Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, covide ilişkin önemli açıklamalar yaptı: 'Durumumuz iyi ancak bu iş ihmale gelmez'

Koronavirüs vaka haritasına göre, en az vaka sayısına sahip illerden birisini de Van oluşturuyor. Van, vaka sayısı azlığı bakımından ilk 3 il içerisinde bulunuyor. Bu durum sevindirirken, diğer taraftan da aşılama çalışmaları devam ed

VAN 2.12.2021 15:15:18 0
Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, covide ilişkin önemli açıklamalar yaptı: 'Durumumuz iyi ancak bu iş ihmale gelmez'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Covid - 19 sürecine ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Van'da covid nedeniyle yatışı yapılan hasta sayısının düştüğünü, yatırılan hastaların da genelde 3. doz aşısını yaptırmamış, 60 yaş üstü bireylerden oluştuğunu söyledi.
Sünnetçioğlu: “Covid-19 aşısında hedeflediğimiz rakamların üzerine çıkmak istiyoruz. Şuan 1’inci dozda yüzde 84-85’lerde bulunuyoruz, bunu en az yüzde 90’lara çıkarmak arzusundayız. 2’nci dozda da aynı oranı yakalamak istiyoruz. Tabi 3’üncü doz, yani hatırlatma dozu dediğimiz aşıyı da, günü gelen vatandaşımızın mutlaka yaptırmalarını istiyoruz. Bizim şu sıralarda günde 1-2 tane hastane yatışı olan hastamız oluyor. Bu hastane yatışlarımız da genelde 3’üncü dozu gelip, henüz aşısını yaptırmayan 60 yaş üstü vatandaşlarımızdır” diye konuştu. 

“VAN GÖLÜ’NÜN MAVİSİNE ULAŞMAK İSTİYORUZ”

Van'ın covid - 19 aşılama oranında iyi bir noktada olduğunu kaydeden Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, buna paralel olarak vaka sayısı anlamında da ülkemiz genelinde en iyi illerden birinin de yine Van olduğunu vurguladı.
En büyük arzularının, insanların yoğun bakıma, hastanelere düşmemesi ve vaka sayılarının da en dibe indirilmesi olduğunu ifade eden Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, “Vaka sayısı bakımından Türkiye’de en iyi ilk üç ilden biriyiz. İnsanlarımızın hastaneye, yoğun bakıma düşmemesi en büyük arzumuz. Bakanlığımızca açıklanan haritalarda da Van'ın en az vakaya sahip iller arasında olduğunu görebiliyoruz zaten. Aşı bakımından ise 2’inci doz aşılamada yüzde 70.6 lardayız. 1’inci doz aşılamada yüzde 85’lerdeyiz. 1’inci dozda iyi bir aşılama oranına sahibiz. 2’nci dozda da yüzde 75’i inşallah bir hafta, on güne kadar yakalarız. Hep diyoruz, Van Gölü’nün mavisine ulaşmak istiyoruz, inşallah kısa sürede o maviyi de yakalayacağız” dedi.

“MÜCADELEDE EN ÖNEMLİ SİLAHIMIZ AŞI”

Covid salgını ile mücadelede en önemli silahın aşı olduğunu anlatan Sünnetçioğlu; "Aile Sağlık Merkezlerimizde, hastanelerimizde, daha doğrusu tüm sağlık çalışanlarımız, her fırsatta aşının önemine ilişkin bilgiler aktarıyor. Hem işlerini yapıyorlar, hem bilgilendirmede bulunuyorlar. Bizim covid ile mücadelede en büyük silahımız aşıdır. Bunun yanında, bu mücadelede en büyük desteği siz basın mensubu arkadaşlarımızdan alıyoruz. Sizler gerçekten sağlığın dili olarak bunu en iyi şekilde dile getiriyorsunuz. Zaten biz bu oranları yakalamışsak başta sayın valimizin, sizlerin ve kurum müdürlerinin büyük desteği ile bu mümkün olmuştur. Daha da fazla desteğe ihtiyacımız var. Daha önce de belirttiğim gibi, biz ne kadar çok insanımızı aşılarsak, ne kadar az insanımız hasta olursa o kadar az insanımız hayatını kaybeder. Pandemide de bu süreçte mortalitede en iyi illerden biriyiz. Bu başarıyı sağlamak, insanların ölümlerinin önüne geçmek bizi çok mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

“NE KADAR ÇOK AŞI YAPARSAK O KADAR AZ İNSANIMIZ HASTA OLACAK”

Aşılama oranının artmasıyla, vaka ve ölüm oranlarının aynı paralelde düştüğünü dile getiren Sünnetçioğlu; "Hedefimiz tüm aşılarda en az yüzde 75’in üzerine çıkmak.  Aşılama oranımızı ne kadar artırırsak vaka ve ölüm oranımızı da o kadar düşürürüz. Şuanda günde ortalama 1 - 2 hasta yatışımız oluyor covid nedeniyle. Bu yatışlarımız da genelde 3. doz hatırlatma dozunu yaptırmayan 60 yaş üstü bireylerimizden oluşuyor. Ve bunu da gerçekten özellikle duyurmak istiyorum; 60 yaş üstü 3’üncü doz vakti gelip de aşısını henüz yaptırmayan tüm vatandaşlarımızı, aşılarını yaptırmaya davet ediyoruz. Bildiğiniz gibi yazın her sokakta stantlarımız vardı aşılama için. Şuan belli yerlerde, şehir merkezinde var ama hava koşullarından dolayı azaltmak durumunda kaldık. Ancak tüm Aile Sağlık Merkezlerimiz, tüm hastanelerimiz aşı için hazır durumda, yeter ki vatandaşlarımız aşı yapmak istesinler. Bizim tüm sağlık çalışanlarımız vatandaşlarımızın emrindedir. Ne kadar çok aşı yaparsak o kadar az insanımız hasta olacak. Birinci en büyük seçeneğimiz iyi bir aşı oranına ulaşmak, ikincisi de korunma yöntemleridir. Bunların en önemlisi maske, ondan sonra kapalı ortamlardan uzak durmak, el dezenfeksiyonu, el yıkama gibi kurallara en iyi şekilde uymak.” diye konuştu.

“COVİD, FIRSATINI BULDUĞUNDA YAKALIYOR...”

Henüz aşısını yaptırmamış olan vatandaşlara da seslenen Prof. Dr. Sünnetçioğlu, şunları söyledi; "Aşısını henüz yaptırmamış olan vatandaşlarımız bunu hep zamana bırakıyorlar, hep erteliyorlar, yani aşıya karşı dirençli olduklarından değil, işte biraz daha geçsin sonra yaparım gibi düşüncelerden. Ama maalesef covit, ertelemeyi bekleyen bir mikroorganizma değil, fırsatını bulduğunda yakalıyor. Dünya geneline baktığınız zaman artık her yaş grubunda da ölümcül seyredebiliyor bu salgın. Bu hastalığın ne kadar ciddi, ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Aşı olmayan vatandaşlarımızı mutlaka aşı olmaya davet ediyorum”

“VAN'DA SERVİS DOLULUK ORANI YÜZDE 9'LARDA”

Van'da covid için ayrılan yatakların büyük bölümünün boş olduğunu ve bunun da kendilerini mutlu ettiğini anlatan Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, “Servis doluluk oranımız yüzde 9’lara kadar düştü. Bu güzel bir başarı yani covit için ayırdığımız servis yatak sayılarının yüzde 9’u dolu, yüzde 91’i boş durumda. Bu bizi çok mutlu ediyor. Bundaki başarının da nereden kaynaklandığını kısmen söyledim. Ayrıca bizim çok iyi bir pandemi merkezimiz var. Pozitif vaka düştüğü an iki dakika içinde pandemi merkezimiz aynı 112 çağrı merkezi gibi hemen o kişiye ulaşıyor. Pozitif olan kişiyi arıyor, ve diyor ki 'kovit testiniz pozitif çıktı, kendinizi ev içinde ayrı bir odada izole edin ve diğer aile bireylerinden kendinizi uzak tutun..' Ve o vatandaşımız da bu kurallara uyuyor, bizim pandemi merkezimiz bu bilgilendirmeyi yaptıktan yarım saat veya bir saat sonra filyasyon ekiplerimiz gidiyor, o kişiyle görüşüyor, kişiyi muayene ediyor, ilaç ihtiyacı varsa ilaç veriyor veya aynı aile fertlerinden birinde klinik belirtisi varsa ondan da test alıyorlar. Ve o aile bireylerini de tamamen bilgilendiriyorlar. Kendilerini pozitif olan kişiden izole etmeleri için genel uyarıları yapıyorlar. Bunları yaptığımızdan dolayı bizim vaka sayımız az, yani Türkiye’de gerçekten bir kaç ilden biriyiz. Söz konusu bu uygulamayı disiplinli şekilde yapıyoruz. Ve şimdiye kadar yaklaşık iki yıldan fazla bir süre geçti, o disiplinden hiçbir zaman kopmadık, bizim pandemideki başarımızın bir nedeni bu. İkincisi sayın valimizin gerçekten bize verdiği büyük destek, üçüncüsü medyanın bilgilendirme konusunda önemli işler yapması. Dörtüncüsü ise kurum müdürlerinin bize olan desteği, ilçe kaymakamlarının bize verdiği destek, yani topyekun birlikte çalışarak biz bu başarıyı sağladık.” ifadelerini kullandı.    

Özel Haber: M. Selim KURT - Prestij Gazetesi