Van Kahvaltısı değerini kaybediyor!

Van'ın en önemli değeri olan Van Kahvaltısı, son iki yılda değer kaybetmeye başladı. Van Kahvaltısının en önemli mekanı Sütçü Kenan, kahvaltı kültürünün bu günkü işler acısı durumunu değerlendirdi.

VAN 10.08.2015 15:49:03 0
Van Kahvaltısı değerini kaybediyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Bu önemli değerin bugün bir çıkmaza girdiğini belirten Sütçü Kenan, bu durumun çok vahim olduğunu belirterek, "Maalesef Van bir değerini daha kaybediyor" diyerek, konuya dikkat çekti.
Yerli ve yabancı turistlerin Van ziyaretinde en önemli ilgi odağı olan Van Kahvaltısı, eski günlerini arar duruma düştü. Bu önemli sektöre yıllarını veren Sütçü Kenan, Van Kahvaltısının artık eski cazibeliğini yitirmeye doğru gittiğini söyledi.
Bunun en önemli nedenlerinin başında yetkililerin bu değere sahip çıkmaması, hijyenik olmayan ürünler, kalitesiz hizmet veren yeni iş yerleri ve il dışında da Van Kahvaltısı adı altında açılan kalitesiz ve düzensiz yerlerin bu sektöre ağır darbe vurduğuna  işaret eden Sütçü Kenan, bunun önüne geçilmediği takdirde bu değerin yok olmakla yüz yüze kalacağını belirtti.
"Eski hava yok"
Van'ın tanıtımında önemli bir yere sahip olan Van Kahvaltısı eskisi gibi heyecan yaratmıyor.
Sütçü Kenan, kahvaltının Van'ın tanıtımında büyük rol aldığını belirterek, farklı nedenlerle oluşturulan olumsuz imajın kahvaltıya büyük zarar verdiğini söyledi.
Her köşe başında açılan kahvaltı salonları, kalitesiz ürün, düzensiz hizmet, kalifiyesiz eleman ve il dışında açılan kahvaltı salonlarının izlediği yol, hizmet ve politikanın Van Kahvaltısına darbe vurduğundan söz eden Sütçü Kenan, böyle gitmesi halinde önümüzdeki yıllarda bu sektörün bitme noktasına geleceğini söyledi.
Kahvaltı hizmetinde artık eski havayı yakalayamadıklarını belirten Sütçü Kenan, uzun yıllar hizmet verdikleri bu kültürün yok olma tehlikesinin kendilerini son derece üzdüğünü söyledi.  "Van denince akla ilk olarak kahvaltı gelir" diyen Sütçü Kenan, "Gerek Türkiye gerekse yurt dışından insanlar sadece Van Kahvaltısı için buralara geliyordu. Artık böyle bir ilgi göremiyoruz.  Bu da bu kültürün artık zedelendiğini, imajının yara aldığını gösteriyor. Maalesef göz göre göre bir değerimizi kaybediyoruz" şeklinde konuştu.  
"Herkes bu değere sahip çıksın"
Van'ın tanıtımı, istihdam ve kültür anlamında Van Kahvaltısını verdikleri hizmet anlayışı ile çok iyi noktaya getirmeye gayret gösterdiklerini belirten Sütçü Kenan, maalesef her işte olduğu gibi bu işin de ehilden çıktıktan sonra büyük zarar gördüğünü ifade etti.  Van'da artık kahvaltı diye bir şeyin kalmadığını kaydeden Sütçü Kenan, imajı zedelenen kahvaltının bu günden sonra tamamen öldüğünü söyledi.
Kahvaltıyı olumsuz etkileyen faktörleri sıralamanın bu saatten sonra nasıl bir fayda sağlayacağını doğrusu merak ettiklerini söyleyen Sütçü Kenan, "Bu değere en başta bu ilin insanları, bürokratları, siyasileri sahip çıkmalı. Bunca yıl bu sektörde hizmet vermemize rağmen hiçbir zaman onure edilmedik. Aksine eleştiri aldık. Bu da yıllar sonra bu işte artık soğumamıza neden oldu. Bu memlekette maalesef değerlere sahip çıkılmıyor. Diğer illere baktığımızda farklı sektörlerde hep ilerleme var. Burada ise bir daralma söz konusu. Bizler işletmeciler olarak Van Kahvaltısının iyi noktaya gelmesi için büyük mücadele verdik.  Bu saatten sonra da yapacağımız pek bir şey kalmadı. Öte yandan artık kalitenin kalmadığını da görüyoruz. Kalitesiz hizmet bu değere yok etmeye mahkum etti" şeklinde konuştu.Haber: Fehmi Tekdur BÖLGE GZT