Van için 'hayati' proje!

Van Yüzüncü Yıl Üniversite'si (YYÜ) Eğitim Fakültesi öncülüğünde, 17 bin kişiye ulaşılarak anket uygulaması ile 'Van İli Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Başarı Durumlarının Araştırılması' adı altında bir proje geliştirildi.

VAN 20.11.2015 10:15:00 0
Van için
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Projenin tanıtımı önceki gün YYÜ Senato Salonu'nda yapıldı.

Tanıtım programına Van Valisi İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Eğitim Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Basri Memduhoğlu ve proje ekibinde yer alan akademik birim katıldı.

TANITIM KONUŞMASI

Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın, projenin tanıtılacağıyla ilgili yaptığı kısa bilgilendirmeden sonra, proje koordinatörü YYÜ Eğitim Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Basri Memduhoğlu, projenin nasıl oluşturulduğuna ve projenin amacına ilişkin bilgiler verdi.

Projenin adını "Van İli Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Başarı Durumlarının Araştırılması" olarak belirlediklerini belirten Memduhoğlu, bu doğrultuda 13 ilçede veli, öğrenci, öğretmen, yönetici ve eğitim uzmanı olmak üzere toplam 17 bin kişiyle anket yaparak ve bir de web sayfası oluşturarak işe başladıklarını söyledi.

Proje amacına ilişkin de bilgi veren Memduhoğlu, "Proje 12 Şubat 2015 tarihinde başladı. Öğrencilerimizin özellikle merkezi sınav başarısının istenen düzeye ulaşmamış olması ile ilgili durum analizi yapıldı. Konuya bilimsel ve akademik bir bakışla yaklaşma amaçlı stratejiler belirlendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE birimi uzmanları ilimizde bulunan eğitimle ilgili tüm paydaşlarla 5 temel faaliyet üzerine planlama yaparak kalkınma ajansına sundu." diye belirtti.

Memduhoğlu, projenin tüm çıktılarının akademisyenler ve proje uzmanları tarafından değerlendirilerek bir "Rapor Kitap" haline getirildiğini de ifade etti.

EĞİTİMİN SORUNLARI

Proje kapsamında yürütülen çalışmalarda elde edilen verileri de paylaşan Memduhoğlu, Van genelinde eğitimdeki sorunları şöyle sıraladı:

"Bir kere aileler çok çocuklu. Sınıf mevcutları normalinden yüksek. Öğrencilerin yarısı kitap okumuyor. Veliler okula gitmiyor. Veliler evde çocuklarıyla ilgilenmiyor. Öğrencilerin yarısı planlı ders çalışmıyor. Çok televizyon izliyor, telefon ve bilgisayarda daha çok zaman harcıyor. Öğrencilerin % 70'i rehberlik servisinden yararlanmıyor. Merkezi sistem konusunda öğrenciler bilgiye sahip değiller. Kütüphane ve yardımcı materyaller yeterli değil. Düzenli ev ziyaretleri yapılmıyor. Ailelerin okuldan, okulun ailelerden haberi yok. Veliler bilgilendirilmiyor. Öğretmen sirkülasyonu çok fazla. Deneyimli öğretmen sayısı çok az. Okuma ve anlama bakımından Van son sırada yer alıyor. Öğrenci kendini ifade etmede sıkıntı yaşıyor. Tüm bunlara bölgedeki siyasi gelişmeleri ve depremin etkisini de eklemek mümkün."

KİM BAŞARILI?

Doç. Dr. Memduhoğlu, tüm bu olumsuzluklar arasında başarılı olan öğrencilerin de olduğunu ifade etti.

Memduhoğlu, bu öğrencilerin de, çok kitap okuyanlar, ailesinden destek alanlar, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılanlar, evleri ziyaret edilenler ile deneme sınavlarına düzenli olarak katılanlardan oluştuğunu belirtti.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ

Proje kapsamında en çok çözümü tartıştıklarını ve bunun için 5 ayrı oturum gerçekleştirildiğini ifade eden Memduhoğlu, özellikle öğretmen sirkülasyonuna dikkat çekti.

Van'daki eğitim sorunlarının çözümü ve başarı grafiğinin yukarılara çekilmesi için "İl Akademik Başarı Yükseltme Komisyonu" adı altında bir örgütlenmeye de gittiklerini ifade eden Memduhoğlu, şunları kaydetti:

"İlimizdeki eğitim sorunlarının bu 5 yıl içinde tümüyle ortadan kaldırılması için öncelikle öğretmenlerin özlük hakları iyileştirilmeli ve sirkülasyonun önüne geçilmelidir. İlimizin deneyimli öğretmenlere ihtiyacı vardır, buna çözüm bulunmalıdır. Ev ziyaretleri yapılmalıdır. Okuma alışkanlığı geliştirilmelidir. Deneme sınavları önemsenmelidir. Yardımcı kaynaklar çoğaltılmalıdır. Velilerle sık görüşmeler yapılmalıdır. Ve tüm bunları okul müdürlükleri belli plan çerçevesinde yapmalıdır. Bunun için de finansal destek sağlanarak projenin hayata geçmesi sağlanmalıdır."

KPSS'DE NEDEN BAŞARILIYIZ?

Projenin tanıtım konuşması ardından söz alan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, Vali Taşyapan, DAKA Genel Sekreteri Demirci ve Milli Eğitim Müdürü Kırekin ve proje ekibine teşekkür etti.

Eğitimde sıkıntıların olduğunu ama başarıların da olduğunu belirten Battal, "Mesela KPSS'de Türkiye'de il olarak ilk 5'teyiz. Demek ki doğru adımlar atıldığında oluyor" diye konuştu.

Battal, eylem planının doğru uygulanması gerektiğini, bunun için de ciddi bir finansal desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

ÖĞRETMENİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Tanıtım programının son konuşmasını Vali İbrahim Taşyapan yaptı.

Van'daki eğitim problemlerinde öğretmen sirkülasyonunun önemli bir yeri olduğunu ve proje kapsamında yapılan bu tespite katıldığını ifade eden Taşyapan, "Öğretmen sirkülasyonu çok fazla. Gelen öğretmenler tecrübesiz arkadaşlar, çok sonraları deneyim edinebiliyorlar. Eğitimin temel direği öğretmendir. Okul ziyaretlerinde bunu anlatıyorum." diye konuştu.

"HERKES OMUZ VERSİN!"

Projenin uygulanması için herkesin destek sunması gerektiğini de ifade eden Taşyapan, şunları söyledi:

"Toplumda bir sorun olduğunda 'nedeni eğitimdir' deniyor. Gerçekten de eğitimi yaşamlarıyla birleştiren toplumlar çok başarılı toplumlardır. Bir kıyaslama yapıldığında başarı seviyesi ortaya çıkar. STK'lar, yerel yönetimler de 'eğitim önemlidir' diyorlar, o zaman bu kesimlerin de maddi katkı sunması gerekiyor. İlimiz için önemli bir projedir. Herkesin maddi ve manevi katkısına ihtiyacımız vardır. Paralı kuruluşlar parasal destek, diğer kuruluşlar da manevi destek sağlamalıdır. Hedef 5 yıl ama en az 12 yıl içinde bir aşama kaydetmek istiyoruz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı