VAN HALKININ ELEKTRİK KESİNTİLERİ İLE İMTİHANI

Van genelinde sık sık yaşanan elektrik kesintileri vatandaşları mağdur ederken, esnafı çileden çıkardı. Gün boyu devam eden kesinti sebebiyle bir çok ev iş yerinde elektrikli cihazlarda kalıcı hasarlar meydana geldi.

VAN 2.12.2015 10:44:04 0
VAN HALKININ ELEKTRİK KESİNTİLERİ İLE İMTİHANI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 an genelinde sık sık yaşanan elektrik kesintilerii vatandaşları mağdur ediyor. Özellikle çarşı merkezinde iş yerini açmaya giden esnaf, elektriğin olmaması nedeniyle, işlerinin elektriğe bağlı olmasından dolayı  kepenk açamadı.   Bu durum fırıncılar, berberler, matbaacılar ve birçok sektördeki esnafa ciddi sıkıntılar yaşattı.

 “MAĞDUR EDİLİYORUZ”
Yaklaşık 6 yıldır berber dükkanını işlettiğini söyleyen Erkan Gül isimli esnaf, son zamanlarda gün içinde elektrik kesintilerin artmasıyla mağdur olduklarını ifade ederek, “Elektrik şirketinin özelleştiği günden bu yana biz mağdur oluyoruz. Biz ekmeğimizi bu işten kazanıyoruz. İşimizi de elektrik üzerinden yürütüyoruz. Faturalarımızı bir ay geciktirince gelip elektriklerimizi kesiyorlar. Daha sonra sürekli, ‘kaçak var mı?’ diye kontrol ediyorlar.  Bir ay süreyle ödemediğimiz faturadan dolayı elektriğimizi kesmesini çok iyi biliyorlar. Fakat gün içinde de bizi mağdur ediyorlar, bundan dolayı ben şahsım adına şikayetçiyim. Van büyük bir şehir, bundan dolayı arıza, bakım ve onarım olabilir. Bunu yapmak için de iş saatlerini seçip, bizi mağdur etmek zorunda değiller. Bakım ve onarım işlerini  akşam ve yahut pazar günleri yapsınlar ki biz de mağdur olmayalım.” şeklinde yakındı.
“ESNAF KEPENK AÇAMIYOR”
Fırın işleten Orhan Koç isimli esnaf ise kesintilerin meydana geldiği sabah saatlerinde, esnafın elektrik ile çalışan kepenklerini açamadığından dolayı mağdur olduğunu belirterek,  “Elektrik kesintilerinden dolayı büyük sıkıntı yaşıyoruz. Elektriklerin sıklıkla gidip gelmesi işlerimizi aksatıyor. En ciddi sıkıntımız ise kesintiler sırasında muhatap olacak kimseyi bulamıyoruz. Elektrik şirketini aradığımız zaman telefonlar hep meşgul oluyor. Bunların ise kasıtlı yapıldığı noktasında şüphelerimiz var. Jeneratör giderlerimiz oluyor, yakıt için 100-200 lira ödüyoruz. Elektriklerin bir gün boyunca kesildiği zamanlar oluyor. 7 Haziran’dan bu yana esnaf büyük sıkıntılar yaşıyorken, bir de elektrik kesintileriyle uğraşıyor. Özellikle kesintilerden dolayı esnaf kepenk açamıyor. Akşam saatlerinde ise elektrikle çalışan kepenklerini indirip evine gidemiyor. Bu sorunlardan dolayı yetkililerden, bir an önce çözüm bulmalarını istiyoruz.” diye konuştu.
“ELEKTRİK SORUNU İŞ POTANSİYELİNİ DÜŞÜRÜYOR”
Elektrik kesintilerinden dolayı iş yapamayacak duruma geldiklerini dile getiren matbaacı Murat Öztürkçü de şunları söyledi:
“İşlerimizi tamamen elektrikle yürütüyoruz. Gerek bilgisayarlarımız ve gerekse makinelerimizin tümü elektrikle çalışıyor. Elektrik olmadığı zamanlarda ise hiçbir iş yapamıyoruz. Özellikle elektrik gelip gittiği zaman bilgisayar ve makinelerimizde ciddi hasarlar meydana geliyor. İki tane matbaa cihazımız da kesintilerden dolayı kullanılmaz hale geldi. Burada müşterilerimize hizmet sunamayınca, müşterilerimiz başka yere gitmek zorunda kalıyor. Bu elektrik sorunu doğudaki iş potansiyelini de düşürüyor. Bunlardan dolayı esnaf olarak hep zarardayız. Bu yıl içinde elektriklerin gidip-gelmesinden dolayı iki adet ADSL  cihazı satın aldım onlarda da hasar meydana geldi ve bozuldu.” 
VEDAŞ’TAN AÇIKLAMA

Son günlerde yaşanan kesintilerle ilgili Vangölü Elektrik ve Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) yazılı bir açıklama yaptı. VEDAŞ’ın yaptığı açıklamalarda şu ifadeler yer aldı:

“Şirketimizin de merkezi olan Van ilinin Büyükşehir olmasıyla birlikte, Büyükşehire uygun elektrik şebekesine kavuşturulmasına yönelik olarak 2015 yılı yatırım planları doğrultusunda şebeke yenileme çalışmalarımız devam etmektedir.  Bu planlarla Van Merkezde kapsamlı bir şebeke yenileme çalışması yapılarak çağın gereklerinin Van iline kazandırılması amaçlanmaktadır. Yapılan çalışmaların bitmesinin ardından birçok mahalle, cadde ve sokakta havai hatlar yer altına alınarak, Büyükşehir olan Van ili şehir merkezinin kent estetiğine katkıda bulunulacak ve eski şebekelerden kaynaklanan arızalar da minimize edilmiş olacaktır.” denildi.
TRAFO KAYNAKLI ARIZALAR MİNİMİZE EDİLECEKTİR
Bundan sonra trafo kaynaklı arızaların en aza indirileceği ifade edilen açıklamada, “Depremden zarar gören trafo binaları ve dağıtım merkezlerinin yüzde 70’i yenilenmiş olup, geri kalan yüzde 30’luk bölümünde de çalışmalar kısa süre içerisinde tamamlanmış olacaktır. Sadece şehir merkezinde bulunan 650 trafodan 600’e yakınının değiştirilmesi tamamlanmış, geriye kalan 50 civarındaki trafonun değişimi çok kısa bir süre içerisinde tamamlanacak olup, trafo kaynaklı arızalar minimize edilmiş olacaktır.”ifadeleri yer aldı.

ÇALIŞMALARIN YÜZDE 70’İ BİTİRİLMİŞTİR
Açıklamanın devamında ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun onayı ile 2015 yılında yaklaşık 33 Milyon 700 bin TL'lik yatırım bütçesi ayrıldığı ve bu bütçeyle çalışmaların yüzde 70’e yakın kısmı bitirildiği ifade edilerek, “Elektrik Dağıtım Şebekesi için bugüne kadar Van şehir merkezinde bu ölçekte bir yatırım gerçekleştirilmemiştir. Şirketimizin sorumluluk sahası içerisinde bulunan yerleşim birimlerinde olduğu gibi Van şehir merkezinde de EPDK mevzuatları doğrultusunda programlı kesintilerden en az 48 saat öncesinde ilgili İl Valiliklerine, Yerel Yönetimlere ve Basın Kuruluşlarına bilgi verilmektedir.” denildi.

ESNAF VE HALKTAN ANLAYIŞ BEKLENİLİYOR
VEDAŞ açıklamasının sonunda, kesintilerden dolayı mağdur olan esnaf ve halktan anlayış beklendiği belirtilerek,. “Çalışmaların ivedilikle bitirilmesi ve Halkımızın daha kaliteli bir Elektrik Dağıtım Şebekesine kavuşturulması amacıyla, yatırım çalışmalarımız 8 yüklenici firma, 350 personel ve Büyükşehir Belediyesiyle koordineli olarak UKOME ve AYKOME desteği ile yürütülmektedir. Şirketimizin şebeke yenileme çalışmaları sırasında gerçekleştirilmekte olan programlı elektrik kesintileri için halkımızdan ve esnafımızdan anlayış beklemekteyiz. Sonuç olarak söz konusu kesintiler, programlı kesinti olup, tamamen planlanan ve uygulanmakta olan projelerin hayata geçirilmesine, Van Şehir Merkezinin çağdaş Elektrik Dağıtım alt yapısına kavuşturulmasına daha kaliteli ve kesintisiz enerji teminine yönelik çalışmalar olup, çok kısa süre içerisinde tamamen bitirilecektir.”  İfadeleri kullanıldı. (YILMAZ SÖNMEZ-İLKHA)