VAN HAVALİMANIN DA TEHLİKE VAR MI?

'ILS' talebi Kötü hava şartlarında uçakların iniş kalkışında yardımcı olan Aletli İniş Sistemi’nin (ILS) Van Ferit Melen Havalimanı'nda olmamasının sıkıntılara yol açtığını söyleyen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜR

VAN 25.03.2017 10:31:57 0
VAN HAVALİMANIN DA TEHLİKE VAR MI?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Havalanı, ulaşımda çok büyük bir öneme sahip. Kötü hava şartlarında ise uçuşlar yapılamayınca doğal olarak mağduriyetler yaşanıyor. Ancak TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe yaptığı açıklamada, ILS sisteminin kurulması durumunda kötü hava şartlarında da uçuşların yapılmasının mümkün olabileceğini, bu sistemin de kente büyük katkı sunacağını söylüyor.

ILS SİSTEMİ YOK

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van’ın ulaşım ile ilgili sorunları olduğunu belirterek, bunlardan birinin de havalimanında ILS sisteminin olmaması olduğunu kaydetti.

Özgökçe, şunları söyledi:

“Havalimanı kötü bir durumda, 1943 yılında bu bölgede yapılan ilk sivil havacılık havaalanı.  Günde 12 uçağımız kalkıyor, ama hava muhalefeti olduğunda uçaklarımız iptal olabiliyor. Böyle olunca da hem halk mağdur oluyor, hem firma, hem esnaf mağdur oluyor. Çok büyük sıkıntılar çekiyoruz bu durumlarda. ILS ya da AİS denilen bir cihaz var. Hava muhalefeti olduğu zaman bu sistem uçağın inmesine yardımcı oluyor. Bu cihaz maalesef bizim hava alanımızda yok. Ağrı ilinde bile var, günde iki tane uçak iniyor ki çok sonraları yapılan bir havaalanı ama orada var, Van’da yok. Bu sistemin Van'a da kurulması gerekiyor.”

“GEREKLİ YAZIŞMALARI YAPTIK”

Konuyla ilgili gerekli yerlerle yazışmalar gerçekleştirdiklerini, ancak henüz cevap alamadıklarını ifade eden Özgökçe, şunları dile getirdi:

“Van, büyükşehir ve birçok bölge iline de hitap eden bir özelliği var. Bu konuda ilgili yerlere yazı yazdık, ancak şuana kadar henüz geri dönüş alamadık. Geçen gün bir toplantı vardı, o toplantıda da dile getirdim. 'Hava muhalefetinden dolayı uçakların inmediğini düşünün, bu büyük meblağlara mal oluyor’ dedim. Yolcular sıkıntı yaşıyor. Benim bir yolcum var mesela, geçen Ankara uçağımız iptal oldu. Bu arkadaşımızın bir tedavisi vardı, aradı, 'benim yarın mutlaka saat 10.00’da Ankara’da olmam lazım' dedi. Hava muhalefeti olunca gidemedi. Biz başka bir şey de yapamadık. Eğer cihaz olsa 400-500 metreye kadar görüş mesafesi olmasa bile bu cihaz uçağı indiriyor. Elimizdeki verilere göre Van şimdiye kadar 1500 metre görüş mesafesi altına düşmemiş. Bu da demek oluyor ki bu sistem olsa uçaklar iptal olmayacaktı. Bu cihazın bir an önce hava alanına takılması lazım.”

EK BİNA SORUNU

Havaalanındaki bekleme salonu sorununa da dikkat çeken Özgökçe, “Ayrıca 6-7 yıldır havaalanına ek bir hizmet binası yapılıyor, iki-üç uçak üst üste indiği zaman yazın bekleme salonunda kokudan duramıyorsunuz. Bazen 600 kişi o bekleme salonunda beklemek zorunda kalıyor. Bırakın oturacak yer, insanlar artık nefes nefese duruyor. O nedenle bir an önce havaalanının ek binasının bitirilmesi lazım.” diye konuştu.

 YENİ BİR PİST

Denize paralel yeni bir pistin yapılmasının da mümkün olduğunu söyleyen Özgökçe, yöntemi şöyle anlattı:

“Çok zor değil, Trabzon’da, Ordu’da, Giresun’da denizin içinde hava alanı yapılıyor. Şimdi yeni bir tane Hopa’da denizin içinde yapılıyor. Bu bizde de yapılabilir, sadece kıyıda 200-300 metre bir kamulaştırma yapılabilir, çok fazla da bir maliyeti yok. Ülkemiz istediği zaman istediği projeleri hayata geçirebilen bir ülke. Yakın zamanda İstanbul’da iki tane dünyada eşi benzeri olmayan köprü yapıldı. Denizaltı tüneli yapıldı. Dünyanın en büyük hava meydanı İstanbul’a yapılıyor. Şimdi Van söz konusu olunca her şey konuşulur, ama masadan kalkınca da konuşulanların en hızlı şekilde hayat bulması önemlidir.”

 ILS / AİS NEDİR?

Pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan hassas bir sistemdir. Bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir. Pilotların özellikle sisli ve karlı havalar gibi görüş mesafesinin çok düşük olduğu zamanlarda inişlerini büyük ölçüde kolaylaştıran bir sistem.

 Özel Haber: Adil Harmancı