedefimizi dünya çapında tanıtıma karar verdik. Bu kapsamda, herkesin yapmaya cesaret edemeyeceği ve en az 20 bin kişinin katılacağı bir Guinness Van Kahvaltısı Dünya Rekoruyla başlamaya karar verdik” ifadelerini kullandı.



“Marka Tescil sürecimiz tamamlandığında Dünya’da bir öğünü ile markalaşmış tek il Van olacaktır”

Takva 1 Haziran 2014 sabahı 20 bin kişinin aynı sofrada kahvaltı yapacağını belirterek, “Yüzyıllardır yaşayan Van Kahvaltısını Dünya Kültür Mirası listesindeki hak ettiği yere yazdırmak, Van’ı, insanlarımızı, doğal ve kültürel güzelliklerimizi, kurum ve kuruluşlarımızı kısaca Van Kahvaltısının tüm bileşenlerini dünyaya tanıtmak için çıktığımız bu yolda herkese bir görev düşmektedir. Guinness Van Kahvaltısı Dünya Rekor Denemesi Ülkemizde başlayan barış süreci esen barış ve kardeşlik rüzgârları, 1 Haziran 2014 sabahı 81 ilimizden temsilcilerinde katılımıyla en az 20.000 vatandaşımız aynı sofrada Geleneksel Van Kahvaltısını paylaşarak muhteşem bir dünya rekoruna imza atacaklardır. Bu amaçla odamız bünyesinde bir proje ekibi kurduk. Şimdi sizlere ekibi tanıştıracağım. Proje Başkanı Odamız Genel Sekreteri Ramazan Temizer, Proje Koordinatörü Şule Gökırmak, Rekor Danışmanı Prof.Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü, Proje PR Danışmanı Derya Duysak. Dünya liderlerini (Obama, Putin, BM Genel Sekreteri ve diğer Dünya ülkeleri liderleri), uluslararası kuruluş temsilcilerini, komşu ülke temsilcilerini de davet ettiğimiz dünya rekoru denememize tüm vatandaşlarımız, kurum ve kuruluşlarımız davetlidir” şeklinde konuştu.



“Van kahvaltısı ortak değerimizdir”

Daha sonra söz alan VATBO Başkanı Selman Toprak, Van’ın uluslar arası bir tanıtımda rol almasından dolayı mutluluk duyduklarını söyleyerek, “Bugün gönüllü olarak buraya geldim. Yapılacak olan faaliyetleri burada öğrendim. Dosyamı aldım. Ödevimize çalışacağız inşallah. Van’ın uluslar arası bir tanıtımda rol almasından mutluluk duyarız. Çünkü bu Van’ın ortak değeridir. Biz yönetim olarak ilk göreve geldiğimiz zaman Van için kim ne yapıyorsa değerine değer katmak için biz her zaman onların yanında, hizmetinde olmak için söz verdik. Bugünde buraya bunun için geldik. Böyle bir faaliyette gönüllü olarak gelip destek vermek istedik. Bu hepimizin en önemli ortak değeridir. Bize ne görev düşüyorsa borsa olarak yapmaya hazırız. Çok güzel bir etkinlik düşünülmüş ve profesyonel bir ekip yapılmış. Bunun için herkese teşekkür ediyorum” dedi.



Toplantı daha sonra soru cevap şeklinde sona erdi. (Murat Dalgın-İLKHA)