Van'ın 3'üncü Bayramı

Vanlı esnafın 3’üncü bayram olarak kabul ettiği ve yaklaşık 2 hafta boyunca ekonomik olarak canlandığı Nevruz Bayramı gelmek üzere. Nevruz’un gelişi Van adına baharın gelişinden çok ekonomik olarak rahatlama dönemi olarak görülüyo

VAN 8.03.2019 13:33:10 0
Van'ın 3'üncü Bayramı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vanlı esnafın 3’üncü bayram olarak kabul ettiği ve yaklaşık 2 hafta boyunca ekonomik olarak canlandığı Nevruz Bayramı gelmek üzere. Nevruz’un gelişi Van adına baharın gelişinden çok ekonomik olarak rahatla dönemi olarak görülüyor.


 

Baharın habercisi olarak kabul edilen 21 Mart Nevruz Bayramı'nın yaklaşmasıyla İranlı turistler Van’a gelmeye başladı. 12 günlük Nevruz tatilini Van’da geçirmek isteyen İranlı turistler, Van esnafına 3’üncü bir bayramı yaşatıyor. İranlıların gelişi için her yıl düzenlenen Shopping Fest’in hazırlıkları tamamlandı. Yeni Doğu Gazetesi olarak Nevruz Tatili öncesi beklentileri ve İranlıların gelişini Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ve Otelciler Derneği (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç’a sorduk. Özgökçe ve Yeşilağaç, Nevruz Bayramın’da İran’dan gelecek olan turist sayısında artış beklediklerini söyledi.

 

ÖZGÖKÇE: HAZIRLIKLAR TAMAM

Nevruz ayı ile birlikte sezona başladıklarını söyleyen TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe,  “Bu yılda geçtiğimiz yıllar gibi hazırlıklarımızı yaptık. 17 Mart’ta İran’da nevruz başlıyor. Ayın 18’inde İranlı dostlarımız artık ilimize ve ülkemize gelmeye başlayacak. Geçtiğimiz yıl nevruz ayı çok coşkulu ve canlı geçti, çok kalabalık geçti. Otellerimizde yer kalmadı, gelen turistleri evimizde ağırladık artık. Geçtiğimiz yıl dolu dolu bir nevruz geçirdik, umuyoruz ki bu yılda öyle olur, bütün hazırlıklarımız tamam nevruz gününü bekliyoruz. Bundan bir hafta önce İran’a gittim, İran’da malumunuz geçen yıl nevruzdan sonra gümrük kapısı ile ilgili fahiş bir fiyat uygulandı. Birinci geçişte 220 lira, ikinci geçişte 330 lira, üçüncü geçişte daha üst fiyatlar eklendi. Bizler yurt dışına çıktığımız zaman 15 lira yurt dışına çıkış harcı ödüyoruz, İranlı vatandaş yurt dışına çıktığı zaman katlamalı ceza yiyorlar.” İfadelerini kullandı.

“İRANLILAR GELDİĞİ GİBİ, BİZDE GİDELİM”

İran’da son zamanlarda ekonomik sıkıntılar yaşandığını ifade eden Özgökçe şunları söyledi:“İran’da 9 ay önce ciddi bir devalüasyon oldu. Dolar 4 katına yükseldi, bizim Türk lirası da orada yükseldi, geçtiğimiz yıl nevroz ayında bizim bin liramız, onların bin yüz tümeniydi. Geçtiğimiz günlerde oraya yaptığımız ziyarette gördük ki bizim bin lira, oranın 2 bin 300 tümeni olmuş, Türk lirasında İran’da kıymetlenmiş, İranlı vatandaşların Van’a geldiği gibi, bizde kendi vatandaşlarımızı İran’a davet ediyoruz. devalüasyondan ötürü geçen yılki sayıyı yakalamayacağız diye korkuyoruz açıkçası.”

“VAN’A GELEN KONUKLARA SAYGILI OLALIM”

Gelen İranlılar için esnafa çağrıda bulunan Başkan Özgökçe, “Bizim esnaf ve vatandaşlardan istediğimiz İran’dan gelen misafirlerimize turist gözüyle baksınlar, turist edasıyla yaklaşsınlar. Önceki yıllarda bu konuda bir çok şikayetler aldık özellikle konaklama ve yeme, içme sektörüyle ilgili çok ciddi sıkıtılar var. Vatandaşlar bu konuda lütfen bize yardımcı olsunlar ve elimizi güçlendirsinler. Biz İran’a gittiğimizde bu konuda maalesef ciddi şikayetler alıyoruz. İranlı bir vatandaş diyor ki ‘Biz Van’a nevruzdan önce gittiğimizde otel ücreti 100 lira, nevruz zamanında gittiğimizde ise bu fiyat 500 lirayı buluyor. Yine yemek konusunda ikinci defa gittiğimiz bir lokantada fahiş fiyatların eklendiğini görüyoruz. Lütfen bunu yapmayalım, bu yapılan çıkarcılıktır ve etik değildir. Bizler gerçekten çok cebelleşiyoruz, çok çaba harcıyoruz. Ülkemize turist getirmek için ama bu yapılanlar bizi üzüyor. Maalesef bu tür olaylar turistlerin ülkemize, ilimize gelmesine engel oluyor. Bunu üzülerek söylüyorum ama şu an İranlı, Van’dan çok Erzurum’da, Karadeniz’de Türkiye’nin başka coğrafyalarında var. Van’a gelen konuklara saygılı olalım, hoşgörülü olalım ve onlara bir turist gözüyle bakalım. şeklinde konuştu.

ÖZGÖKÇE: BASIN ANLAYIŞLI OLMALI

İranlı vatandaşların bazı basın yayın organlarından da şikayetçi olduklarını ifade eden Özgökçe şöyle konuştu:

“Önceki yıllarda maalesef İran’dan gelen konukların eğlence merkezlerinde görüntü ve fotoğrafları çekilip basına servis ediliyor. Malumunuz İran İslam ülkesi, inancıyla, Müslümanlığıyla bilinen bir ülke, oradan gelen konuklar sadece eğlence için geliyormuş gibi bir görüntü veriliyor, basın mensupları tarafından, lütfen bunu yapmayalım. İnsanlar özgürdür, dilediği gibi yaşaya bilir, dilediği gibi eğlene bilir, biz diğer ülkelere gittiğimiz zaman ilimizin, güzelliklerini, tarihini, coğrafyasını ve yanı sıra yemek kültürünü, eğlence anlatıyoruz. Bu tür görüntüleri servis etmeyelim, bu durum İran’da ters tepiyor, İran gümrük kapısı harçları yükselmesi ve İran’ın aldığı katı kurallar yüzde 90 bu yapılan duruma bağlı. Basında yer alan arkadaşlar, İranlı vatandaşların çarşıda, pazarda alışveriş yaptığı zaman çekim yapa bilir bu doğal ama eğlence yönünden gidip en göze batacak fotoğrafları çekip paylaşmak, ilimize ve ülkemize ekonomik anlamda zarar veriyor. Son olarak taksici ve minibüsçü esnafımızla ilgili ciddi şikayetler alıyoruz. Bu ulaşımla ilgilenen arkadaşlarımız çok fahiş fiyatlar çekiyorlar. İran’dan Van’a gelen misafirlerimiz bu konuda çok şikayetçi.”

YEŞİLAĞAÇ: MİSAFİR AZ, KONAKLAMA ÇOK

Van olarak turist konusunda istedikleri noktada olmadıklarını söyleyen Van Otelciler Derneği (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, “2018 yılına baktığımız zaman, 2019 yılında turistler biraz daha geriledi. 2018 yılında nevruza 3 ay kala rezervasyonları bitiriyorduk. Oteller doluyordu. Şu an da otellerin tamamına baktığımızda yüzde 70 civarında sadece bir doluluk ve rezervasyon var. Beklentimiz son bir hafta kala yoğunluk artar ve otellerimiz dolar, fakat istediğimiz bir seviyede değiliz şimdilik. Bu yıl ki turist eksikliği İran’dan çıkış harçlarından dolayı pek eskisi gibi İranlılar yurt dışına istediği gibi gidip, gelemiyor. Bunun dışında Türk lirası İran’da çok yükseldi, dolar yine yüksek orada, bu sebeplerden dolayı gelen misafir sayısı az, konaklama sayısı fazla oldu. Bir aileden 10 kişi geliyorsa, bu nevrozda beş kişi gelir, geçtiğimiz yıl üç gece kalan bir aile, bu yıl 6 gece gibi uzun süre konaklayacak otellerimizde. Bizde sürekli yapabildikçe İran’a gidip gelmeye çalışıyoruz, ister fuar olsun, ister normal ziyaretler olsun yerine getirmeye çalışıyoruz, İran’da Van’ın turizmi konusunda reklamlar yapmaya gayret gösteriyoruz.”dedi.

“DİĞER ÜLKELERİDE MİSAFİR EDEBİLİRİZ”

İran gibi diğer komşu ülkeleri de misafir olarak ağırlayabileceklerini ifade eden Yeşilağaç şöyle konuştu: “Ermenistan rezervasyonlarımız başladı, nisan ayından, ekim ayına kadar rezervasyonlar gelmeye başladı. Azerbaycan ile ilgili ise halen her hangi bir çalışma yok. Oradan buraya gelecek öyle misafir potansiyeline sahip değiliz halen. Azerbaycan’dan sadece alışveriş için gelen misafirler olur. Bu da gösteriyor ki Azerbaycan’da ciddi bir şekilde reklama ihtiyaç var. Kendimizi oraya gidip tanıtmamız ve Van’ının reklamını yapmamız gerekiyor. Özellikle Bakü’de ciddi bir çalışmanın yapılması gerekiyor, Bakü’den gelen misafirleri İran üzerinden, Van’a misafir ede biliriz. Azerbaycan’ın dışında, Irak’a en erken zamanda bir çalışma yapılması gerekiyor.”

YEŞİLAĞAÇ: KÜLTÜR TURLARI VAN’A GELECEK

Kültür turlarının geçen yıllara göre daha iyi olacağını söyleyen Yeşilağaç, “Burada olan tek sıkıntı kültür turları Mardin’e kadar geliyor, biz bunu Van’a kadar getirmeyi düşünüyoruz. Gelen tur operatörlerinin çoğunun düşüncesi de bu yönde, yeterince batı bölgesinde Van’ın tanıtımını yapamadık, bugün karsa baktığımız zaman Van’dan daha önde, biz Van olarak neden bunu yapmadık. Tanıtım için sadece turizm acenteleri değil de bütün Van, yani valilik, belediyeler, kurum ve STK’lar bir olup daha iyi çalışmalar sergileyebilirsek. 2019 yılında daha iyi bir derecede misafir ağırlayacağız.”şeklinde konuştu.

YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ - KEMAL ÇAMLI