Van imarda ikinci depremi yaşıyor

Van`da 2011`de meydana gelen depremlerden sonra kentin yeniden inşa edilebilmesi için beklenen imar planının henüz tamamlanamaması Emlak ve İnşaat sektörünü felç etti

VAN 26.02.2013 12:41:15 0
Van imarda ikinci depremi yaşıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Konuya İlişkin sorularımızı yanıtlayan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek depremlerin üzerinden bir yıldan daha fazla bir süre geçmesine rağmen hala Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü ile Van Belediyesinden beklenen imar planının tamamlanmamış olmasına bir anlam veremediklerini ifade etti.

 

"Van, şu anda ikinci depremi yaşıyor"
Depremlerden bu yana İmar palanı beklediklerini aktaran Orhan Özdek, "Maalesef bu imar planı tamamlanamadığı için Van, şu anda ikinci depremi yaşıyor. Şu anda emlak sektöründeki birçok esnafımız siftah bile edemezken inşaat sektörü zaten depremlerden bu yana durmuş durumda TOKİ konutları hariç ki, onlarında hiçbir esnafımıza bir katkısı yoktur. Birileri Ekonominin büyüdüğünü Van`ın toparlandığını hatta depremden eser kalmadığını iddia etseler de Van`ın ekonomisi şu anda durma noktasına gelmiştir. Özellikle kentin can damarlarından olan emlak sektörü ile inşaat sektörünün önü açılmadan yani Birinci sınıf bir imar planı çıkmadan da kimse Van`ın toparlanmasını beklemesin" dedi.

 

"İnşaat sezonu başlamadan bu sorunlar çözülmelidir"
Van`ın gerek üst gerek altyapısında ciddi sorunlar olduğunu kaydeden Özdek, "Bu sorunların giderilmesi için Van`a bir an önce birinci sınıf bir imar planı bekliyoruz. Çünkü önümüzdeki günlerde havaların ısınmasıyla inşaat sezonu açılacak. Bu imar planı tamamlanmaz veya vasat bir imar planıyla karşı karşıya kalırsak yine mevcut sorunlarla baş başa kalacağız" tespitinde bulundu.

 

"Emlak ve inşaat sektörünün durması binlerce insanın boş kalması demektir"
Çoğu esnaf ve vatandaşın imar planı çıkmadığı için gayrimenkulünü ve arsasını satamadığını saptayan Özdek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da şehrin ekonomisine ciddi zarar vermektedir. Şu anda ticari sirkülâsyonlar tamamen durmuş durumdadır. Esnafın ve sivil toplumun temennisi bir an önce imar planını gelmesidir. Emlak ve inşaat sektörünün durması binlerce insanın boş kalması demektir. Binlerce insan bu sektörlerden ekmeğini çıkarıyor."

 

"Van hala köy kent konumundadır"
Van`ın hala köy kent konumunda olduğunu belirten Özdek, "Bu il şu anda kentsel bir görünümde değildir. Köy kenttir. Van`ın gerçek bir kent yapmak için herkesin üstüne düşen görevi yapması lazım. Yetkililere buradan sesleniyorum. Lütfen duyarsız kalmayın" çağrısında bulundu.

 

"Birinci etapta çıkan imar çok kötüydü"
Şu an revizyon gören Van`ın çevre imarında trajik detaylar olduğunu ve birçok alanın yeşil alan addedildiğininin altını çizen Özdek, "Birinci etapta çıkan imar planında Van`ın çevre bölgelerini içine aldı. Ortada çok trajik bir durumla karşılaştık. Van`ın imarının gerçekten çok kötü olduğunu gördük. Merkez imarı çıkmamış. Çevre imar planı çıktığı zaman baktık ki çoğu yer yeşil alan addedilmiş. Çoğu yerde insanlar zarara uğratılmış. Bunlar, şehircilik Bakanı ve Mekânsal Planlama Müdürlüğü tarafından göz ardı edilmiştir" diye konuştu.

 

Van`ın yaşanılabilir bir il haline getirilmesini beklediklerini aktaran Özdek Ancak, bu konuda yetkililerin üzerlerine düşeni yapmamaları halinde olayı protesto edeceklerini ifade etti. (Murat Dalgın - İLKHA)