Van'ın maviye geçmesi sevindirdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, covid-19 risk haritasında, turuncu ve sarıya geçen iller hakkında bilgi verdi. Van'ın orta riskli il (sarı) kategorisinden düşük riskli (mavi) kategorisine geçmesi büyük sevinç oluşturdu. Kentteki bürok

VAN 9.09.2021 10:52:58 0
Van'ın maviye geçmesi sevindirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da aşılama oranı yüzde 75'i geçti. Böylece, Van orta riskli il (sarı) kategorisinden düşük riskli (mavi) kategorisine geçti.

Bakan Koca, Doğu Anadolu Bölgesi'nde mavi illerin sayısının artmaya devam ettiğini belirterek, Van'da ilk doz aşı oranın %75'in üzerine çıktığını müjdeledi.

Aşı oranından dolayı Van'ı kutlayan Bakan Koca, Van'ın covid-19'a karşı ikinci doz aşı oranıyla da örnek olması gerektiğini ifade etti. Bakan Koca, maviye dönen bir diğer il olan Niğde'yi de kutlayarak, Mardin'i ise mavi iller arasında görmek istediklerini vurguladı.

Bakanlığın verilerine göre, Türkiye'de toplam uygulanan doz sayısı 98 milyon 953 bin 629 oldu. Bunların 50 milyon 385 bin 687'si birinci doz, 39 milyon 33 bin 635'i ikinci doz olmak üzere uygulandı.

Uzmanlara göre, Türkiye'de toplum bağışıklığının sağlanması için en az yüzde 70'lik bir kesimin aşı olması gerekirken, yaygın aşılamanın başladığı 14 Ocak'tan bu yana ikinci doz aşı olanların oranı sadece yüzde 62,80 oldu.

Türkiye geneli başta olmak üzere Van'da da son günlerde artışa geçen vaka sayıları vatandaşları ve yetkilileri tedirgin etmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı her açıklamada aşının önemine vurgu yaparken, artan aşılama çalışmaları haritaya da yansıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, covid-19 risk haritasında Van ve Niğde'nin mavi, Mardin'in ise sarı renk kategorisine geçtiğini açıkladı.

Bakan Koca, Doğu Anadolu'da mavi illerin sayısının artmaya başladığını belirterek, "Van'da ilk doz aşı oranı yüzde 75'in üzerinde. Van'ı kutluyor, örnek alıyoruz. Van, covid-19'a karşı ikinci doz aşı oranıyla da örnek olmalı" ifadelerini kullandı.

Mardin'in renginin ise turuncudan sarıya geçtiğini ve aşılanma yüzdesinin 65'in üzerinde olduğuna dikkati çeken Koca, sarı kategorideki gün sayısı ne kadar az olursa o kadar iyi olacağını, Mardin'i mavi iller arasında görmek istediklerini belirtti.

Niğde'nin de ilk doz aşı oranının yüzde 75'in üzerine çıktığına ve mavi renge geçtiğini belirten Bakan Koca, "Kararlılığın şehri Niğde'yi kutluyoruz. Niğde, ikinci doz aşı hızında diğer illere örnek olmalı. Şimdiden tebrikler" ifadesini kullandı.

Türkiye genelinde salgın hastalığa karşı ilk doz aşıyı olma oranları %81.08'in üzerine çıkarken, düşük riskli il sayısı arttı.

En yüksek aşılama oranına sahip iller; Muğla, Edirne, Çanakkale, Tekirdağ, Kilis, Amasya, Kırklareli, Aydın, Yalova ve Balıkesir olurken, en düşük aşılama oranına sahip iller ise, Bitlis, Siirt, Bayburt, Bingöl, Batman, Muş, Mardin, Diyarbakır, Gümüşhane ve Şanlıurfa oldu.

VALİ BİLMEZ: MAVİDE KALMAK İÇİN AŞI OLMAMIZ ŞART

Van'ın sarı kategoriden mavi kategoriye geçmesinden sonra açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van'ın mavi kategoride kalması için aşı olmanın şart olduğunu belirterek,  koronavirüse karşı ikinci doz aşı oranının arttırılması gerektiğini vurguladı.

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun