Van hırsızlık olayları ile çalkalanıyor

Van son günlerde artan hırsızlık olayları ile çalkalanıyor. Bir gecede aynı bölgede bulunan üç dükkân ve bir apartman dairesine giren hırsızlar, esnafı tedirgin ederken, hırsızlık olaylarında yaşanan artışın ise polis ekiplerinin

VAN 27.12.2013 12:29:07 0
Van hırsızlık olayları ile çalkalanıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
İlde son günlerde artan hırsızlık olayları esnafı endişelendiriyor. Önceki gece Hz. Ömer Camii civarında bulunan üç dükkân ve bir apartman dairesine giren hırsızlar çaldıkları para ve eşyalarla kaçarak izlerini kaybettirdi.
Havaların soğumasıyla artan hırsızlık olaylarının polis ekiplerinin gece devriyelerine çıkmamasına bağlayan esnaf, mağdur olduklarını belirterek, yetkileri daha duyarlı davranmalarını ve görevlerini yapmalarını istedi.
Pide salonu işleten Abdusselam Tosun sabah hamur yoğurmak için geldiğinde dükkânının arka kapısının kırıldığını ve içerinin dağıtıldığını gördüklerini belirterek, pide salonunda bulunan kasanın kırıldığını ancak para bulmayan hırsızların yan dükkâna girdiğini anlattı.
Hırsızlar bir gecede üç dükkân ve bir daireye girdiler
Demir kapılarının makaslarla kesildiğini anlatan Tosun, son bir haftada Beşyol Hz. Ömer Camii civarındaki birçok dükkâna hırsızların girdiğini ifade ederek, “Özellikle son bir ayda Hz Ömer Camii’ne iki defa girdiler, Ece Kafe Doğan Ticaret ve Bizin Fırat Pideye girdiler.” Dedi.
Polis ekipleri gece devriye atmıyor mu?
Emniyet yetkililerine seslenen Tosun, soğuk havalardan dolayı gece devriyelerinin yapılmadığını öne sürerek, “Ne yapıyor bu polis ekipleri devriye falan gezmiyorlar mı? Geçen sene bu tür şeyleri yaşamıyorduk. Ama son bir ayda burada çok sayıda dükkânımıza girdiler. Emniyet yetkilileri neden buna müdahale etmiyor. Bu vatandaş yazık günah değil midir? Bunun tek sebebi olarak da polis ekiplerinin artık eskisi gibi devriye gezmemelerine bağlıyoruz. Çok şükür burada para bırakmadığımız için çok fazla bir zararımız yok. Ancak kapılarımızı kırmışlar. Dükkânlarımızı dağıtmışlar” diye konuştu.
Hırsızların diğer durağı olan Doğan Ticarette ise çalışma vardı. Kendi imkânlarıyla hırsızlara karşı kapılarını sağlamlaştırdıkları görüldü.
Yaşanan hırsızlık olayını anlatan Ömer Aslan da hırsızların binaya girdikten sonra depolarının arka kapılarını kırarak içeri girdiğini anlatarak, “Dükkân içerisine giriyorlar kasalarımıza bakıyorlar buraları karıştırmışlar. Kasalardaki bir miktar parayı almışlar alarmın çalması ile paniğe kapılıp girdikleri yerden çıkarak gitmişler” diyerek yaşanan olayı anlattı.
Esnaf Kendi önlemini kendisi almaya çalışıyor
Kendi önlemlerini almaya çalıştıklarını ifade eden Aslan, kapılarını tahtalarla desteklediklerini aktararak, “Zararımızı tam olarak tespit edemedik. Ancak kasamızdaki bozuk paralar ile biz çalışanların fakir aileler için bıraktığı sadaka kutusunu bile almışlar” şeklinde konuştu.
“Bu organizeli ve zaman alan bir hırsızlık olayıdır”
Kentin orta yerinde yaşanan bu hırsızlık olaylarına bir anlam veremediklerini anlatan Aslan, “Artık polis ekipleri devriyemi atmıyor. Buralardan mı geçmiyor? Bilemiyoruz. Ama hırsızlarda ortalığı sakin gördükleri için herhalde bu kadar rahat davranabiliyorlar. Çünkü birkaç dakikalık bir iş değil bu organizeli ve zaman alan bir hırsızlık olayıdır. Eskiden her köşe başında polis ekipleri kimlik sorgulaması yapardı. Artık o da yok. İlkin bizim buraya girmişler daha sonra yan tarafa ve onun ilerisinde bulunan kafeye girmişler. Sonrasında ise bu binanın üçüncü katında bulunan boş bir dairenin kapılarını kırarak oraya da girmişler.” şeklinde konuşarak yetkilere tepki gösterdi.
 Bu arada geçtiğimiz günlerde kentin en büyük camilerinden biri olan Hz. Ömer Camii’ne giren hırsızlar güvenlik kameralarının kutusu ile bilgisayarları çaldıkları öğrenilirken hırsızların yakalandığı ancak çalınan malzemelere ulaşamadıkları kaydedildi.  
Öte yandan Van’da son bir aydır artan hırsızlık olayları esnafı tedirgin ederken, polis ise hırsızlık olaylarının vaktinde kendilerine iletilmediğinden yakınıyor. Murat Dalgın