Van Heyeti Halepçe’deki okulu gezdi

Van’daki bazı işadamları ve eğitimci heyet, Irak’ın Halepçe kentindeki koleji gezdi. Söz konusu kolejde şehit ailelerinin çocukları olmak üzere birçok çocuğa ücretsiz eğitim verilmesi, takdir topluyor.

VAN 20.04.2015 16:50:12 0
Van Heyeti Halepçe’deki okulu gezdi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Irak’ın Federal Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Hizmet’in okullarına ilgi her geçen gün artıyor. Bunlardan en önemlisi de Halepçe’de açılan ve şehit olan ailelerin çocuklarına başta olmak üzere bölgedeki çocuklara ücretsiz eğitim veren Özel Halepçe Erkek Koleji.
Irak henüz daha yeni yeni savaş yaralarını sararken, henüz kimsenin gitmek istemediği bu ülkeye eğitim gönüllüleri buradaki çocuklara eğitim vermek için okul açtı. 1993 yılından bugüne 18’i Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nde, 12 okul da Irak’ın diğer bölgelerinde açıldı. Eğitim gönüllüleri özellikle büyük katliamlara maruz kalan Kuzey Irak’a bir başka önem verdi.
Bunlardan en önemlisi de Halepçe’de açılan ve şehit olan ailelerin çocuklarına başta olmak üzere bölgedeki çocuklara ücretsiz eğitim veren Özel Halepçe Erkek Koleji. Van’dan bazı işadamları ve eğitimcilerden oluşan heyet söz konusu okulu ziyaret etti.
 
DÖRT DİLDE EĞİTİM VERİLİYOR
Özel Halepçe Erkek Koleji; Kürtçe, İngilizce, Arapça ve Türkçe dillerinde eğitim veriyor. Bölgenin en önemli okulu olduklarını belirten okul müdürü Ali Hasan Ayvaz, 2010 yılından beri hizmet vermelerine rağmen büyük başarılar elde ettiklerini belirtti.
Ayvaz, “Okulumuz ücretsiz eğitim vermektedir. Şu anda 400 talebe okumaktadır ve geçen sene de 50 talebe mezun verdik. Mezuniyet konusunda ciddi başarılar elde ettik. Bölgenin en önemli okulu konumundayız. Mezun olan öğrencilerimizden 9 tanesi tıp, 10 tanesi mühendislik 6 tanesi de öğretmenlik olmak üzere ciddi bir başarı elde ettik. Bu başarılardan sonra okulumuza ciddi bir talep artışı oldu. Bu Halepçe’ye özel olarak yapılmış, belki 88 yılında gerçekleşen katliamın yanında olamamanın vermiş olduğu bir vicdani sızıyla şimdi ücretsiz olarak Halepçe’deki şehit çocuklarına şehit yakınlarına ücretsiz eğitim veriyoruz. Bu kurumlarımızın Halepçe’ye göstermiş olduğu bir vefa örneği diyebiliriz.”
Burada okulun ilk yıllından itibaren öğretmenlik yapan Murat Atuğ da öğrencilerinin bölgede çok başarılı olduklarını ve birçok yarışmalardan başarıyla döndüklerini belirtti.
Murat öğretmen özellikle bölgedeki insanların kendilerine gösterdikleri ilgiden dolayı mutlu olduklarını dile getirerek, katliamdan dolayı öğrencilerden herhangi bir ücret almadıklarını ve burada yerli öğretmenlerle birlikte eğitim verdiklerini söyledi.
Öğrenciler ise Özel Halepçe Erkek Koleji’nin bölgenin tek özel kolej olduğunu ifade ederek buradaki öğretmenlerin kendilerine çok yakın davrandıklarını, kendi aileleri sevdikleri gibi öğretmenlerini sevdiklerini dile getirdi.
Bölgedeki insanların okula ilgisi her geçen gün artıyor. Özel Halepçe Erkek Koleji'nin şehid öğretmen babası Mehdi Hama Arif aynı zamanda okulun velisi.
Mehdi Hama Arif da oğlunun bu okulları çok methettiğini belirterek “Türkiye’nin burada açılan okulları çok güzel. Zaten bu yüzden burada açılmasına vesile olduk. Oğlum bu okulları çok methetti. Burada eğitim okulları açan gönüllülerden bir isteğim var. Burada açılacak olan bir okula benim oğlumun ismini vermelerini istiyorum.” dedi.
Bölgedeki insanların okula ilgisi her geçen gün artıyor. Özel Halepçe Erkek Koleji'nin şehid öğretmen babası Mehdi Hama Arif aynı zamanda okulun velisi.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi