Van halkı yöresel yemeklerini tanıyor mu?

Genel olarak bölgenin mutfak kültürünü taşıyan Van mutfağında merak edebileceğiniz birçok yöresel lezzet bulunuyor. Farklı mutfaklardan lezzetleri deneyimleyebileceğiniz, kahvaltı konusunda da bol çeşitlilik görebileceğiniz bir mutfakt?

VAN 20.08.2021 17:56:08 0
Van halkı yöresel yemeklerini tanıyor mu?
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN GÖLÜ TV ÖZEL

Genel olarak bölgenin mutfak kültürünü taşıyan Van mutfağında merak edebileceğiniz birçok yöresel lezzet bulunuyor. Farklı mutfaklardan lezzetleri deneyimleyebileceğiniz, kahvaltı konusunda da bol çeşitlilik görebileceğiniz bir mutfaktır. Bunlardan birkaçı ise Keledoş, Sengesir, Acem Köftesi, Kürt köftesi, Ayran Aşı, Murtuğa yöreye has bal çeşitleri, Tandır Balığı, Kavut vb. ürünler mevcut.

Van Gölü Tv ailesi olarak yemeklerimizi ne kadar tanıyoruz? İsimlerini biliyor muyuz? Diye vatandaşlara sorduk. İşte o cevaplar…

Ahmet Yedek: Sadece yediklerimi biliyorum.  Ayran aşı, çorba, bulgur çorbası, Kürt köftesi

Bahattin Kılıç: Benim bildiğim kebabı ve tavuk şişidir yöresel yemekleri bunlardır.

Ebubekir Akkoyun: Van’ın yemekleri zaten meşhurdur çarşıda görüyorum isimlerini fakat şuan hatırlamıyorum.

Halit Şahin: Evet, birkaç tanesini biliyorum keledoş, devin, avin, keşke, otlu peynir var o da zaten her yerde meşhur

Zehra Şahabe: Valla pek bilmiyorum uzun süredir burada değildim. Bahçesaray’dayım ama bir iki tane bildiğim yemek var onlardan biride tirşik ve otlu peynir. Tirşik yemeğini buğday, fasulye, nohut, pestil ve pancar ile yapılır. Kahvaltımızda süt, bal, tereyağı, kaymak ve otlu peynirimiz var.

Yusuf Timur: Keledoş, yöresel. Annelerimiz yaptığı yemekler var. Ben sadece tadıyorum. Yapmayı bilmiyorum. Kadınlar bu konuda daha tecrübeli.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: Birkaç tane biliyorum; keledoş, otlu peynir, birkaç tane daha var ama şuan aklımda değil. Otlu peynir hayvansal bir gıda olduğu için biliyorum. Sütle ve dağdan toplanan otlarla yapılıyor.

Caner Güler: Keledoş, Van Balığı, Otlu peynir, daha da aklıma gelmiyor. Keledoş; sebzelerle, baharatlarla yapılıyor. Uzun süre pişen bir yemektir. Otlu peynir ise, iç harcını yapılıyorlar belli bir süre toprağın altına gömüyorlar sonra bu peyniri çıkartınca güzel bir kıvam alıyor.

Salahattin Salim: Bir Vanlı olarak tabii ki biliyorum. Bu yemekler restoranlarda veya lokantalarda olan yemekler değil tabi. Keledoş, keşke, helise, ayran çorbası var ama bu lokantalarda yok. Van halkı olarak kültürümüzü eskitiyoruz. Keledoş önce buğdayı döverler ve ezerler daha sonra kaynatırlar. Kuru üzüm, fasulye, nohut vb. ürünler katıldıktan sonra güzel bir yemek haline geliyor.

Mehmet Bayram: Peynir, bal, ceviz, kabuksuz ceviz, çörek, çörekli ceviz, tandır ekmeği. Peynir; dağdan getirilen otların kaynatılıyor. Daha sonra tuzun içine batırılıyor. Ser olduğu zaman peynir oluyor.

İsa Bayram: Van’ın keledoşu var. Van kedisi. Kahvaltısı, peyniri ve çöreği var. Keledoş; buğday, yeşil mercimek, nohut, fasulye, yoğurt ve baharat çeşitleriyle yapılır. Keledoşa 8 çeşit şey bırakıyorlar.

Serbest Bayram: Keledoş, köfte, döner, ayran aşı ve kahvaltımız meşhurdur. Keledoş uzun süre yapılan bir yemektir. On çeşit malzeme kullanılarak yapılıyor.

Sedat Güneş: Keledoş, onun dışında bilmiyorum. Yemeklerin nasıl yapıldığını bilmiyorum ben sadece yiyorum.

Kaynak: Van Gölü TV