'Van İş Dünyası Buluşması' toplantısı düzenlendi

Van’da, “Van İş Dünyası Buluşması” toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati, Van’a yapılan yatırımlar başta olmak üzere, orman yangınları, Van’da yaşanan sel afeti, aşı f

VAN 6.08.2021 10:13:21 0
'Van İş Dünyası Buluşması' toplantısı düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

“Van İş Dünyası Buluşması” toplantısı Elitte World Hotel’de düzenlendi.
Toplantıya Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van OSB Başkanı Memet Aslan’ın da aralarında bulunduğu Van’daki ekonomi eksenli sivil toplum kuruluşları ve iş insanları katıldı. 

PROGRAM VİDEO GÖSTERİMİ İLE BAŞLADI

Programın başında, Valilik ve DAKA tarafından hazırlanan Van’ın ekonomik değerlerini gösteren video filmi izlendi. Ardından selamlama konuşmalarına geçildi.
İlk konuşmayı yapan AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van’ın tarihi ve tursitik değerlerine vurgu yaptı.
Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle Van’ın sıkıntılı günler yaşadığını belirten Arvas, ancak bu sıkıntılı günlerin AK Parti döneminde yapılan çalışmalar sayesinde atlatıldığını kaydetti.

AŞI ÇAĞRISI 

Daha sonra konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vanlılara aşı olmaları çağrısı yaptı.
Programa katılım için bakan yardımcısı Nurettin Nebati’ye teşekkür eden Vali Bilmez, şunları söyledi:
“Bu pandemi döneminde dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde özellikle de bölgemizde esnafımızın, iş dünyamızın çok sıkıntılı bir dönemde sayın bakan yardımcımızın gelip burada bize bilgi aktaracak olması ve sizleri birebir dinlemeye çalışması, 2 günlük programı Van’a ayırmasından dolayı hem şahsım hem Van halkı adına, iş dünyamız adına teşekkür ediyorum. İnşallah bu sıkıntılı dönemi bir an önce geride bırakırız ve tekrar eskisi gibi İranlı turistlerin veya dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin Van çarşısında, caddelerinde cıvıl cıvıl olduğu günlerin temennisiyle inşallah bu toplantımız da iyi bir başlangıç olur. Ama yine burada da belirtmek istiyorum, hayatımızı normale çevirmek için aşı olmamız lazım. Bu pandemi tedbirlerinden kurtulabilmemiz için aşı olmamız lazım. Aşı oranımız maalesef istediğimiz düzeyde değil. Biz pandemi süresince Türkiye’nin en iyi illeri arasında yer aldık, burada tedbirlere ciddi bir şekilde riayet ettik, bunun için teşekkür ediyorum. Ama aşıya sıra gelince biraz geride kaldık. Vaka olarak da en kötü illerden biriyiz. Onun için siz iş insanlarımız aracılığıyla herkesi aşı olmaya davet ediyorum.”

VAN’A ÖVGÜ
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati, yaptığı konuşmada, izlediği video karşısında heyecanlandığını söyledi.
Van’ın barındırdığı değerlerden övgüyle söz eden  Bakan Yardımcısı Nebati, “Van, elinizi nereye koysanız tarih kokuyor, kültür kokuyor. Onlarca medeniyetin beşiği olmanın sesini sedaya dönüştürüyor. Ve ben buradayım diyor. Kadim kültürümle, kadim duruşumla geleceğe umutla bakan birlik ve beraberlik tasarımı içerisinde vizyonu geliştiren ve Türkiye’nin lider olmasında kendisini ortaya koyan bir Van. O kadar heyecan verici ki bir an kendinizi doğaya, Van’ın sularına ve o geniş coğrafyasına atmak geliyor içinizden. Ayrım gözetmeksizin Türküyle, Kürdüyle birleştiren bir şehir Van.” dedi.

SEL KONUSU

Van’da yaşanan sel felaketlerine değinen Bakan Yardımcısı Nebati, “Malumunuz birkaç gün önce bir sel felaketi yaşandı, önceki gün İçişleri Bakan Yardımcımız ve Çevre Şehircilik Bakan Yardımcımız buralardaydılar. Bu tür felaketlerle ilgili çok hızlı hareket ediyoruz. 2011'de bir deprem yaşanmıştı. Buraya ben de gelmiştim ve hemen bir meydanda kurtarma faaliyetlerine de şahit olmuştum. Daha depremin adını duyar duymaz bu şehre akın akın gelmiştik. Ve çok kısa bir sürede binlerce konut inşa edildi, yollar yapıldı, hastaneler yenilendi, okullar tekrar kullanılır hale getirildi. Ve şehir ekonomisine 5 milyar lira gibi ciddi bir aktarım sağlandı., yeter ki Van tekrar ayağa kalksın.” diye konuştu.

ORMANLARIN DURUMU

AK Parti iktidarları döneminde orman ve ağaçlandırma alanında bir yükseliş yaşandığını ifade eden  Bakan Yardımcısı Nebati, şunları söyledi:
“Şimdi de dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir yangın felaketi ile karşı karşıyayız. Her tarafta yangın var, sadece Türkiye’de değil. Bundan olsa gerek dünyada orman varlığı yüzde 31 iken bugün maalesef 30.5, geriye düşmüş durumda. Türkiye’de 2000 yılında orman varlığımız 20,8 milyon hektar iken bugün itibariyle 22, 7 milyon hektara ulaşmıştır. Ağaç sayışımız iktidara geldiğimiz günden bu yana 5,4 milyar adet artmış durumda. Bu ülkede orman varlığımız artmıştır. Van’a da baktığımız zaman 2008-2013 yılları arasında 32 bin dekar alan ormanlaştırılmış. 5,1 milyon adet ağaç dikilmiş. 162 bin 500 de fidan dikmişiz.”

ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ
Orman yangınlarını söndürme konusunda sosyal medya üzerinden kampanya başlatıldığını ve bunu doğru bulmadıklarını ifade eden Nebati, şöyle devam etti:
“Şimdi bu ülkede birileri bizi orman yangınlarını söndürme noktasında ayrıştırmaya gayret ediyor. Dünyada bir felaket geldiğinde herkes kol kola girer. Ama Türkiye’de maalesef böyle bir anlayış var. Şu anda uçaklarımızla ve İHA’larla söndürme faaliyetleri yapıyoruz. Ama yine de Türkiye içinde ve Türkiye dışında bu çalışmalarımızı itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Biz bu tür bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz.”

“VAN’A YÜZÜMÜZ AK GELİYORUZ”

Konuşmasının devamında Van’a yapılan yatırımlardan söz eden Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati, “Yüzümüz ak olarak Van’a geliyoruz. Çünkü 18 yılda sadece Van’a 40 milyar lira bir yatırım yaptık. İhracatımız yeterli olmamakla beraber 2002 yılından bu yana 5 kat arttı, hemen hemen yoktu. İnşallah hem çeşitliliği sağlayarak sadece İran’a bağlı ya da turizm gelirine bağlı değil, sadece hizmet sektörü ile büyüyen değil gerek gastronomide, gerek üretimde, gerek hizmet sektöründe, gerekse de tarıma dayalı üretim şehrin ekonomisini canlandıracak yatırımları el birliği ile gerçekleştirmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

BAKAN YARDIMCISI NEBATİ DE AŞI ÇAĞRISI YAPTI

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati de, aşı çağrısı da yaptı.
Sosyal hayatın normale dönmesi için herkesin aşı olmasını isteyen Nebati, “Aşı bir gerçektir, aşı karşıtı kampanyaların insani olmalarını kabul ediyorum, ama bunun manipülatif bir alana dönüştürülmesini de doğru bulmuyorum. Toplum olarak buna izin vermeme durumundayız. Eğer bu konuda gerekli desteği sağlarsak inşallah hızlı bir şekilde toparlanma gerçekleşmiş olur.” dedi. 

KONYA OLAYI 

Son olarak Konya’da bir ailenin 7 ferdinin öldürülmesi olayına değinen Bakan Yardımcısı Nebati, şunları söyledi:
“Son söz; Konya’da malum, bir cinayet işlendi. Hepimizin canını sıkan. Üzen. Ama bunun üzerinden aynı yangınlarda olduğu gibi Türkiye’de yaşanmaması gereken bir takım etnik kavgaları körükleyici hareketlerde bulunanlar Van’ı örnek alsınlar. Doğu’yu Güneydoğu’yu örnek alsınlar. Çocukluğumuz bu topraklarda geçti. Biz Kürtmüş, Türkmüş, Arapmış diye komşularımıza hiçbir zaman bakmadık. Biz Müslüman bir toplumun fertleriyiz. Ama yanı başımızdaki Süryanilere saygı duyduk, Yezidileri selamladık. Bu toprağın temel özelliği hoşgörüdür, saygıdır. Hiç kimsenin birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik söylemlerde bulunmaya hakkı yoktur. Coğrafya kaderimizdir, kaderimizde birlik olmak beraber olmak, hemhal olmak vardır. Çok teşekkür ediyorum, Allah hepinizin yardımcısı olsun.”
Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.    Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi